Fredericia AVISEN ser nærmere på kunstformer og kunstnere i 2020 med værker fra lokale, nationale og globale aktørere. Vi starter ud i det nationale, når der kommer til udførelsen og det globale, når det kommer til kunstformen.

Med så mange andre subkulturer, så er strikkekunstformen og fænomenet nedenfor opstået i mulighedernes land USA. Ligesom alt andet diskuteres det, hvem der startede det hele, jeg har ikke viden nok, så jeg vil ikke kloge mig på det. Magda Sayeg, en 37 årig kvinde fra Houston, påstår dog, at hun fik ideen i 2005, da hun strikkede et overtræk til håndtaget på døren til sin butik.

Lokale Louis Nielsen havde fået Yardbombet deres briller som blikfang til Kreativedag 2019. (Foto: Thomas Lægaard / Fredericia AVISEN)

Det at udføre Yarnbombing (som kunstformen kaldes), og være Yarnbomber tog fart, og kom over Atlanten. Det er nok ikke gået manges næser forbi, at folk er begyndt at pakke ting ind i garn i det offentlige rum. Det faktum, at man ikke var jagtet som graffitimalere, hadet som taggere eller udførte noget strafbart gjorde, at det voksede med lynets hast. Det kom nærmest fra oven på det rigtige tidspunkt og folk elsker det, det gav helt nye muligheder for fællesskab. De kritiske røster ville mene, at man gjorde træerne fortræd og gav dem dårlige vækstbetingelser, men ellers blev den nye kultur taget imod med kyshånd og smil.

We Knit Love – YARNBOMBING I ONC!

Nu er vi sprunget til Danmark og her er der for længst gået en sammensmeltning med graffitimiljøet i gang. Slang og måden at anonymisere sig på er en fast del, ONC er den lokale talemåde og slang for Odense. Bogen er fra 2011 og udgivet på forlaget Clockwork.

Her har en af Odenses statuer fået en frisk pangfarvet BH. (Foto: Thomas Lægaard / Fredericia AVISEN)

Bogen er ikke et mesterværk fyldt med genialiteter, men den viser rigtig godt, hvad Yarnbombing er som kunstform og kultur. Alle kan være med – her er ham, der er 50 år, hende der er 40 år og de helt unge. Fælles for alle er, at de kan strikke og har overskud til at producere og betale for deres egne kunstværker.

Her er det bænke og biler. Bemærk den skjulte identitet, det er der på alle billederne, selvom det ikke er strafbart. (Foto: Thomas Lægaard / Fredericia AVISEN)

Bogen er en god inspiration, hvis du selv vil i gang. Der er mange steder i Fredericia, der kunne få en forfriskende dragt på. Yarnbombing har i den grad været med til at genstarte strikke- og hæklekulturen. Det gamle håndværk er langt fra færdigt.

Cykelsadler, lygtepæle og cykelstativer, Yarnbombing er ustoppelig. (Foto: Thomas Lægaard / Fredericia AVISEN)

Måske du selv får lyst til at blive garnbombe -mand eller kvinde, en ting er sikkert, det er voldsomt smittende på humøret at støde ind i smukke farver, uskyldigt indpakkede og forskønnede strikkeelementer i gadebilledet.

Lån bogen på Fredericia Bibliotek og smid aldrig dine garnrester ud igen.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer