Forside Erhverv “Jeg vidste det, en lille cola til dig” – en klassisk frokost...

“Jeg vidste det, en lille cola til dig” – en klassisk frokost hos Den Gyldne Kylling

DEL
Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

Klokken har passeret frokosttid. Den Gyldne Kylling har sit at se til der, og jeg sætter mig derhen og får lidt mad indenbords, og imens betragter jeg, hvordan Pia er på fornavn og ved, hvad stamkunderne vil have.

Burgerne sendes over disken i en lind strøm. Det er nemlig mandag, og der er tilbud på en Big Burger. Hver dag har Den Gyldne Kylling et tilbud, som der serveres i tidsrummet 11-16:00.

Mandag står den på Big Burger til den nette sum af 35 kroner. Pia spørger ,hvad jeg vil skal have at spise, og jeg kan ikke stå for tilbuddet og bestiller.

Der er allerede et par bøffer sat over til andre kunder i pølsevognen. Det er til to bøfsandwich, hvor den ene skal være med sauce og den anden uden.

Imens jeg venter på maden kommer, der to kunder ind. Pia hilser på dem, og der bliver bestilt frankfurtere med brød. Det er to kollegaer, som er kommet ind sammen. Den ene siger “Og en lille cola, tak”. Pia griner og siger: “Jeg vidste det, en lille cola til dig.”

Sådan er det generelt, når man besøger Den Gyldne Kylling. Pia og sønnen Mikael er på fornavn og ved meget om de daglige kunder, som især kommer netop omkring frokosttid, hvor det skal gå lidt hurtigt og være en nem løsning.

Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

Min burger er nu ved at være klar. Pia spørger om jeg skal have det hele på, og jeg siger ja. Jeg henter noget bestik, og begynder så at spise løs. Mine tænder løber i vand, da jeg får den saftige bøf ind i munden. Den er stegt perfekt, og salaten falder også i min smag.

Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

Efter burgeren beslutter jeg mig for, at jeg hellere må få en “rigtig” pølsevognsoplevelse. Jeg bestiller derfor en medister med brød til at slutte middagspausen af. Der ligger allerede en klar medister, som er opvarmet og brødet er hurtigt klar efter et par minutter. For lige at få lidt til halsen bestiller jeg en abrikos sodavand, der også er lidt af en klassiker.

Medisteren er godt tilberedt, og brødet har også fået lige det, som det skal have. Det er hverken tørt eller hårdt, men stadig med et twist af et være lidt sprødt uden at være for sprødt.

Tilsat lidt ketchup til sportsredaktøren, som ikke er til sennep, er det pragtfuldt og jeg siger tak for mad til Pia, som er en rutineret kvinde i pølsevognsbranchen.

Om pølsevognens historie (kilde: Wikipedia)

Pølsevognen var oprindelig en trækvogn med en kobberkedel, der blev opvarmet med en primusbrænder. Omkring kedlen var bygget en trækasse som indeholdt bl.a. pølsebrød, der dengang var et rundstykke. Kassen, der var hvidmalet, var monteret på et understel med to store hjul og trækstænger.

Som de første i Danmark, gav Københavns Borgerrepræsentation den 4. marts 1920 tilladelse til at sælge varme pølser på gaden. Tirsdag den 18. januar 1921 blev der solgt varme pølser med brød fra i alt seks mobile pølsevogne og siden bredte pølsevognene sig til resten af landet.

Iflg. en avisartikel gengivet i bogen “Århus Promenade 1909-1959”  kunne man i Aarhus købe varme pølser fra pølsevogne i byens gader allerede i 1917.

Særligt mellem 1950 og 1970 havde pølsevognen sin storhedstid. Vognene blev større og mere moderne men tabte fra 1970 markedsandele til stationære fastfoodrestauranter.

https://www.facebook.com/mrhoejer/
Annonce