Siden 2010 har Kolding Kommune opkøbt jord på Skamlingsbanken, og i dag ejer kommunen godt 100 hektar på et af Danmarks mest berømte nationale og folkelige samlingssteder. De store og sammenhængende arealer skaber en unik mulighed for at udvikle og fremtidssikre Skamlingsbanken som national attraktion.

”Opkøbet af jord er forudsætning for, at vi sammen med Skamlingsbankeselskabet og Klokkestabelfonden kan realisere vores ambitiøse udviklingsplan for Skamlingsbanken i respekt for kulturarv og natur,” forklarer projektleder Mette List fra Kolding Kommune.

Udviklingsplanerne for Skamlingsbanken rækker 10 år frem. Planerne for fase 1 frem til 2018 omfatter bl.a.:

  • Renovering af landskabet på toppen af Skamlingsbanken, så de åbne græsningsarealer og storeslåede udsigter genskabes
  • Nyt besøgscenter
  • Styrket formidling, som taler til både hjerne, krop og hjerte
  • Ny opera- og folkemødeplads med plads til op til 15.000 mennesker
  • Udendørs kunstværksted og atelier
  • Picnicplads med storslået udsigt
  • Renovering af hovedstier
  • Nye parkeringspladser

Har købt godt 100 hektar

Skamlingsbankeselskabet ejer 7,7 hektar og Klokkestabelfonden 3,5 hektar af Højskamlingen, som toppen af Skamlingsbanken kaldes. Resten af området var indtil 2010 ejet af private lodsejere, men så begyndte kommunen stille og roligt at opkøbe jord for at kunne udvikle og fremtidssikre Skamlingsbanken.

I perioden 2010-2015 har Kolding Kommune opkøbt sammenlagt godt 100 hektar jord samt tre ejendomme for sammenlagt 22,4 mio. kr. Den ene ejendom er solgt igen, og mindst en af de resterende bygninger ventes at blive sat til salg sammen med et mindre stykke jord.

”Det har været en langvarig proces, men jeg er glad for, at det er lykkedes at indgå aftaler med syv lodsejere, så vi i dag ejer store og sammenhængende arealer på Skamlingsbanken,” siger Mette List.

Panoramaudsigter og skjulte oaser

Da arealerne nu er i offentlig eje, vil der blive åbnet for adgang til nye og spændende områder på Skamlingsbanken.

”Vi vil bl.a. kunne byde på nye panoramaudsigter, og der bliver adgang til slugter, hulveje, småsøer og andre skjulte oaser, der indbyder til leg og madkurv,” fortæller Mette List og fortsætter:

”Helt generelt har vi med det store sammenhængende område fået mulighed for at finde den helt rigtige placering af stier, udsigtsposter og øvrige naturrum, ligesom vi i stor skala får mulighed for at genskabe de oprindelige gamle overdrev i det kuperede landskab.”

Guidede ture til nye arealer

De nye arealer er endnu svært tilgængelige. Indtil stier og skiltning er på plads vil kommunen jævnligt tilbyde guidede ture ind i de nye områder.

”Man må gerne færdes på de nye områder, men for de fleste vil det ikke være særligt attraktivt, før vi får anlagt et sammenhængende stinet med skiltning, afmærkede ture, osv. I første omgang vil vi tilbyde guidede ture – første gang 22. maj i forbindelse med fejringen af 150 året for genrejsningen af Mindestøtten – og så kommer den permanente løsning lidt senere,” oplyser Mette List.

Det vil koste 100 mio. kr. at gennemføre den ambitiøse udviklingsplan for Skamlingsbanken. A.P. Møller Fonden har allerede skænket 40 mio. kr. til at gøre drømmene til virkelighed.

Du kan læse mere om Skamlingsbanken og udviklingsplanerne på kolding.dk/skamlingsbanken.

er kan du se området, hvor de ambitiøse planer for Skamlingsbanken skal realiseres. Den røde stjerne angiver mindestøtten på toppen af Skamlingsbanken. Det gule areal er de 100 hektar, som Kolding Kommune har opkøbt, mens det grønne og det blå areal ejes af henholdsvis Skamlingsbankeselskabet og Fonden til Bevarelse af Klokkestablen. (Foto: Kolding Kommune )
er kan du se området, hvor de ambitiøse planer for Skamlingsbanken skal realiseres. Den røde stjerne angiver mindestøtten på toppen af Skamlingsbanken. Det gule areal er de 100 hektar, som Kolding Kommune har opkøbt, mens det grønne og det blå areal ejes af henholdsvis Skamlingsbankeselskabet og Fonden til Bevarelse af Klokkestablen. (Foto: Kolding Kommune )