Næsten 40 unge frivillige står klar til at bruge to ugers sommerferie på frivilligt, fagligt arbejde i Jobpatruljen. I uge 28 og 29 besøger de ungarbejdere og deres arbejdsgivere rundt på hele Fyn og i Fredericia-området til en god snak om de unges arbejdsmiljø. Tema for årets tur er arbejdsskader – og forebyggelse gennem god oplæring og instruktion.

Det er en fælles opgave at give de unge under 18 år en god start på arbejdslivet. Derfor er der en række retningslinjer, der skal sikre de unge ordentlige arbejdsforhold. Udfordringen er, at hverken de unge selv, deres forældre eller arbejdsgivere ved nok om reglerne. Det er Jobpatruljen igen i år med til at lave om på:

– På kun to uger besøgte vi sidste år hele 469 ungarbejdere og fritidsjobbere på Fyn og i Fredericia-området. Det gav os et billede af, at mange arbejdsgivere gerne vil de unge det bedste, men at det ikke er alle der kender reglerne for ansættelse af ungarbejdere. Derfor er langt de fleste glade for at tale med os, fordi vi hjælper dem med at få genopfrisket reglerne, fortæller Natalia Jørgensen, ungdomskonsulent i HK Midt og koordinator på den fynske jobpatrulje:

– På landsplan var der sidste år hele 84,3% regelbrud på ansættelsesforholdene for de unge, vi besøgte. Så selvom Jobpatruljen har kørt i 41 år, så er det en informationskampagne, der stadig er brug for.

Budskab: Arbejdsskader kan forebygges

Når Jobpatruljen 2020 drager hele Fyn og Fredericia-området rundt, så vil det som altid være med fokus på et særligt tema:

– I år tager vi en snak med de unge og arbejdsgiverne om arbejdsskader. Ikke kun fordi de er ubehagelig oplevelse for begge parter, men fordi en del af dem kan undgås. Mange ulykker og skader sker pga. manglende instruktion og oplæring, hvorfor vi opfordre til, at virksomhederne tager sig tid til at stå klar med god oplæring og grundig instruktion, når en ny, ung medarbejder starter i virksomheden, forklarer Natalia Jørgensen.

Covid19 giver andre arbejdsbetingelser for Jobpatruljen

Jobpatruljen på Fyn og i Fredericia-området er først og fremmest en oplysningskampagne, der bl.a. besøger virksomheder inden for restauration og handel/detail.

Der bliver under årets patrulje taget de nødvendige hensyn i forhold til Covid19. For eksempel har alle i patruljen sprit med rundt og der vil blive holdt den nødvendige afstand.

FAKTABOKS: Jobpatruljen

· Jobpatruljen er fagbevægelsens hjælp til unge med fritidsjob, og tjekker hver sommer løn- og arbejdsforhold

· det er i år 41. gang, at der køres Jobpatrulje i Danmark

· bag Jobpatruljen står fagforeningerne HK og 3F

· sidste år besøgte Jobpatruljen mere end 10.000 virksomheder og talte med 3.260 unge fritidsjobbere

· i hele landet afdækkede Jobpatruljen i 2019, at 84,3 % af fritidsjobberne oplevede brud på regler eller love i deres ansættelse

Leave a Reply