Prædiken Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas: Og det skete i de dage, at der udgik en befaling fra kejser Augustus om at holde folketælling i hele verden. Det var den første folketælling, mens Kvirinius var statholder i Syrien. Og alle drog hen for at lade sig indskrive, hver til sin by. Også Josef drog op fra byen Nazaret i Galilæa til Judæa, til Davids by, som hedder Betlehem, fordi han var af Davids hus og slægt, for at lade sig indskrive sammen med Maria, sin forlovede, som ventede et barn. Og mens de var dér, kom tiden, da hun skulle føde; og hun fødte sin søn, den førstefødte, og svøbte ham og lagde ham i en krybbe, for der var ikke plads til dem i herberget.

I den samme egn var der hyrder, som lå ude på marken og holdt nattevagt over deres hjord. Da stod Herrens engel for dem, og Herrens herlighed strålede om dem, og de blev grebet af stor frygt. Men englen sagde til dem: »Frygt ikke! Se, jeg forkynder jer en stor glæde, som skal være for hele folket: I dag er der født jer en frelser i Davids by; han er Kristus, Herren. Og dette er tegnet, I får: I skal finde et barn, som er svøbt og ligger i en krybbe.« Og med ét var der sammen med englen en himmelsk hærskare, som lovpriste Gud og sang: »Ære være Gud i det højeste og på jorden! Fred til mennesker med Guds velbehag!« Luk 2,1-14 

Hjælpe-pakke

Der er sket meget, jeg bestemt ikke havde regnet med, siden vi var samlet i julen sidste år. Det har været et år med mange benspænd og mavepustere. Så julestemningen kan være svær at finde, fordi der konstant kommer nye begrænsninger og aflysninger. Meget er anderledes i år og meget er slet ikke, som vi drømte om.  Derfor har jeg ladet mig inspirere lidt af Regeringen. For ligesom de flere gange har udsendt hjælpe-pakker til pressede virksomheder og folkegrupper i løbet af corona, har jeg taget en hjælpe-pakke med til i dag. Målet med hjælpe-pakken er at åbne for den julestemning, der har været så svær at finde i år og at udfolde noget af julens store budskab. 

1. Julegodter

Det første er en æske fyldt med julegodter. For julen er jo bare en tid, hvor vi alle sammen trænger til at gøre det ekstra hyggeligt, rart og lækkert for hinanden. Så julegodter må der til JOg hellere lidt for meget, end lidt for lidt.Så hvis der er nogle børn eller andre slikmunde til stede i dag, der ikke helt synes, at de har fået nok julegodter derhjemme, må I meget gerne citere præsten. Sig bare: Præsten sagde i kirken, at vi skal have julegodter. Masser af det faktisk. Og han er endda gift med en diætist J Så frem med julestemningen og julegodterne! 

2. Hold afstand vs tæt på

Den næste ting i hjælpe-pakken et skilt om at holde afstand. Pas på hinanden og stå sammen ved at holde afstand. – Hvor mange af jer har set det skilt for nyligt?Det er blevet sagt rigtig mange gange og det er vigtigt i denne tid. Hold afstand. Sommetider har tanken strejfet mig, om Gud mon også har taget den opfordring til at holde afstand til sig? – I hvert fald oplever jeg, at Gud ofte kan være ret svær at få øje på. Så man fristes til at tænke, at hvis der er en Gud deroppe, så tager han nok det med at holde afstand lidt for alvorligt…?Men Gud burde vel være uden for smittefare af corona, så hvad er problemet.  Julen er netop et modsvar til den afstand. For Julen handler om, at Gud kommer tæt på. 

  • Nyt skilt med overstregning: Tæt – tææææææt – på!

Fuldstændig tæt på, faktisk. Så tæt, at han krydser alle grænser, der overhovedet eksisterer. For Gud blev født som et lille barn og trodsede alt det med at holde afstand.  Han kunne simpelthen ikke holde sig væk…Så han kom tæt på i Betlehem.Og han kommer tæt på dig i Fredericia, eller hvor du bor rundt i verden. For Gud er så vild med dig, at han simpelthen ikke kan holde afstand. Men spørgsmålet er, hvad skal vi stille op med den lille baby, der gerne vil være tæt på os og nu ligger og skriger efter vores opmærksomhed?- Nogle af os bryder sig måske slet ikke om, at han kommer så tæt på. Slet ikke i en corona-tid.- Og nogle af os er måske slet ikke lige indstillede på, at der pludselig skulle være et lille barn i vores liv. 

3. Ble: Jesus er verdenshistoriens største ble

Derved er vi fremme ved den næste genstand i min hjælpe-pakke. For som en, der selv har glæden af små børn i huset, har jeg det perfekte hjælpemiddel til at tage imod julens lille Jesus-barn. Man behøver nemlig ikke blive udsat for særlig mange uheld, før man lærer at værdsætte denne geniale opfindelse til små børn:

  • Ble

En ble, mine damer og herrer. En ble kan hurtigt blive din bedste ven.Nu tænker du måske: Hvad har det her med jul at gøre? For det første skal det vise, at Gud virkelig blev en lille skrøbelig baby i julen. Men der er også en anden pointe, der er vigtig for mig at understrege. For julens Jesus er dybest set som en kæmpemæssig ble. Okay, jeg indrømmer: Det er måske ikke det mest flatterende billede at bruge. Men grunden til, at Jesus kommer til os i julen er, at han vil tage alt vores l… på sig.  Faktisk er der slet ikke noget i vores liv, der er for beskidt eller for svært til, at Jesus også ønsker at være hos os der. Uanset hvad der fylder i dit liv, så er Jesus ikke for fin til at komme helt tæt på. Julens Jesus viser os, at da Gud blev et lille skrigende barn, der skulle ammes og bruge ble, så var det for at blive verdenshistoriens største ble. Fordi vi mennesker bliver ved og ved med at kvaje os og lave l… Og det bedste af det hele er, at vi ikke engang behøver søge andre tilbud på billige bleer i Netto eller Rema. For Jesus har så mange bleer på lager, at han aldrig løber tør for tilgivelse. 

4. Megafon

Udover at få en helt ny glæde for bleer, så vil nybagte forældre, ligesom Josef og Maria i Betlehem, også ofte opleve en eksplosion af følelser, man ikke troede var mulige. Fra den største lykke til den værste frygt. Jeg tror, at julen kan opleves lidt på samme måde for rigtig mange af os. Det er som en eksplosion af følelser.Det bringer mig til den næste ting i hjælpe-pakken, som jeg har været så heldig at låne af soldaterne ude på kasernen:

  • En megafon

I skal næsten lige høre en lille smagsprøve på, hvad den kan… Jeg skal virkelig koncentrere mig, for ikke at bruge den som legetøj. For den er vildt sjov. Men jeg vil bruge den til at understrege noget lidt alvorligt. For julen er ligesom en megafon, der forstærker alting. Alle følelser forstærkes i 10 potens.- Dem, der har masser kærlighed og sammenhold omkring sig, fyldes på ny af fred og taknemmelighed. Det er godt.- Dem, der er fattige eller ensomme bliver gjort særligt opmærksomme på det, de mangler og ikke kan få. Det er hårdt.- Dem, der har mistet, har konstant deres tab og den tomme stol i tankerne, hvor vores kære skulle have siddet. Julen siges ellers at være hjerternes fest; men når mit hjerte er knust, bliver det hele mest af alt en forstærket sorg. Det er det smarte ved en megafon. For den er netop beregnet til at råbe op. Så vi kan slå alarm og råbe ud om vores smerte. Råbe til Gud og råbe ud i verden. For fulde gardiner. For Gud skal ikke slippe for at høre for alt det, han ikke har gjort ordentligt! Og når vi har råbt og skreget til den tavse Gud, der føles så langt væk, så kan vi dreje hovedet og vende os til det lille Jesus-barn. For julen er, at Gud i Jesus-barnet tager mit og dit parti. Så derfor kan vi fortsætte i vores råb og sige:

Hey, Jesus – du kender mig! Du ved, hvad det vil sige, at være menneske. 
Du ved, hvad det vil sige, at være ensom, at være foragtet og misforstået, at være syg, at være bange for at dø, at blive svigtet, at miste sin far og at dø. Kan du forsikre mig om, at det alligevel kan lade sig gøre at stole på den almægtige og kærlige Gud?
 

Og julens svar er, at Jesus er vores ven og lidelsesfælle, der går med ned i de aller mørkeste huller. For han blev ligesom os. Han græder med de grædende, og han glæder sig med de glade. Det gør Jesus for, at vi aldrig skal være alene.Og for at bringe håb om en glæde, der skal vare for evigt, fordi døden og lidelsen, som vi kender alt godt i denne verden, har en udløbsdato. 

5. Småkage-dåse

Det budskab er hjerteblod for mig. Som den sidste ting i hjælpe-pakken skal vi have en lidt mere letfordøjelig ting. Noget, der er både hyggeligt og lækkert.

  • Dåse med småkager

Jeg ved ikke med jer, men jeg er fuldstændig pjattet med vaniljekranse og havregrynskugler. Jeg glæder mig til hvert eneste år – og jeg nyder hver gang det kommer på bordet, fordi folk deler ud af det. Dermed er vi netop inde ved essensen af julens glæde. At vi deler med hinanden. Vi deler gaver og lækkerier med hinanden.Vi deler godt nærvær med hinanden.Og alt sammen, fordi Gud delte sit nærvær og sin skrøbelighed med os, da han blev et menneske som os. 

Rigtig glædelig jul!  

Kristoffer Simonsen, Sogne- og garnisonspræst i Sct. Michaelis Kirke

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer