Fredericia har de seneste år fået etableret sig nationalt, og efterhånden også internationalt som teaterby i kraft af Fredericia Teaters ambitiøse og professionelle musicalopsætninger. Nu får Fredericianerne måske snart mulighed for at få andre typer teateroplevelser på et nyt teater, der vil satse på kabaret, shows, familieforestillinger og dramatisk teater.

Michael Hansen, én af initiativtagerne, fortæller:

”Vi er en gruppe teaterfolk med tilknytning til Fredericia, der har vores professionelle virke i andre byer, for det meste Kolding og Vejle, som har tænkt at Fredericia nu er moden til et serveringsteater – og så vil vi også gerne gøre noget for vores by.”

Michael Hansen, der tidligere har haft eget teater i Svendborg, Vejle og Fredericia, har de seneste syv år været fast instruktør på Kolding festspil og på Dronning Dorothea Teatret i Kolding, der netop har haft stor succes med serveringsteater, hvor publikum strømmer til fra et stort opland i Jylland og på Fyn.

(Foto: Nickolai Nielsen - Nickolai.dk )
(Foto: Nickolai Nielsen – Nickolai.dk )

Initiativgruppen, der pt. består af to uddannede instruktører, en scenograf, en marketingmand og en projektleder, har de seneste måneder været i dialog med formand for kultur- og idrætsudvalget Lars Ejby og flere ledende medarbejdere i administrationen om mulighederne for at etablere teatret i byen.

”Vi synes selv det er en kæmpemulighed for at udvikle Fredericia som kulturby til glæde for både lokale, nye tilflyttere og besøgende, så vi håber selvfølgelig Fredericia Kommune vil bakke op om initiativet. Den konstruktion vi har foreslået, er at hvis kommunen kan være behjælpelige ved at stille lokaler til rådighed og hjælpe med etableringsomkostningerne til den første forestilling, så skulle teatret gerne blive selvfinansierende – det er vores erfaring fra andre byer” fortæller Martin Bach Sørensen, der kommer med en baggrund som formand for Dronning Dorothea Teatret.

(Foto: Nickolai Nielsen - Nickolai.dk )
(Foto: Nickolai Nielsen – Nickolai.dk )

Planen er at køre teatret på semi-professionel vis, hvilket betyder at instruktør, scenograf, koreografer, kort sagt rammerne om teatret, bliver professionelle, og dem, der står på scenen, er dygtige amatører, der vil blive udvalgt ved auditions. Det vil give byens mange voksne talenter inden for teater, sang og dans mulighed for at dyrke deres interesse, og samtidig vil teatret kunne talentudvikle de unge, og bygge videre på de færdigheder, de får på teaterkurser og uddannelsesforløb fx på den kreative skole, den kreative-æstetiske HF uddannelse i Erritsø eller Snoghøj højskole, og således bygge bro mod Musicalakademiet.