Det sorte får er en virksomhed stiftet af en tidligere misbruger, der i dag gør en aktiv indsats med forebyggende arbejde for socialt udsatte.

Den 3. marts 2020 kl. 17.00-19.30 er der foredrag med Jannis Mitilineos på Stationen i Middelfart. I den forbindelse har vi talt med Jannis, der har haft et svært liv som misbruger, som han nu har fået vendt til noget positivt. Under foredraget vil han fortælle om sit arbejde med socialt udsatte. Stationen har i forvejen haft et godt forhold til den lokale afdeling af Sind, og cafeen er meget populær blandt medlemmerne. Så det er helt i John og Berits ånd, når der bliver sat fokus på netop de svageste.

Interessen for de socialt udsatte kommer af at Jannis selv har været misbruger i mange år. På et tidspunkt vender skuden og det er blandt andet det, som foredraget handler om. Han begynder stille og rolig at finde ud af nye ting om sig selv. Han har en 10. klasse med et højt gennemsnit, så hovedet manglede ikke noget. Men alligevel gik det den forkerte vej. Han blev et slags “sort får”, for resten af familien, der havde ikke de samme problemer og udfordringer.

Hans livsbane knækkede, og han begyndte at forsvinde ud af sit eget liv. Til sidst endte han med kun at veje 60 kilo og manglede de fleste af sine tænder. Han var dybt afhængig af narkoen. Der var nærmest ikke de stoffer, han ikke ville tage. Som blandingsmisbruger fik han målt ikke mindre end 21 medikamenter i blodet inklusiv psykofarmaka.

Hvorfor kom du ud af dit misbrug?

– Jeg blev træt af at være påvirket hele tiden. Jeg havde mistet kontakten til min familie. Jeg havde en god kammerat, og vi skulle prøve at komme ud af misbruget sammen. Så vi finder et sted at bo, men 6-7 måneder efter at vi er begyndt dør min kammerat af en overdosis.

Janis Mitilineos holder foredrag på Stationen i Middelfart 3. marts 2020 (Foto: Fredericia AVISEN)

Oplevelsen tog meget hårdt på Jannis. Kammeraten blev kun 21 år. Da kæresten kun en uge senere fortæller at hun er gravid, sætter de sig i vindueskarmen og ryger den sidste joint. De valgte at flytte til Fredericia for at komme væk, og lavede en aftale med kommunen om at få hjælp. Han foreslog selv myndighederne at de skulle tage hans ret til at være far fra ham, hvis han ikke blev clean.

Hvordan er det for dig at være kommet så langt i dit liv?

– Det er svært at beskrive. Men der må være mange faktorer, der gør sig gældende. Jeg tror på at det er en blanding af vilje styrke, hårdt arbejde og en god portion held. Måske at være på det rigtige sted og på det rigtige tidspunkt, svarer Jannis.

Han tilføjer at selvindsigt og selvkontrol har hjulpet, men ikke mindst et godt netværk. Efterhånden som han fik held med at slippe ud af sit helvede, vidste han ikke hvad han skulle lave med sit liv. En aften sad han og så tv med en amerikansk coach, der sagde noget med at følge sine ting til dørs. Næste morgen fortalte han sin kæreste, at han nu ejede et firma, havde bestilt visitkort og fået cvr nummer.

Sidenhen er det gået slag i slag for Jannis Mitilineos, der tager rundt til kommuner, efterskoler, skoler, psykiatri og meget mere for at holde foredrag om udfordringen med at være havnet det forkerte sted i et misbrugsmiljø. Han er også blevet formand for udsatterådet i Middelfart Kommune, som er et eksternt politisk organ. Det er tidligere misbrugere, der forsøger at hjælpe og komme med initiativer på området.

Derfor er han også glad for at kunne holde foredrag på Stationen, hvor han håber rigtig mange med interesse for udsatte og problemer med misbrug vil komme og få inspiration. Enten til at tage faglig handling, personlig handling eller bare for at få stillet nysgerrigheden.

Ved siden af arbejdet med sin virksomhed, “Det sorte får”, har Jannis netop gennemført og bestået en professions bachelor i offentlig administration. Han er fast besluttet på at komme ind i livsmønstre, der giver mening og hvor han kan gøre en forskel for andre. Mange kender ham også fra restaurationer, hvor han har arbejdet. For han er blevet meget flittig i sit nye liv.

– Jeg gik altid den forkerte vej. Blev smidt ud af skolen. Jeg følte mig som et sort får. Det er først nu, at jeg synes tilværelsen giver mening, fortæller Jannis.

Udover arbejdet er hans fritidsinteresser fitness, familien og han er meget interesseret i social politik og motivationsteorier. Hvis vejret er godt er golf også på listen, for man kan meget mere, når man ikke skal skaffe stoffer og holde sig i live til næste dag.

Leave a Reply