Jobpatruljens frivillige har sommeren over talt med rekordmange ungarbejdere i forbindelse med årets oplysningskampagne på Fyn, øerne og i Fredericia. Jobpatruljen var rundt i alle kroge af området og fik talt med 451 ungarbejdere under 18 år, hvilket er en lille stigning i forhold til sidste år, hvor 440 fik besøg til en snak om ordentlige arbejdsforhold – også for unge.

– Hvert år kommer der mange nye ungarbejdere ud på arbejdsmarked, hvor de får deres første job. Men desværre kender meget få af dem deres rettigheder. Derfor ser vi desværre, at nogen af dem bliver snydt eller unfair behandlet af deres chef. Det synes vi ikke er i orden, og det er Jobpatruljen afgjort med til at ændre på, fortæller Peter Lykkegaard i en pressemeddelelse, der er Jobpatruljekoordinator på Fyn, øerne og Fredericia.

For få pauser, ingen feriepenge
Der var desværre rigtigt mange steder, hvor ikke alle regler og love blev overholdt. Næsten hver 3. ungarbejder (30.8 %) fik for lidt eller ingen pause. Heller ikke, selvom de – når de er under 18 år – har krav på mindst 30 minutters selvbetalt pause, hvis de arbejder mere end 4,5 time.

4 ud af 5 (82,5 %) ungarbejdere, der fik besøg af Jobpatruljen, havde heller ikke styr på, at de har krav på 12,5 % oveni lønnen i feriepenge. Desuden bliver 20 % af dem sat til selv at finde en afløser, når de er syge, selvom det altså er chefens opgave.

Mangler nogen at tale med
Næsten hver 3. ungarbejder har ikke snakket om deres rettigheder på jobbet med andre end med Jobpatruljen. For rigtigt mange unge taler hverken med familie, venner eller kollegaer om emnet:

– Det opfordrer vi dem til. For jeg er meget bekymret over, at 32 % af de unge ikke får snakket med andre om deres rettigheder på jobbet. Det kan i værste fald betyde, at man kommer slemt til skade, før man får det sikkerhedsudstyr, man har krav på eller bliver fyret uden saglig begrundelse. Det er derfor vigtigt, at de unge får snakket sammen, og at skolen, forældre og arbejdspladsen tager alle udfordringerne seriøst og får talt med de unge om job, rettigheder, sikkerhed og arbejdsmiljø, slutter Peter Lykkegaard.