Forside Fredericia Jørgen Leth – en ældre alvidende mand, tryllebandt publikum med helte og...

Jørgen Leth – en ældre alvidende mand, tryllebandt publikum med helte og anekdoter

DEL
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Fredericia AVISEN var med til Jørgen Leth-foredrag, hvor kulturredaktøren havde den fornemme ære at skulle præsentere en af sine egne idoler. Det blev en stærk oplevelse og Jørgen Leth fyldte hele FIC med sin varme og imødekommenhed.

Jeg havde glædet mig meget til at møde Jørgen Leth. Hvilken forfatning var han i? Hvad ville han fokusere på i dag? Den aldrene Hr. Leth på snart 82 år viste sig at være i fin form, trods sin alder, lidt tynget af alderdommen, men med med det sædvanlige glimt i øjet og lette poetiske tilgang til livet og dets anskuelser.

Jørgen mødte op en lille time, inden han skulle sidde i den bløde stol på scenen og møde fredericianerne i ADP Lounge over thansen ARENA. I en af skyboksene med frit udsyn over slagmarken, som sikrede Fredericia Håndboldklub oprykning, sidder Chefredaktør Andreas Dyhrberg Andreasen og jeg. Vi har en inspirerende samtale med Jørgen Leth om livet, sporten og meget andet. Det er lidt en sjov situation, for jeg sidder med en af mine helte, der om et øjeblik skal fortælle om sine helte. Publikum får bobler og en Magnum-is inden start. Da Jørgen hører det, bliver han glad og nyder selv en Magnum inden start.

Jørgen sidder godt i stolen og deler ud af sin erfaring. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Jørgens krop er træt, men hans vilje og nysgerrighed er stadig stor. Han vil gerne have, at jeg gør tiden synlig for ham omkring de 30 minutter, så han kan holde en pause. Han vil starte med at fortælle om heltene i hans liv og så vil han bruge anden del på at besvare spørgsmål fra salen.

Vi aftaler, at jeg giver et par tegn, jeg siger: “Men selvom, du ser tegnet, har du vel svært ved at runde af?”

Jørgen slår en latter op: “Ja, det har jeg. Jeg har svært ved at runde af”. Han siger det på Jørgen Leth måden, alt lyder bedre og mere forenklet og raffineret, når det kommer ud af de trænede og erfarne læber.

Jørgen skal sidde på et podie, jeg præsenterer ham for de cirka 200 mennesker som sidder forventningsfulde på stolene foran podiet. Efter de forventede klapsalver kommer Jørgen ud, han kigger på mig og siger, “vil du give mig en hånd, så jeg kan komme op på podiet”. Selvfølgelig vil jeg det, han rækker sin hånd ud og jeg støtter ham. Stille og roligt kommer han op, jeg drejer på hans stol og han lander sikkert i rampelyset, hvor han hører hjemme.

Alle øjne rettet mod Jørgen Leth. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Jørgen tager udgangspunkt i bogen om heltene. Man lytter til Jørgen. Han var lidt konfus, før han gik på, og jeg fortalte, at han skulle fortælle om heltene. Jørgen bladrer i sin bog, stopper op og taler om nogle af heltene, lige fra hans far til de store ikoner. Der kommer pauser på helt op til 20 sekunder, mens han bladrer. For andre ville det være en fiasko, men for Jørgen er det en stil og publikum kan lide det. Jeg er ved at knække sammen af både den humoristiske effekt, men også over at opleve Jørgen, da han efter en af sine lange bladre pauser starter fortællingen igen med ordet, “Bossa nova”. Det er så meget signatur og nu oplever jeg det lige her, så meget i min intimsfære, at jeg bliver rørt.

Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

“Rollemodeller, jeg hader rollemodeller, jeg er selv en dårlig rollemodel. Men jeg elsker helte, de helte der lyser op, og så de onde helte med det dæmoniske lys”, siger Jørgen og tilføjer igen, “Men jeg hader rollemodeller!”

Jørgen er meget selektiv, der er ting, han ikke gider, selv da hans bladren i egen bog sender ham forbi en spansk cykelrytter. “Det er om en spansk cykelrytter, jeg gider ikke at fortælle om ham nu”, siger Jørgen.

Jeg holder øje med tiden i respekt for Jørgen, som ville runde af på første sæt og derefter bruge kræfterne på publikumsspørgsmål. Da uret viser 35 minutter, skal Jørgen have sit signal. Jeg stiller mig på linje med Jørgen, han burde kunne se mig nu. Det bliver en smule pinagtigt, Jørgen fortæller om sit gode syn, “Jeg kan se alt, jeg har gode øjne”, siger han, men jeg står helt uset hen. Efter et par minutter må jeg træde tilbage for ikke at ligne en der vil stjæle scenetid fra Jørgen. Da der er gået 45 minutter tager jeg mikrofonen og jeg vover pelsen og melder af, ja Jørgens latter tidligere var ægte, han kan ikke runde af.

I pausen bliver der lejlighed til at smage på vine fra Vinoble V/Dennis Kappel og inden længe sidder folk klar til anden del, og Jørgen er også klar. I pausen vil han gerne aftale, hvordan folk kommer til med deres spørgsmål, han vil så gerne have, at alle bliver hørt, eller med andre ord, at alle får mulighed for at stille ham spørgsmål, som han kan fortælle videre ud fra. Vi aftaler, at jeg går rundt med en mikrofon til det spørgelystne publikum. Der rundes emner af enhver karat, som bevidner om et langt liv med mange berøringsflader. Jørgen er hudløs ærlig og han har god tid til at sikre sig alle får lov til at spørge.

En stor Tour-fan stiller Jørgen det han kalder, “et klogt og sjældent spørgsmål.” Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Det var lidt en anderledes anden-afdeling. Det var som at være i audiens hos kongen, kongen var Jørgen, Jørgen Leth. Efter afrundingen og den store klapsalve var det tid til autografskrivning af, bøger, digtsamlinger og selvfølgelig selfies. Der var plads til alle dog med det forbehold, at Jørgen, eller hans fortællinger er omdrejningspunktet, som han elsker det. Sådan skal det være.

Jørgen signerer flere af hans udgivelser med stolthed. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Det var en magisk aften i Fredericia, da Lecture præsenterede Jørgen Leth.

Tak Jørgen.

https://www.facebook.com/events/2002682916506460/
DEL