Unge ved ikke nok om deres rettigheder på jobbet. Hele 40 % har aldrig talt med deres forældre om vilkårene på deres arbejdsplads. Det skal Jobpatruljen være med til at lave om på.

Sidste års mange besøg hos fritidsjobbere landet over viste, at der er regelbrud i 70,4% af alle unges ansættelsesforhold. Oftest er de unge ikke selv klar over, at deres rettigheder bliver overtrådt. De ved ikke, at man skal have løn i oplæringsperioden, at der er pause efter fire timers arbejde, at man ikke selv skal finde afløser ved sygdom – og listen kan desværre fortsættes.

Også på Fyn og i Fredericia er der desværre stadig problemer. Derfor vil 20 unge de næste 2 uger køre Fyn og Fredericia tyndt for at oplyse unge om deres rettigheder og tjekke arbejdsforholdene for de mange, der bruger ferien på at tjene lidt ekstra på et sommerjob.

Heldigvis er antallet af meget grove sager faldende til trods for, at Jobpatruljen stadig hvert år må tilkalde politi eller Arbejdstilsynet fordi de unges arbejdskraft bliver udnyttet.

”De sager som Jobpatruljen ofte møder er, at de unge ikke har en ansættelseskontrakt, at alt for mange selv skal finde afløser ved sygdom og efterfølgende bliver snydt for løn under sygdom, selvom de har ret til det. De laver tunge løft og arbejder langt mere end de må og uden pauser. Jobpatruljens rapport fra sidste år viser fx, at 20,2 % af fritidsjobberne selv skal finde afløser ved sygdom, selvom det er arbejdsgiverens opgave,” siger Jobpatrulje-koordinator, Camilla Banke Rasmussen.

”Vi kommer ud på ca. 11.000 arbejdspladser hver sommer, men vil gerne i kontakt med endnu flere unge. Forberedelserne i år har været gode, og vi satser på at køre den største landsdækkende Jobpatrulje nogensinde.”

Jobpatruljen har kørt siden uge 28. Der er på nuværende tidspunkt blevet fortaget mere end 2500 interviews med unge. I Syddanmark er der blevet besøgt over 1000 virksomheder og fortaget 282 interviews med fritidsjobbere.

I år regner Jobpatruljen på Fyn og i Fredericia med at besøge omkring 400 fritidsjobbere henover de næste 14 dage.