Det er 1. maj, og det betyder normalt mange taler. I denne særlige situation har Fredericia AVISEN givet byens politikere muligheden for at tale til AVISENs læsere. En af dem, der har takket ja til det, er Socialdemokraternes Folketingskandidat, Jens Jonatan Steen.

Vi står på ubetrådt land i den her situation, som Statsminister Mette Frederiksen har sagt det. Og det gør vi dén grad også med 1. maj. Det er en historisk underlig tid, hvor vi står sammen hver for sig, og det skal vi også gøre d. 1. maj. Den understreger den solidaritet som vi har været igennem hele landet, og også i en by som Fredericia, der er kommet godt igennem den her Coronakrise fordi man har overholdt reglerne, stået sammen, hjulpet hinanden og har haft en kommune, som har skridt ind, når man har haft brug for det. Det er den solidaritet, som vi skal fejre.

Jeg har valgt at holde 1. maj så traditionel som man kan. Jeg sidder bag skrivebordet og kommer med budskaber og tanker om den her tid vi står i. Der er mange, der har sagt før mig, at den 1. maj i år, er den vigtigste nogensinde, men i min levetid tror jeg det er rigtigt den her gang. Op imod 50.000 danskere er ledige, og vi ser hele tiden ledighedstallene stige. I den her uge har vi set en kæmpe virksomhed som SAS fyre næsten 2000 medarbejdere, og det her kommer til at række langt ud i fremtiden. Det er derfor en arbejderkamp, der handler om, at vi skal undgå konkurser, holde flest mulige beskæftigede og stå sammen om at komme igennem det. Det er budskaber vi skal gentage lang tid fremadrettet.

Jeg tror det bliver, at vi har meget at være stolte af i Fredericia og Danmark. Skyggesiden er, at vi ser hvor sprækkerne er. Noget af det vi har set i situationen er, at vi ser vognmændene skifte chaufførerne ud, men der kører stadig ligeså mange lastbiler som før. Nu er vi bare sikre på, at meget færre af dem har danske chauffører. Den udenlandske arbejdskraft har ingen rettigheder eller muligheder, så hvorfor skal de grundlæggenede køre? Det står soleklart i sådan en krise nu. Det samme gør sig gældende i byggebranchen.

Det bliver et specielt og voldsomt år, fordi vi kommer til at se for os, selvom alle ikke mærker det på egen krop, at der kommer rekordhøje arbejdløshedstal. Vi ved, at når man kriser rammer, at når nogen er udfordret inden, bliver de ramt ekstra hårdt. Det bliver et år i solidaritetens navn, men også et år, hvor der fra samfundet og statens side kommer et massivt tryk. Villigheden til at investere i fællesskabet er massivt, og derfor vil vi se en ny politisk situation, hvor viljen skal være et andet sted end i de sidste 20 år

Jeg vil sende en hilsen til alle. Det, der er unikt og smukt at se, især i Fredericia, er at se hvordan sammenholdet er. Kære venner, på 1. maj, på kampdagen, lad os fortsætte det her, holde sammen og have fokus på sammenholdet. Lad os skubbe dem, der vil skabe splittelse, til side og sætte kursen mod en ny 1. maj, hvor vi kan fejre arbejdernes kampdag sammen, men vi gør det i solidaritetens navn.

Leave a Reply