I kælderen i Fredericia Idrætscenter holder AK Heroes’ vægtløftere til, og selvom det kan lyde som en sport, hvor man skal være stor og pumpet, så er det ikke tilfældet.

Lærke fortæller, at vægtløftning er meget udbredt blandt kvinder i andre lande.

Fredericia Idrætscenter er noget stort set alle i Fredericia kan forholde sig til, men i det store halkompleks er der et hav af foreninger, som ligger lidt i det skjult væk fra overfladen.

En af dem er AK Heroes, der ikke har så stor bevågenhed som eksempelvis thansen ARENA, men ved siden af en af kælderindgangen til den store arena, finder man vægtløftklubben AK Heroes.

Men det at gå til vægtløftning er ikke bare at tage fat i en stang med kilo på. Der findes både træk og stød, som er to forskellige discipliner. Når man er til konkurrence lægges de to discipliner sammen og ud fra det får man en samlet score.

Træk er, når man løfter vægten med bred fatning på stangen og der løftes fra gulv til strakte arme over hovedet i en bevægelse. Vægten modtages normalt i hugsiddende stilling, hvorefter løfteren rejser sig til opretstående stilling. Når vægten er i ro får løfteren et ”ned-signal”. Vægtstangen sænkes via tyngdekraften, men må ikke slippes med hænderne før den er nået til hoftehøjde. Hvis der gives slip før, resulterer det i en diskvalifikation.

Stød er, når man løfter vægten med smal fatning på stangen (cirka skulderbredde) og løftes fra gulv til skuldrene i en bevægelse. Vægten modtages normalt i hugsiddende stilling, hvorefter løfteren rejser sig til opretstående stilling. Herefter stødes vægten til strakte arme i en bevægelse. Når vægten er i ro får løfteren et ”ned-signal”. Vægtstangen sænkes via tyngdekraften, men må ikke slippes med hænderne før den er nået til hoftehøjde. Hvis der gives slip før, resulterer det i diskvalifikation.

Der er to discipliner inden for vægtløftning. (Foto: Patrick Viborg Andersen / Fredericia AVISEN)

Med opremsningen af hvad træk og stød er satte vi os ned og talte med AK Heroes’ træner, Henrik Knudsen, der kan bette om, der er kommet gang i vægtløfterklubben, som tæller ca. 20 medlemmer.

“Vi har god aktivitet hernede efter nogle år, hvor der har været lidt dødvande. Klubben har fået en opblomstring inden for de seneste par år,” siger han og kommer med et bud på hvorfor:

“På landsplan er crossfit blevet meget in, og det været med til at give vægtløftning et løft,” forklarer Henrik.

Men hvorfor starter man til vægtløftning?

“For det første, hvis man kan lide at løfte og være aktiv, og man har selv indflydelse på resultaterne i forhold til i en holdsport. Man er selv lidt herre over hvor langt, man vil drive det her i og med, at det er en solosport, hvor man ikke er afhængig af et hold,” siger Henrik, der har været været i klubben siden 1984, hvor han var aktiv frem til 2006 og siden har været træner.

“Det var naturligt for mig. Jeg har har altid været glad for klubben og ånden. Da jeg skulle pensioneres som vægtløfter selv, så skulle jeg bruge den viden og erfaring jeg selv har tilegnet mig,” siger Henrik.

Udefra kan en vægtløfterklub lyde som noget meget maskulint, hvor man skal være et kæmpe brød for at komme, men det er ikke tilfældet.

“Absolut ikke. Man løfter i vægtklasser. Om man er lille på 60 kilo eller stor på 120 kilo, det betyder ikke noget. Man kan sagtens gøre det som en mindre person,” forklarer Henrik.

Rasmus i gang med et løft. (Foto: Patrick Viborg Andersen / Fredericia AVISEN)

To skal med til DM

I AK Heroes har man oplevet stor fremgang i de seneste år. Det er ikke kun på medlemstallet, men også rent sportsligt, hvor klubben nu skal have Rasmus og Lærke med til DM.

“Det er fordi vi har nogen, der træner ihærdigt og de har opnået kvalifikationskravet og det er igennem hård træning,” siger Henrik og fortæller, at man kvalificere sig via stævner, hvor man løfter de pågældende krav.

Hvad betyder det for klubben, at Rasmus og Lærke skal med til DM?

“Det giver klubben et løft, jeg synes det er dejligt som træner i klubben, at man kan bryste sig af at man har to potentielle Danmarksmestre i år. Det viser en vis form for seriøsitet,” slutter Henrik.

DM afholdes d. 15. februar i Herlufholmhallen i Næstved.

https://lecture.dk/event/michael-teschl-6-2-2020/

Skriv et svar