I forbindelse med skolernes motionsdag den 15. oktober opfordrer Dansk Folkepartis Inger Nielsen til, at børnene skal motionere mere.

Byrådspolitikeren fra Fredericia peger på, at de fleste forældre formentlig kender sangen ”så finder vi cyklerne frem”. Fredag er det skolernes motionsdag, og alle skolebørn skal i den forbindelse have sved på panden, men det er ikke kun den dag, at motion er vigtig.

– Overvægt blandt børn rammer socialt skævt. Der er offentliggjort en rapport fra VIVE, der netop peger på det. Det er ikke til at leve med, at udsatte børn skal have en livsstilssygdom inden de forlader skolen, siger Inger Nielsen.

En femtedel, der er i udskolingsklasserne, må leve med overvægt og med deraf afledte livsstilsygdomme. Analysen viser, at der er en kraftig slagside, når børnenes socialøkonomiske baggrunde tælles med. Det vil sige, at børn af forældre med lav indkomst og lav uddannelsesniveau, har den største risiko for at tilhøre den del af befolkningen, der allerede som ung må lære at leve med livsstilsygedomme.

– Det er bekymrende, at vi som samfund ikke er kommet videre. Oplysningerne er ikke ukendte for de fleste. Jeg tænker her, at vi måske skal til at lade sundhedsplejerskerne til at veje børn igen og vejlede. Jeg ved godt, at regeringens storstilede plan om 45 minutters motion er vedtaget, men det ser ikke ud til, at den virker. Jeg er godt klar over, at det kan være tabu at veje børn, men det må kunne gøres på en måde, hvor ingen udsættes for mobning, siger Inger Nielsen

Tal fra Børnedatabasen viser at overvægt i udskolingselver for en årgang 1997 var 18 %, mens den for årgang 2004 var 18,6 %.

– Dansk Folkeparti havde jo et budgetforslag med til budgettet om, at halleje skulle gøres gratis for unge under 18 år, det blev desværre ikke vedtaget. Det er dog en kendsgerning, at det er dyrt at gå til idræt. I Dansk Folkeparti vil vi dog ikke lægge forslaget i skuffen, vi vil have det med til næste år og igen, indtil de valgte, kan indse, at det er et forket sted at spare. Det bliver dyrt på den lange bane, påpeger Nielsen.

Sundhedsplejersken får en fremtrædende rolle i børnenes liv. Der skal ikke kun vejledes om vægt, men også om kostvaner, indkøb, skærmtid og meget mere.

– Det vil være lykken, hvis de smukke tanker kan omsættes i praksis, og det må vi finde penge til. I Fredericia ligger vi ifølge VIVE på en udskolingsprocent på mellem 5,4 og 17,9 og jeg tror at tallene er tættere på 17,9 % end 5,4. Der er ventetid på at komme på et af vores udmærkede julemærkehjem. Så frem med cyklerne, skoene eller hvad du har lyst til. Det koster ikke noget at gå en tur, slutter Inger Nielsen.