Rasmus Bjerg turnerer landet rundt med sit fornemme hyldestshow til en af Danmarks største bodegasangere, John Mogensen. Fredag den 29. marts kan man opleve showet, “JOHN”, når EventC åbner opnår op for fortiden i Fredericia Idrætscenter.

John Mogensen har en stor plads i mit hjerte. Han var en af de første sangere, hvor jeg lyttede til teksten og nogle af ordene lød bare rigtige og godt i Johns mund. Den første sang jeg husker, er fra samme år, som jeg er født, 1971, hvor John Mogensens solokarriere begyndte at tage form.

Sangen hed, “Der er noget galt i Danmark”. Når der var sommer- eller gadefest, dansede de voksne og skrålede med på sangen. Da jeg blev ældre og begyndte at forstå teksten, undrede jeg mig tit over, at sangen blev brugt til fest og dans, når teksten var en samfundsrevservise. Jeg gik dog også og spekulerede om hele Danmark var gået i stå, fordi der var brok med en mølle i Dybbøl. I dag har jeg helt styr på lyrikken og hvad det var John Mogensen mente, det er tankevækkende, at sangen stadig er aktuel og stadig bliver brugt i mange sammenhænge. Det er en vaskeægte klassiker.

Det var også i 1971, at han fik sit største dansktophit, selvom John Mogensen fik folk til at danse, så lå der altid stærk observans og historiefortælling i teksterne. Her er det Sofie, den helt almindelige pige, der har en travl hverdag med børn og madlavning, som skifter dagligdagen ud i weekenden go danser gogo, mens hun ryster med rumpetten.

Jeg er vokset op med to forældre, som begge var socialdemokrater og der var store 1. maj-fester dengang. Der var de grønne flasker på bordet og det var som regel mændene, der holdt længst ud og nogle gange var der en, der tog en lur på græsset på heden, hvor festen var. John Mogensen minder mig om de dage, da jeg var barn, da jeg selv begyndte at måtte knappe de grønne flasker op og vi putte penge i jukeboxen og lavede fællessang på bodegaen.

Johns skæbne blev lidt ligesom han sang i sidder på et værtshus. John Mogensen gæstede stamværtshuset Færgegaarden for sidste gang den 10 april 1977. Her sagde han til bartenderen “Old timer – jeg tror sgu, jeg er færdig”. Kort efter faldt John Mogensen om og blev kørt hjem, hvor han døde af hjertestop. Heldigvis har kvaliteten af hans sange været så gode, at han faktisk har storhittet flere gange efter sin død. Blandt andet blev sangen, “Så Længe Jeg Lever”, den mest spillede på radiostationer i firserne.

Anledningen til, at jeg skriver om John Mogensen, er fordi Rasmus Bjerg er på vej til fæstningsbyen med et gigantisk show og kæmpe hyldest til Danmarks måske mest karakteristiske sanger gennem tiden. I 2108 kom filmen, “Så Længe Jeg Lever” med Rasmus Bjerg i hovedrollen, det er der kommet showet “JOHN” ud af.

Den 29 marts kan man i Fredericia Idrætscenter opleve John Mogensen genopstå i form af Rasmus Bjerg, og anmeldelserne han får med på vejen, lover fest og glade dage. Hvis du vil sikre dig en billet og komme i den rette stemning, som John Mogensen skabte med sin store stemme og karisma, kan du klikke på linket her.

bit.ly/LethiFredericia
Skal du opleve legenden i Fredericia? Så klik her