På et åbent samråd i Indenrigs- og Boligudvalget om tilsynet med kommunerne stiller folketinget spørgsmål til minister Kaare Dydvad Bek om blandt andet sagen i Fredericia. Sagen er rejst af Venstres Christoffer Aagaard Melson og Anni Matthiesen.

– Vi har en vis bekymring, hvordan der kan være foregået, det i Fredericia Kommune, vi har hørt om med en række uhensigtsmæssige forhold. Vi har fået sagen belyst primært fra medierne, men som kommunalordfører fra Venstre har jeg brug for en drøftelse med ministeren med udgangpunkt i Fredericia. Jeg vil gerne understrege, at ingen er dømt i Fredericia, men vi vil sikre os, at den måde tingene er skruet sammen på i dag foregår optimalt. Er der noget, vi kan gøre det bedre på Christiansborg i forhold til kommunerne. Vi skal forsøge at undgå lignende sager i andre kommuner. Fungerer det godt nok, er der steder, hvor man kan gøre det bedre, Anni Matthiesen.

– Jeg har tidligere besvaret lignende spørgsmål. Jeg vil redegøre for ankestyrelsens opgaver. Kommunalbestyrelsens ansvar er kommunens øverste myndighed, herunder at overholde lovgivigen. Man kan også se, at de reagerer i Fredericia og Guldborgsund. Det har også givet anledning til at chefer er blevet hjemsendt, og borgmesteren iF Fredericia er stoppet. Jeg mener, at det er en sundhedstegn, at man har gjort dette. Det er først, når det kommunerne ikke vil varetage et ansvar, at det kommunale tilsyn i ankestyrelsen anvendes og bruges, sagde Kaare Dybvad Bek og konkluderede:

-Tilsynet er godt, og følger op, også på ulovligheder. Der kan være udfordringer, hvor det har taget for lang tid med undersøgelsen i nogle tilsynssagerne. I forbindelse med sagerne fra Fredericia har jeg noteret, at der har været talt om en taskforce, der kan komme ud, men det vil kræve en ny lovgivning, og det vil kræve, at man giver ankestyrelsen flere beføjelser i dag, og det vil være mere indgribende overfor kommunerne, og jeg er ikke overbevist om, at det vil virke.

Ankestyrelsen har en sag om Fredericia kommune, og vil overveje næste skridt om vejledning, tilføjer ministeren, som også fortæller, at de er foreslag om, at kommunerne bliver bedt om at oprette whistleblowerordningerne.

– Sagen fra Fredericia viser, at det er vigtigt at arbejde med, hvordan man undgår sådanne sager, hvor en borgmester med et politisk flertal i ryggen, træffer uhensigtsmæssige beslutninger. Kulturen ændres ved god ledelse på det politiske og forvaltningsmæssige niveau, siger ministeren.

Anni Matthiesen mener, at man måske kunne have opfanget ting tidligere

-Hvis man havde haft en taskforce tidligere, så var det gået anderledes. Men ville der ikke have været nogle steder, hvor tilsynet havde fanget disse ting fra Fredericia, inden medierne begyndte at skrive om det, siger Anni Matthiesen (V)

Ministereren mente ikke, når man ser sagerne gennem de historiske briller, at der er tale om mange sager fra kommunerne.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer