Sundhedsstyrelsen opfordrer til, at endnu flere siger ja til tilbuddet om influenzavaccination i år. Influenza udgør nemlig en særlig risiko for mange af de personer, der også er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb, hvis de bliver syge med COVID-19.

Influenzasæsonen står for døren, og heldigvis var der sidste år rekordmange, der tog imod tilbuddet om gratis vaccination. De sidste ti år er antallet af danskere, som siger ja tak til influenzavaccinationen, steget fra 563.859 personer i 2009-2010-sæsonen til 888.507 sidste år.

Det er positivt, at så mange siger ja tak til influenzavaccination, fordi vaccinationen beskytter mod et alvorligt sygdomsforløb med influenza.

”Influenza er ikke en alvorlig sygdom for de fleste. Men for personer over 65 år, mennesker med visse kroniske sygdomme og andre i særlig risiko kan influenza udvikle sig meget alvorligt og i nogle tilfælde være livstruende. Derfor anbefaler vi, at man bliver vaccineret, hvis man tilhører en af de grupper, der er i særlig risiko,” siger overlæge Bolette Søborg.

Nu begynder influenzasæsonen og på Fredericia Krone Apotek og Middelfart Apotek er man klar med vacciner, og det forklarer farmaceut Hao Teon Pho om. Man tager i år ekstra forholdsregler, så alle trygt kan blive vaccineret.

Flere af de personer, der er i særlig risiko for svær sygdom ved influenza, er også i risiko for et alvorligt sygdomsforløb, hvis de samtidig bliver syge med COVID-19. Derfor er det ekstra vigtigt at huske at blive vaccineret i år, hvor vi står midt i en global pandemi.

Hører man til en af de grupper i særlig risiko, bør man bestille tid til vaccinationen hos lægen eller der, hvor man plejer at blive vaccineret.

Gratis vaccination til sundheds- og plejepersonale
I år får social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker, læger og andet sundheds- og plejepersonale, der har tæt kontakt til personer i særlig risiko, også tilbud om en gratis vaccination mod influenza. Det skyldes den nuværende situation med COVID-19.

”Når sundheds- og plejepersonale bliver vaccineret, beskytter de samtidig de særligt udsatte borgere og patienter, som de har tæt kontakt med, mod influenza. Det er et særligt tilbud i år, hvor vi både har influenza og COVID-19 på samme tid”, siger overlæge Bolette Søborg.

Influenzavaccinationen er en del af en større vaccinationsindsats
Som noget nyt er det i år også muligt at få en gratis vaccination mod pneumokokker, hvis man er fyldt 65 år eller er i særlig risiko af en anden årsag. Pneumokokker kan forårsage sygdomme som meningitis, blodforgiftning og lungebetændelse.

”Vi anbefaler, at alle danskere over 65 år bliver vaccineret mod både influenza og mod pneumokokker. Det er en god idé at bestille tid til begge vaccinationer samtidig, så du kun skal af sted til lægen én gang, for du kan godt få dem begge på samme tid. Hvis du er i tvivl om, om du er i særlig risiko og kan få den gratis vaccination mod pneumokokker, eller om du tidligere har fået vaccination mod pneumokker, kan du kontakte din læge, som kan vejlede dig,” siger Bolette Søborg.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer