Jobpatruljen for Fyn og Fredericia er afsluttet og 39 seje frivillige har fået talt med hele 305 ungarbejdere på arbejdspladserne på Fyn og i Fredericia.

I år har vores særlige fokusområdet været:

  • Arbejdsskader – og hvordan disse forebygges og undgås.

Derudover er vi som sædvanlig opmærksomme på, hvor meget de unge løfter/skubber og hvorvidt de bliver bedt om selv at finde afløser ved sygdom, da det er områder, der før har været problematiske.

Vi har fokusområder, for at gøre det tydeligt for både arbejdsgiver og ungarbejder, hvad reglerne er. Det er blevet til god dialog og gode samtaler. Arbejdsgiverne har generelt taget godt imod jobpatruljen og ungarbejderne har været nysgerrige på, hvad de egentligt har ret til.

Her er en oversigt over resultaterne sammenlignet med de sidste par år.

 201820192020
Ikke blevet instrueret i tunge løft, træk, brug af maskiner, brug af kemikalier m.m.40,86 %36 %27 %
Skal selv finde afløser ved sygdom23,6 %19 %29 %
Løfter mere end de må28,04 %30,3 %22 %
Har for lidt pause18, 91 %32,6 %17 %
Prøvevagter uden løn 5,3 %5 %
Føler sig utryg 7,2%5 %
Er du kommet til skade på din arbejdsplads  2 %
Får du fysiske mén af dit arbejde  11 %

Kommentarer til resultaterne

”Det er utrolig dejligt at se, at så få unge er kommet til skade på deres arbejde og ligeledes er det også få af de adspurgte, der får fysiske mén. Vi havde frygtet, at tallet var højere. Dog er bare én arbejdsskade én for meget og derfor er det vigtigt, at arbejdsgiverne giver sig tid til at instruere og vejlede de unge, så de kan undgå arbejdsskader” Fortæller Natalia Jørgensen, Jobpatruljekoordinator for Fyn og Fredericia.

”Måden vi undgår skader og ulykker på er, at vi får ordentlig og grundig instruktion til vores arbejdsopgaver. Vi skal have det nødvendige udstyr og en oplæring, der gør os i stand til at løfte/skubbe/rengøre osv. på sikker vis” siger Natalia Jørgensen.

Tallene viser desuden et fald fra 36 % til 27 % når ungarbejderne bliver spurgt, hvorvidt de har modtaget den korrekte oplæring og instruktion til deres arbejdsopgaver. ”Det er meget glædeligt at se, at det går den rigtige vej. Tallet er stadig alt for højt – det burde ligge på 0 %, men det tyder på at vores oplysning virker og det er positivt” forklare Natalia Jørgensen.

Glædeligt er det også at se, at der er færre af de unge, der løfter mere end de må. Når man er under 18 år gammel på man max løfte 12 kg. det svare til en kasse med tomme flasker. Reglen er sådan, netop for at undgå, at de unge får fysiske mén og skader så tidligt i deres arbejdsliv.

Årets resultat viser os desuden også, at det er ganske få ungarbejdere, der har såkaldte prøvevagter uden løn. Jobpatruljen kæmper aktivt for, at man skal have løn, når man udføre sit arbejde. ”Ungarbejdere skal ikke betales med gavekort, sushi, pizza, tøj eller lignende. De skal have løn ligesom alle andre, der udføre sit arbejde” siger Natalia Jørgensen. 

Sidste år jublede den fynske jobpatrulje over, at det tydede på, at flere og flere unge vidste, at de ikke selv skulle finde afløser ved sygdom. Når man er syg, er det chefens ansvar at finde en afløser og ikke ungarbejderens. Imidlertid er resultatet i år desværre ikke noget at juble over, da det viser en stigning fra 19 % til 29 % af unge, der selv skal finde afløser ved sygdom.

”Når det handler om sygdom, så er det altid chefens ansvar at finde en afløser. Når vi spørger om det her, er det fordi vi ved, at mange unge selv skal finde afløsere via Messenger, sms, opkald osv. og det er ikke i orden. Dog kan det høje tal altså også skyldes, at rigtig mange unge gerne vil hjælpe deres arbejdsgiver og derfor ved de ikke, at de faktisk ikke selv skal finde afløser, når de er syge” Forklare Natalia Jørgensen.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer