Søndag d. 21. juni blev den årlige tilbagevendende begivenhed, den internationale yogadag, afholdt i Fredericia på Axeltorv.

Bag arrangementet stod Lotte Dohn Rix, som i to timer lavede yoga sammen med de omkring 40 tilmeldte personer, der havde taget opstilling foran hende på torvet.

Den internationale yogadag udspringer sig af FN’s generalforsamling i december 2014, hvor d. 21. juni blev valgt til den årlige yogadag. Det blev godkendt af de 175 medlemslande, og det er et rekord stort antal i forhold til godkendelse af andre resolutioner i FN.

Formålet er at fremme den holistiske tilgang til sundhed og velvære, som er en grundsten i yogaens filosofi. 

I resolutionen bemærkes “vigtigheden af, at enkeltpersoner og befolkninger træffer sundere valg og følger livsstilsmønstre, der fremmer et godt helbred.” I denne henseende har Verdenssundhedsorganisationen også opfordret sine medlemsstater til at hjælpe deres borgere med at reducere fysisk inaktivitet, som er blandt de ti største dødsårsager på verdensplan, og en nøgle risikofaktor for ikke-smitsomme sygdomme, såsom hjerte-kar-sygdomme, kræft og diabetes. 

I 2016 fik Lotte Dohn Rix idéen at lave de til et lokalt arrangement, og siden har det været en tilbagevenden begivenhed.

“Drømmen var at fylde Axeltorv og gaderne med smilende mennesker. Om sammenhold og fællesskab i byen. 

En afledt betydning af Yoga er netop ‘forening’, at bringe sammen. Krop og sind. Høj som lav, sort som hvid, rig som fattig. Både det etablerede videnskabelige og det alternative holistiske,” siger hun til Fredericia AVISEN og fortsætter:

“Jeg er fortaler for at have en integreret tilgang til forskellige former for terapi, men vi dog må ikke falde i fælden og hævde, at ‘Mindfulness og Yoga er mirakler, der kan helbrede alt’, for det afskrækker i den grad det moderne medicinske samfund mere end noget andet.”

“Jeg vil hellere træde varsomt af respekt for de overleverede traditioner end at være en tom, buldrende tønde!”

“Jeg har ofte oplevet, at folk som oftest kommer til yogaundervisning for at få konkrete redskaber til deres fysiske udfordringer. Men med tiden er det faktisk den spirituelle del af yogaen, der kommer til at optage dem. De begynder at tale om meningen med livet og om meningen med netop deres liv. Yoga handler om fordybelse, om at se livet i et lidt større perspektiv og det oplever jeg, at flere og flere har et stort behov for, og for mange kan det være et vendepunkt i deres liv. Tidens globale uroligheder kalder i høj grad på større perspektiv og handling i forhold til at skabe en bedre verden for alle.”

“Jeg bagatelliserer ikke yogaens potentiale, for den spiller en rolle i menneskets måde at leve på. Vi må dog indse, at selvom yoga kan forbedre tilstanden hos mange, kan den ikke oversættes med ord som universel, helbredende eller kur. Hvis yoga terapeuter bruger sådanne ord, skaber det en negativ forestilling, der gør mere skade end gavn. Ydmyghed er en dyd.”

“Kan du huske dengang, før internettet, hvor man troede, at den kollektive dumhed skyldes mangel på information? 

Mmm, det var det så ikke!

Vi har adgang til SÅ meget viden, at vi kan tage alverdens uddannelser, kunsten er at sortere. Og der er udfordrende.

I samme ombæring gælder det vores krop og sind; vi bombarderes med indtryk og påvirkninger fra eksempelvis influensers, kunsten er at sortere ellers risikerer vi at brænde sammen ved mentalt overload. Det kan resultere i både stress og depression.”

“Indenfor de seneste år er der sket en eksplosion i af udbuddet terapeutisk tiltag. Men sandheden er nok rettere, at der ikke findes holdbare quickfixes.

“Yoga er hovedsagelig en eksperimentel praksis og dens fordele er nogle gange svære at artikulere fyldestgørende”

“Det er nemt at forklare, hvordan smerter i skulderen er forsvundet. Det er meget mere tricky at forklare den der følelse af ro og plads i kroppen, eller klarheden i hovedet, der kan opstå efter kontinuerlig praksis.”

“Folk kan ikke fixes, for folk er ikke i stykker.”

“Den påstand er baseret på mine egne erfaringer samt mere end ti års undervisning. Vi skal væk fra den skæve jagt på en positiv følelsesmæssig respons i alle situationer, for det er ikke realistisk. Det er okay at blive oprevet, gal og frustreret. Vi behøver ikke undskylde for de øjeblikke, hvor vi er kede af det og alt går af h. til. Vi skal ikke nødvendigvis følelsesreguleres eller stemningsneutraliseres for at fungere! Verden har ikke brug for mere leverpostej – verden har brug for ægthed og sammenhold,” slutter Lotte Dohn Rix.

Se her flere billeder:

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer