21-årige Asger Olsen fra Kolding afsluttede i februar sit grundforløb på erhvervsuddannelsen EUX Business på IBC International Business College. Nu bruger han IBC’s Praktikcenter til at styrke sine kompetencer og få masser af praktisk erfaring, mens han søger en elevplads i en handelsvirksomhed.

Uddannelsesgaranti inden for detail, handel og kontor

Når du afslutter et grundforløb på en erhvervsuddannelse, skal du have en elevplads i en virksomhed, før du endeligt kan kalde dig faglært. Har du af forskellige årsager ikke fundet en elevplads, når du afslutter dit grundforløb på en erhvervsskole, har du mulighed for at fortsætte dit uddannelsesforløb i IBC’s Praktikcentre inden for områderne detail, handel eller kontor.

”Kun 7 % af alle elever, der fortsætter deres uddannelsesforløb hos os, bliver udlært her. De fleste af vores elever finder nemlig hurtigt en elevplads og kommer ud på arbejdsmarkedet”, fortæller Carina Holleufer Winum, praktikcenterleder hos IBC Praktikcenter i Kolding.

Tæt på virkeligheden

Asger Olsen møder ind i IBC’s Praktikcenter hver mandag til fredag kl. 8, hvor dagen typisk starter med et fælles morgenmøde. Her er eleverne i Praktikcentret på skift koordinatorer og dermed ansvarlige for, at dagens arbejdsopgaver bliver løst. Eleverne har altså et medansvar for at strukturere deres hverdag, så de lærer det, de skal i deres uddannelsesforløb.

”I Praktikcentret er der ikke decideret undervisning. Meget af arbejdet foregår nemlig i et IT-program – en simuleret virksomhed (SIMU), hvor vi elever handler med virtuelle varer med de andre praktikcentre, der er i landet. Jeg kan for eksempel have ordrer, som jeg lavede for en uge siden, som nu ligger i systemet og venter på at blive behandlet. Ligesom hvis det var en rigtig virksomhed. Vi kommer altså så tæt på virkeligheden, som vi kan”, fortæller Asger Olsen.

I dagligdagen skal eleverne gennem en række funktioner, så de lærer om arbejdet i forskellige afdelinger i en virksomhed. Som handelselev bliver Asger Olsen bekendt med funktionerne indkøb, salg og e-shop, ligesom han lærer at arbejde i systemer som Microsoft Dynamics NAV (Navision).

”Det er en kæmpe fordel at arbejde med et system som Navision, og det er rigtig god læring og erfaring. På den måde kender jeg allerede systemet og kan arbejde i det, når jeg finder en elevplads i en virksomhed”, fortæller Asger Olsen.

Ud over det simulerede undervisningsforløb arbejder elever i Praktikcentret også med fysiske opgaver som for eksempel at planlægge og eksekvere en messe. Her har eleverne igennem længere tid arbejdet med at udvikle idéer og koncepter til netop deres messestand, som torsdag den 14. marts 2019 blev bedømt af deres vejledere. Eleverne har forud for messen været på indkøbstur til interiør- og designmessen Formland i Herning, hvor de skabte kontakter til leverandører med henblik på at sælge deres varer på messen.

”Det har været rigtig god læring at forberede sådan en messe, da jeg har lært at arbejde med en konkret opgave. Den erfaring kan jeg tage med mig, når jeg skal ’ud i virkeligheden’ og arbejde hos en virksomhed”, fortæller Asger Olsen.  

Springbræt til arbejdsmarkedet

Eleverne i IBC’s Praktikcentre knokler og kæmper for at få en elevplads. For at du overhovedet kan blive optaget i IBC’s Praktikcentre, kræver det, at du har skrevet mindst 10 ansøgninger som bevis for, at du er motiveret for at komme ud på arbejdsmarkedet og starte som elev i en virksomhed.

Der er afsat to timer hver uge, til at eleverne kan skrive ansøgninger. Asger Olsen har allerede været til flere samtaler, som han går og venter svar på.

”I sidste uge var jeg til to samtaler, så jeg håber snart, der er et match”, fortæller Asger Olsen. 

Fakta:

  • Pr. 14.03.2019 var der 103 elever i alle IBC’s Praktikcentre sammenlignet med 141 elever samme dato sidste år. Det er et udtryk for, at eleverne i højere grad i dag hurtigere opnår en elevplads i en virksomhed. Det er hele formålet med IBC’s Praktikcentre.
  • IBC har praktikcentre inden for detail, handel og kontor i Aabenraa, Kolding og Fredericia.

  • Det simulerede undervisningsforløb er SIMU Centers systemer. Det er et værktøj, der kobler den teoretiske undervisning sammen med den virkelighed, eleverne møder, når de ansættes i en virksomhed.
bit.ly/LethiFredericia
Skal du opleve legenden i Fredericia? Så klik her