I næsten 30 år har sanger og sangskriver Johnny Madsen og guitarist Knud Møller samarbejdet om musikken i Johnny Madsen Band – og ikke mindst har de sammen kørt landet tyndt til et væld af koncertscener med Madsens sange. For første gang i mange år, formentlig, lægger Johnny Madsen Band nu vejen forbi Fredericia og Madsby Rock den 26. august.

Vejrudsigten for lørdag den 26. august ser på nuværende tidspunkt pæn og relativt tør ud. Der er derfor al mulig god grund til at glæde sig til en hel dag med musik under åben himmel på årets Madsby Rock. Hvis alt går vel, kan man nyde en skøn sensommerdag med sol og lunt vejr. Musikalsk bliver der fra starten sparket godt gang i Fredericias sjoveste havefest i Madsby Enge.

Når P3 Lågsus med gæsterne Brandon Beal, KIDD og Vild Smith har været på scenen med deres show, står der ægte rendyrket rock´n´roll på programmet. Det er den populære kvartet anført af sanger Johnny Madsen med guitarist Knud Møller, trommeslager Henrik From og bassist Niels ”Nello” Mogensen der går på scenen kl. 15 og serverer en perlerække af de klassiske og bedste sange fra Johnny Madsen Bands store musikalske katalog – ”Hangal Halbal”, ”Færgemanden”, ”Æ kør´ o æ motorvej”, ”Stjernenat”, ”Johnny vær go” og Langerhuse blues” blot for at nævne nogle af dem.

I sindssyg god form

På lørdag ligger der hele 25 koncerter bag det populære orkester, og derfor er de fire musikere mere end varmet op til en gang havefest i Madsby, fortæller Knud Møller.

– Jeg tror, at vi er i sindssyg god form. Koncerten i Fredericia er det næstsidste job på vores turné. Det bliver rock´n´roll, simpelthen. Det skal nok blive rigtig godt, slår Danmarks bedste guitarist fast og lægger ikke skjul på, at han glæder sig til Johnny Madsen Bands debut på Madsby Rock. Johnny Madsen slår fast, at publikum skal glæde sig til et veloplagt orkester og meget af den musik , som de kender i forvejen.

– De skal glæde sig til at høre mange af de gode sange, og måske vil der også være nyere sange, fortæller Johnny Madsen, som forklarer, at det er umuligt at svare på, hvad de som band glæder sig til at spille for publikum. I stedet gør Johnny Madsen opmærksom på, at han sammen med Knud Møller nærmer sig en milepæl i bandets historie. Til næste år kan de to nemlig fejre, at de har stået på scenen sammen i 30 år.

Plads til improvisationer

Foto: Thomas Kvist Christiansen

Johnny Madsen stammer fra Thyborøn, hvor han er født og opvokset – og hvor han også startede sin musikalske karriere. Fra midten af 1970´erne var han medlem af spillemandsgruppen Rumlekvadrillen. Efterfølgende var Johnny Madsen medlem af bluegrass-orkestret La Porta, som udgav en plade i 1981. På denne udgivelse var der nogle af Johnny Madsens egne sange, og de førte ham videre til den solokarrieren, som han indledte i 1982. Seks år efter mødtes Madsen og Møller, gik godt i spænd, og de indledte deres musikalske samarbejde.

Knud Møller er født og opvokset i Hjørring og er uddannet på Nordjysk Musikkonservatorium i 1979 med violinen som speciale. Da han i 1988 trådte ind som guitarist i Johnny Madsens band, var han i høj grad med til at sætte sit præg på gennembrudspladen Udenfor Sæsonen. Knud Møller er desuden kendt som én af hovedkræfterne bag Allan Olsen, Peter Belli og Poul Krebs.

I 1997 udgav Knud Møller et album i eget navn, nemlig ”Den Sidste Slæderejse”, med instrumental musik fra en række af de tv-udsendelser, som han gennem årene har skrevet musik til. Igennem det seneste års tid har Knud Møller arbejdet på at komponere og ”skræddersy” musikken til biograffilmen ”Arlette – en historie vi aldrig må glemme”. Men den kendsgerning, at Knud Møller har arbejdet musikalsk sammen med Johnny Madsen i snart tre årtier, det har stor betydning for den måde Johnny Madsen Band fungerer på i dag. Trommeslager Henrik From har været med på de 25 år af Madsens og Møllers rocktur. Alt i alt betyder det et helt unikt sammenspil, hvor der er en stor grad af bevægelsesfrihed og meget plads til improvisationer.

En levende organisme

– Det er lidt ligesom et jazzorkester, hvor vi står og spiller lidt til hinanden, det er super fedt, forklarer Knud Møller og suppleres af Johnny Madsen, der slår fast, at netop evnen til at improvisere er vigtig for bandet.

– Det er netop der vores glæde og force ligger, og selvfølgelig også i, at vi kan glæde publikum. Når vi har det godt på scenen, så smitter det forhåbentlig af udadtil. Vi har altid praktiseret at spille ”ad libitum”, vi spiller som vi er – derfor kan spille og improvisere til hinanden.

– Vi er så samspillet i orkestret, at jeg præcis ved, hvad Johnny laver, eller hvor han er på vej hen under koncerten. Sådan har Johnny det også med mig. Det er ligesom én levende organisme – i hvert fald Johnny og jeg, slår Knud Møller fast.

Hvor lang tid siden det er, at denne levende musikalske organisme, Johnny Madsen Band, har spillet i Fredericia, er svær at indkredse det nøjagtige svar på. Det er i hvert fald mange år siden, at fredericianerne har haft lejligheden til at opleve de fire herrer og deres rock´n´roll-show. Knud Møller kommer dog ofte til byen i andre koncertsammenhænge – blandt andet sammen med sangeren og guitaristen Hans Theessink. Men faktum er, at det er første gang, at Johnny Madsen Band træder op på scenen i Madsby Enge til årets Madsby Rock lørdag den 26. august. Kl. 15.00 sætter Møller og Madsen strøm til deres guitarer, og så sørger de for at skubbe endnu mere gang i Fredericias sjoveste havefest.

Se interview med Johnny Madsen