Jan Dahl, 54 år, skifter fredag den 1. april positionen som salgschef ud med posten som administrerende direktør for Wirtgen Denmark A/S. Dermed fuldender han et karriereforløb, som startede hos den danske afdeling af Wirtgen Group for 35 år siden, og som har bragt ham rundt i alle hjørner af virksomheden.


De 35 år fordeler sig over to perioder på tilsammen 31 år. Jan Dahl gjorde sin entré hos Wirtgen første gang i 1987, og i løbet af 11 år nåede han både at være montør, udekørende montør og fræserfører.
Efter fire år med smøreolier hos Statoil Lubricants som salgs- og marketingmand for Danmark, vendte han tilbage til Wirtgen. I Statoil-tiden nåede han også at være indehaver af en Statoil-station med benzinsalg og værksted. Da Statoil ændrede strategi og ønskede selv at være ejer af tankstationerne, blev Jan Dahl bestyrer af Statoil-stationerne i både Taulov, Fredericia og Middelfart samtidig.

Dobbelt op på mandskab og omsætning
I 2001 trådte han så ind ad døren hos Wirtgen i Taulov ved Fredericia igen. Denne gang som menig sælger. I 2002 blev han udnævnt til salgschef for Wirtgen Roads, og i 2004 overtog han også ansvaret for salg af de store asfaltmaskiner i Island, Færøerne og Grønland. I første omgang var Wirtgen repræsenteret i Island via en forhandler, men siden 2008 har firmaet selv taget sig af de tre markeder i Nordatlanten fra Taulov.


– Der er sket meget i årenes løb, men vi har altid ligget stabilt i markedet – med pil opad. Da jeg kom tilbage i 2000, var vi to sælgere hos Wirtgen Denmark. I dag er vi fire. Totalt var vi dengang 14-15 stykker i virksomheden. I dag er vi 29. Omsætningen har fulgt samme vej til mere end det dobbelte, fortæller den nyslåede direktør.


På direktørposten afløser han Jens-Ove Mortensen, som har stået i spidsen for Wirtgen Denmark de seneste 13 år.
Jan Dahl følger udviklingen ikke alene i asfalt-branchen, men på hele entreprenør- og anlægsmaskine-området tæt. Stort branchekendskab og engagement har bragt ham i bestyrelsen for brancheforeningen Maskinleverandørernes sektion 1 for de store entreprenørmaskiner.

Ikke alt skal asfalteres


Selv om Jan Dahl om nogen har levet for at få asfalteret så meget som muligt så godt som muligt, er der færdselsårer, han foretrækker uden asfalt. I fritiden er han bidt af løb og cykling, og det må gerne foregå på skovveje og -stier. Naturen har høj prioritet for både Jan Dahl og fru Marianne, som nyder at færdes i skov og ved vand. Som dreng var Jan Dahl spejder, og det er han så stadig, om end nu mere på ledelsesplan i KFUM-spejdernes Taulov-gruppe.
Når han finder løbeskoene frem, er det dog ofte for at tilbagelægge nogle kilometer også på asfalt. Således er søndag den 15. maj mærket af i kalenderen. Den dag gælder det Copenhagen Marathon. Det bliver et jubilæumsløb. Ikke for Copenhagen Marathon, men for Jan Dahl, som allerede har tilbagelagt de 42,195 kilometer 49 gange. Nu er han klar til marathon nummer 50.
Tillige bliver det til både triatlon, halv-jernmænd og forskellige løb på racercyklen.

Asfalt-giganten Wirtgen


Wirtgen-gruppen er en gigant på det internationale marked for maskiner og anlæg til veje og asfalt. Den består af fem selskaber med hver sit speciale. Firmaet Wirtgen producerer asfaltfræsere, Vögele laver asfaltudlæggere, Hamm tager sig af tromlerne. Kleemann laver store knusere, sortereanlæg og stackere, mens Wirtgen Groups senest tilkomne, Benninghoven, laver hele asfaltværker. Wirtgen Denmark repræsenterer hele gruppen i Danmark, Island, Grønland og på Færøerne.
Wirtgen Group var i mange år en familieejet koncern, grundlagt i 1961 af den dengang blot 20-årige Reinhardt Wirtgen. I 1997 overtog hans sønner, Jürgen og Stefan Wirtgen, ledelsen af selskabet, som de stod i spidsen for, indtil de i 2017 valgte at sælge til den amerikanske maskin-gigant John Deere.
I dag har Wirtgen-Group tæt på 10.000 medarbejdere. Tilsammen beskæftiger John Deere og Wirtgen Group i omegnen af 80.000 medarbejdere.