Fredericia Teater gik konkurs i marts, og det har givet mange reaktioner. To af dem, der har taget skeen i den anden hånd, er Louise Hviid og Cristina Gulløv.

Louise oprettede efter konkursen en Facebook-gruppe for dem, der vil have Fredericia Teater. Hurtigt var der stor opbakning til gruppen, og Cristina blev engageret og en del af styregruppen sammen med Louise. De to ildsjæle er nu igang med at samle idéer, der skal udmønte sig til, at Fredericia Teater kan genskabes i samarbejde med Fredericia Byråd.

I den forbindelse har der været stor medieopmærksom, også landsdækkende, og inden vi mødtes med Louise og Cristina havde de i været i Vejle hos P4 Trekanten. Så det blev en endnu en formiddag i mediernes søgelys for de to ildsjæle.

Vi lagde ud med at spørge ind til, hvorfor Louise og Cristina er så engageret omkring Fredericia Teater.

“Jeg har en datter, der elsker musicals og hendes største drøm var at stå på scenen. Jeg så det i nyhederne dengang, da teatret gik konkurs, og synes det var forfærdeligt. Min datter gik nærmest i hi på sit værelse i en uge og hørte musicalsange for sig selv. Jeg tænkte derfor, at jeg måtte gøre noget og oprettede gruppen. Jeg vidste ikke om det bare var mig, der havde det sådan, men sådan var det langtfra,” siger Louise.

Cristina er ligesom Louise meget fascineret omkring musicals, og det skyldes blandt andet datteren Naomi, som spillede unge Miriam i Prinsen af Egypten. Derfor var det naturligt for Cristina at engagere sig i at skabe et nyt Fredericia Teater.

“Cristina kontaktede mig, og så gik vi en tur. I stedet for, at vi skulle gøre noget hver for sig, så slog vi os sammen og kæmpede for det samme,” siger Louise og bliver suppleret af Cristina:

“Vi ønsker at vise politikerne, at der er opbakning til et teater på trods af, at det ikke helt gik som ønsket,” siger Cristina og kommer ind på, hvad det gør af indtryk, at de er villige til at tage det med på budgetforhandlingerne.

“Det er dejligt at mærke, at politikerne vil det samme, og vi har også lagt op til et samarbejde med dem. Vi har i de sidste tre måneder arbejder intensivt på at samle tanker omkring et nyt teater, som kan blive ved med at være et fyrtårn, der skal være en aktiv medspiller i lokalsamfundet.

Men hvad er det så af idéer de to ildsjæle har? Det spurgte vi dem om.

“Vi har tænkt på, hvordan man kan udvikle et samarbejde med lokale insitutioner omkring børn og unge, og også skolerne. Tidligere har Teatret samarbejdet med Den Kreative Skole, og det kan man udvikle mere på,” siger Cristina.

I processen omkring idéer har Louise og Cristina talt med flere af de ansatte på Fredericia Teater, og i den forbindelse har de alle givet udtryk for de håber, at der kommer et nyt teater. Med den opbakning, som de har mærket, har de derfor tænkt sig at starte en støtteforening om, der skal være et bindeled mellem teatret og lokalsamfundet.

De to ildsjæle slår fast, at det er vigtigt man ikke skal bygge det hele op fra bunden igen, men tage erfaringer med fra det gamle Teater.

“I de sidste mange år har gode folk arbejdet med Fredericia Teater, og ført det frem til hvad det var. Det gjorde, at flere af medarbejderne flyttede til byen og har tilført værdi, som vi gerne vil fastholde her,” siger Cristina og bliver suppleret af Louise:

“Kvaliteten var der, og den ligger stadig i byen. Vi skal drage nytte af det vi har. Vi skal ikke op på samme niveau som de store forestillinger, men kvaliteten skal være den samme.”

Konkretiseret nævner Cristina og Louise Urinetown, der blev spillet på Fredericia Teater, og som ikke er så stor som Disney-musicals der har været opført.

“Kvaliteten var I top, men forestillingen var ikke så stor. Det er det vi skal hen til, synes vi,” siger Cristina.

I den seneste tid er folk fra Fredericia Teater begyndt at optræde til koncerter, og det er noget, som har skabt stor begejstring i Fredericia.

“Jeg har selv været til de koncerter, og man har oplevet, at der har været en stor glæde. Man kunne også mærke, at kunsterne var rørte over at mærke den opbakning, som der er til dem,” siger Cristina.

“Man oplevede under corona, at der var noget man manglede. Det gik op for folk, hvor meget kulturlivet betyder, og derfor er det så vigtigt, at vi får stablet et nyt Teater på benene,” forklarer Louise.

Ifølge Louise Hviid og Cristina Gulløv er det realistisk, hvis coronakrisen ikke bluser op igen og lukker kulturlivet i længere tid, at der kan laves en forestilling, der genåbner Fredericia Teater omkring sommeren 2021.

Leave a Reply