Vi har besøgt Lokalhistorisk Arkiv, hvor arkivar Lisbeth Aagaard Lykke sammenligner julen i tidligere krisetider med den nuværende Covid-19 situation. I vores serie starter Lisbeth ud med at fortælle om den spanske syge, der varede fra 1918 og frem til 1920.

Den spanske syge var en influenzapandemi, der brød ud før afslutningen af 1. verdenskrig og dræbte millioner af mennesker. Danmark slap relativt billigt, men det var nu slemt nok. Mellem 15- 18.000 danskere døde. Pandemien var noget der satte sit præg på julen, fortæller Lisbeth Aagaard Lykke.

»Det der er interessant under julen i krisetiden er at kigge på aviserne i tidligere tider og se fredericianernes ageren og om vi har lært noget af historien. En hel tydelig pendang er den spanske syge fra 1918 – 1920 og der har jeg kigget på aviserne fra 1918 for at se, hvordan fredericianerne gjorde sig klar til julen. Statens Serum Institut fortalte om, hvordan den her pandemi er, og man ikke var sikker på sygdommen, og der er mange paralleller til det med man var usikker omkring Covid-19 i marts 2020. Manvarr bange for hvad der skulle ske, og man lukkede ikke samfundet ned. Der var bare flere organisationer der bad om praktiske hænder, ligesom det er tilfældet i dag,« siger Lisbeth.

»Man begyndte i december at tale om julen og hvordan den skulle klares, da man ikke måtte samles ligesom man ikke må nu i 2020. Man blev opfordret til at holde forsamlingerne på et minimum og holde gode hygiejne ligesom nu. Forskellen er, at man ikke har de samme remedier til at behandle sygdommen og der ikke var en vaccine på vej. Mennesker dengang havde, ligesom i dag, behov for at mødes, da man ikke helt forstod alvoren. Man var opmærksom på, hvordan man kunne hjælpe hinanden, og det er også en pendang til 2020« forklarer Lisbeth.

Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Ina Lykkegaard
Ina Lykkegaard
29 dage siden

Fra 1918 – frem til 2020 – øhh sætternissen har vist været på spil her