Det er et splittet USA, der i nat dansk tid, har været til valgurnerne for at vælge den næste amerikanske præsident. Hertil morgen er der fortsat ingen vinder, men nu tyder det på at der ikke bliver en jordskredssejr til udfordreren Joe Biden fra Demokraterne.

I 2016 rystede Donald Trump det etablerede politiske liv i Washington ved at vinde en kneben sejr over demokraternes Hillary Clinton. På trods af at alle meningsmålinger før valget var til fordel for Clinton endte resultatet med at sende chokbølger gennem spåmændenes rækker.

Intet tyder på at det ændrer sig denne gang, hvor Joe Biden i månedsvis har været op til 10% foran Donald Trump i meningsmålinger. Men i nat hvor resultaterne er tikket ind, udebliver den store valgsejr til Biden. Istedet for er der kamp til stregen i de såkaldte svingstater, der på grund af USA’s valgsystem bliver “tungen på vægtskålen”. Når amerikanerne vælger en præsident, sker det via valgforordnede fra de forskellige stater, og selvom en kandidat får flest stemmer på landsplan, er det ikke afgørende for, hvem der bliver USA’s præsident.

Det foreløbige resultat vidner om stor splittelse i det amerikanske samfund, hvor stort set lige mange mennesker stemmer på hver deres kandidat. Hillary Clinton vandt valget i 2016 med mere end 3 millioner stemmer, men alligevel tabte hun staterne. Dette kan gentage sig i 2020. Denne uafklarede følelse af at have vundet men alligevel ikke fået magten er et stort problem for demokraterne, der både i år 2000 med Al Gore og George W. Bush, og i år 2016 med Hillary Clinton og Donald Trump, har tabt præsidentvalget på trods af at have modtaget de fleste stemmer.

Dette kan gentage sig nu i 2020, og dermed blive 3. gang på 2 årtier, hvor de republikanske præsidentkandidtater får magten, selvom de ikke har opbakning i befolkningen. Splittelsen ses rundt omkring i USA hvor de store stater som Californien ligger langt fra holdningerne i midtvesten og syden. I forvejen har USA været præget af store uroligheder efter politidrab på afroamerikanere, “gunviolence” hvor uskyldige myrdes med automatiske skydevåben og protester mod Trumps afvisning af klimaforandringerne.

Donald Trump og Joe Biden var tidligt onsdag morgen klar med udmeldinger om “at det går godt” for deres respektive valgkampe, men det er usikkert hvornår der ligger et troværdigt resultat. Pennsylvania, Michigan og Wisconsin lader til at blive de afgørende stater, og lige nu holdes der øje med dem. Onsdag morgen vandt Trump staterne Texas og Florida, og i de næste timer vil alles øjne lande på de sidste svingstater.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer