Indtil for nylig stod Jonas Dal i spidsen for FC Fredericia, da Dal nu har skrevet under på en tre-årig kontrakt med AC Horsens, men de seneste to sæsoner har Dal tilbragt i Fredericia. AVISEN bringer her et længere interview med den afgående cheftræner.

Det kom helt ud af det blå. Mandag klokken 10:03 tikkede der en pressemeddelelse ind fra FC Fredericia, og det er helt normalt, når transfervinduet, som nu, er åbent. I langt de fleste tilfælde drejer det sig om en til- eller afgang på spillerfronten, men i dette tilfælde drejede det sig om afgangen af Jonas Dal, som ikke lå i kortene.

AC Horsens stod til at miste manager Bo Henriksen i sommeren 2021, men de havde luftet, at han kunne blev fortid et år før tid, hvis afløseren kunne tiltræde nu. Den mulighed bød sig, da Horsens indløste en klausul i Jonas Dals kontrakt, som gjorde, at han kunne komme ud af kontrakten med FC Fredericia, der oprindeligt havde papir på Dal frem til d. 30. juni 2021.

https://www.estate.dk/ejendomsmaeglere/midtjylland/estate-peter-moeller-fredericia?gclid=Cj0KCQjwrZLdBRCmARIsAFBZllHEGyRU9Huy2LMo4BSZLNg5gZxLBqPpKf2kh52tf-YFOsHmOeGSYXgaAk2EEALw_wcB

Kontrakten blev forlænget tilbage i februar, og langt inde i forberedelserne til NordicBet Ligaen, der skydes igang igen d. 13. september mod Kolding, var det ikke hensigten, at samarbejdet mellem FC Fredericia og Jonas Dal skulle stoppe d. 24. august.

AVISEN har talt med Jonas Dal, der ser tilbage på de to sæsoner, som han nåede at stå i spidsen for FC Fredericia.

“Jeg er rigtig stolt og glad. Der er mange positive ord omkring det ophold, som jeg havde i klubben. Først og fremmst handler det om mennesker, som har været gode for hinanden og mig. Jeg har været god for dem, og vi har klikket, og har udviklet os selv og hinanden og klubben i en retning, der ser positiv ud og er en videreførelse af det klubben har stået for. Det er noget af det jeg er glad for, at jeg kan give videre til den næste, der kommer som træner,” siger Jonas Dal og fortsætter:

“Det er fedt, at klubben var villig til at tage et nyt skridt med samarbejdet med FC Midtjylland. Det er virkelig ved at tage form nu, og det er fedt, at man har været villig til at tage det skridt og se i nye retninger.”

Jonas Dal kom til FC Fredericia efter et ophold i Kjellerup, der kom i kølvandet på, at Dal blev fyret i Esbjerg i 2016. Efter sin tid i FC Fredericia er han taknemmelig for, at klubben gav ham chancen for igen at kunne udleve sit hverv som fuldtids fodboldtræner.

“Jeg fik en rigtig god grunduddannelse i FC Midtjylland, hvor vi var mange trænere, der gav hinanden med- og modspil. Jeg fik lov til at stå for mit eget hold i Hobro. Det gjorde, at jeg blev interessant for Superligaen. udover Hobro. Der var flere bud, og et af dem var fra Esbjerg og der røg jeg ind og blev fyret. Det var en fyring, som jeg synes var urimelig og uretfærdig. Jeg kunne ikke forstå, hvorfor den ramte mig, fordi jeg havde så meget at byde på, som jeg ikke kom ud med. Derfor var det vigtigt, at det skulle være løgn. Der var rigtig mange, der havde travlt med at sige døden skulle have en årsag, men det var ikke med de pæneste ord og renommé, at jeg kom derfra. Jeg forsøgte at holde mig ude af det for ikke at lyde som en klynkemus. Derfor var jeg ærgerlig over ikke at måtte tage jobs i Superliga og 1. division i en periode efter fyringen, men da Kjellerup tilbød mig jobbet i 2. division som var det højeste jeg måtte på daværende tidspunkt, blev jeg henrykt og arbejdede på højskolen i Ikast samtidig,” siger Dal og fortsætter:

“Jeg havde drømmen om, at jeg skulle være fuldtid igen og være den træner, som jeg ved, at jeg er og kunne gøre det jeg ved, at jeg kan. Da Fredericia kom og tilbød mig en kontrakt tænke jeg: “Yes, nu er jeg på igen og er hvor jeg vil være og kan alle de ting, som jeg vil.” Jeg har fra første sekund jeg betrådte Monjasa Park til det sidste sekund troet på, at vi kunne komme i Superligaen sammen, da der er så meget i klubben og den trup vi har, der gør, at det var der en mulighed for det. Der manglede lige det sidste i forhold til nogle af de store hold, der kom ned fra Superligaen. Der er større budgetter og større faciliteter i det hele taget i de klubber, og de har andre muskler at spille med. Derfor har det været vanskeligt, men til gengæld har vi haft en solid måde at spille fodbold på, som vi ikke har gået på kompromis med.”

“Det er en af de ting, som jeg har lært af klubben og spillerne, at har man en spillestil man hviler på, så er det svært at slå en ud af kurs. Det har været svært at slå FC Fredericia ud af kurs uanset hvordan det er gået. Jeg er godt tilfreds med de resultater som vi har fået. Det blev ikke til Superliga med mig, men jeg håber for klubben, at det lykkes, fordi det fortjener den. Jeg er taknemmelig for, at Stig Pedersen og resten af ledelsen traf beslutningen om, at jeg skulle være i FC Fredericia.

“Det har været en rigtig god gruppe af spillere jeg har haft, og dem er jeg også taknemmelige for. De har været en del af det hele. Det har du også som presse. Det er der, at de gode historier og positive tilsagn om FC Fredericia kommer frem.”

https://www.vinmedmere.dk/

Skrev under på en motorvejsafkørsel

At Jonas Dal skulle til AC Horsens nu lå ikke i kortene, og det hele endte med at blive en hurtig proces. Kontakten opstod i slutningen af sidste uge, og lørdag holdt Dal og AC Horsens et møde. Søndag blev de enige, og mandag blev kontrakten underskrevet på en motorvejsafkørsel for, at de forskellige parter kunne nå dagens gøremål.

En af de ting, som Jonas Dal skulle, var at komme forbi Monjasa Park en sidste gang. Forinden havde han taget det svære opkald til Stig Pedersen og informeret ham om situationen.

“Jeg ringede til Stig søndag og informerede ham om det. Han blev selvfølgelig overrasket over det. I den branche, hvor vi er, er der mange hemmeligheder der skal holdes. Pludselig har jeg siddet med noget, hvor en anden klub har mit ja til dem. Det er lidt som at slå op med en kæreste, og så finde en anden man elsker. Sådan er det også, når man har arbejdet så tæt sammen,” siger Jonas Dal og fortsætter:

“Stig er verdens mest suveræne chef, og forstod, at jeg ville det her og var stolt over at levere endnu en Superliga-træner. Det var sjovere for ham at stå i den her situation, end hvis han havde fyret en. I første omgang var han selvfølgelig overrasket, men efterfølgende tog han det i stiv arm og gav mig et kæmpe stort tillykke.”

Hvordan var det at fortælle spillerne, at du stopper?

“Det var lidt trist og vemodigt, fordi det er nogen man har været tæt sammen og vi er gået igennem ild og vand for at få resultater. Vi ved, at vi har hinanden og som trup og trænerteam ved man, at man har hinandens ryg og kæmper for hinanden og hvis vi kæmper hårdt mok sammen, så kan vi nå resultater på egen hånd. De har også lært mig noget omkring spillestil og været fast forankret i noget, og hvis vi er tydelige omkring spillestil, så er det lettere at være kreativ, hvis man har noget at falde tilbage på. Der har jeg oplevet, hvis man har oplevet det og sammen har givet hinanden den spillestil, at kreativteten har haft lettere ved at spirer hos de spillere vi har. Derfor var jeg taknemmelig overfor spillerne. Det at jeg tager et step op var også deres fortjeneste,” slutter Jonas Dal.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer