En 29-årig fragtchauffør fra Ukraine blev i går ved Retten i Sønderborg idømt 2½ års fængsel for at have transporteret 569.817 ulovlige dopingenheder fra Tyskland til Danmark. Lasten fyldte 49 flyttekasser og indeholdte 50 forskellige dopingpræparater. Blandt dopingmidlerne var også en større mængde ulovlige lægemidler. Udover den lange fængselsstraf blev chaufføren udvist af Danmark med indrejseforbud for bestandigt.

Sagen startede ved, at politiet i marts måned undersøgte en ukrainsk varebil, som holdt på en rasteplads i Skrydstrup. Herfra skulle stofferne leveres til adresser i Vojens, Kolding og Silkeborg.

Chaufføren nægtede sig skyldig med henvisning til, at han ikke vidste, hvad der var i lasten. Men uoverensstemmelser i fragtpapirerne, omgåelse af toldprocedurerne og det faktum, at chaufføren selv havde kigget i en af kasserne, overbeviste retten om, at chaufføren var skyldig.

Det er til dato den hårdeste fængselsstraf, der er udmålt for dopingkriminalitet i Danmark. Det er et resultat af en skærpet bestemmelse i straffeloven, som trådte i kraft den 1. januar 2014. Det er første gang en domsmandsret har dømt efter denne bestemmelse. Det er også første gang domstolene har forholdt sig til, hvordan man skal opgøre en ”dopingenhed” efter dansk praksis. Der findes ingen retningslinjer eller internationale standarder for det.

Efter anbefaling fra Anti Doping Danmark ønskede anklagemyndigheden, at én pille eller 0,5 ml. væske (fra ampuller) skulle tælle som en dopingenhed. Dette primært fordi der typisk er væsentligt mere af det aktive dopingstof i væske end i en pille. Retten mente dog, at man skulle op på 1 ml. væske for, at det kunne regnes som en dopingenhed.

-Jeg er tilfreds med, at retten var enig med anklagemyndigheden i langt det meste. Der er dog detaljer i sagen, som vi skal have tid til at nærlæse, når dommen kommer på skrift. Vi vil under alle omstændigheder drøfte med Statsadvokaten i Viborg, om vi ønsker at landsretten forholder sig til, hvordan en dopingenhed skal opgøres i Danmark. Denne sag vil jo være med til at lægge en linje for fremtidige sager. Chaufføren modtog dommen, men det er altså endnu uafklaret, om sagen vil blive anket af anklagemyndigheden, udtaler anklager Anne Damhus Kristensen fra anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi.