Vi går ofte forbi en bod med brændte mandler. Det er ligesom om, at det er den accepterede del af julepynten. Folk brokker sig ofte over, hvor tidligt at julepynten er kommet op, men ingen brokker sig over mandel-manden, fordi det hører julen til.

Foto: Thomas Lægaard – Fredericia Avisen

Jeg besluttede mig for at stikke poten frem, ikke for at tage en smagsprøve, men for at se hvem, der er bag julehyggen i gågaden. Selvom jeg siger, at jeg kommer fra Frederica Avisen byder han stadig på smagsprøver. Lad os fra nu af stoppe med at kalde ham mandel-manden, fordi han hedder Roman.

Roman er faktisk kun i Danmark, når han laver mandler til os danskere, ellers bor den 50-årige bulgarer i Grækenland, hvor temperaturen er noget andet, end i regnvåde Danmark. “Sneen kommer i næste måned,” joker Roman, der er et stort smil på læben, selvom han synes at det er lidt kedeligt at være i Danmark i de måneder her, i forhold til sit arbejde i Grækenland, hvor han arbejder som receptionist på et hotel.

Foto: Thomas Lægaard – Fredericia Avisen

Vi snakker, mens Roman rører i gryden. Mandlerne skal holdes i rotation, mens de karamelliseres, ellers går processen galt. Roman smiler, mens de søde dampe stiger op i hovedet på ham og videre ud på gågaden. Mange forbipasserende tager en smagsprøve helt uden at kigge på Roman, de går bare videre som det var en service. “Det er lidt forskelligt, hvor mange gryder, der skal laves på én dag” siger Roman, som ser koncentreret ud, mens han fortæller, at det er andet år han er her i Fredericia.

Dermed fik vi sat navn på et af julens ansigter i Fredericia.

Ønsker du selv at lave brændte mandler kommer der en opskrift her:

Tryk her