Når nu vinterregnen støver over Fredericia, er det godt, at Vinhandler Dennis Kappel fra Vinoble i Danmarksgade kan varme og forkæle sanserne med månedens vine, hvor vi har bedt om to bud. Cline – en Zinfandel fra det klassiske Zinfandelområde, Lodi og Sa Natura Organic fra Celler Piñols egne marker.

Vinhandler Dennis Kappel ser tilbage på en god julehandel og et godt nytår, men når januar rammer og fitnesscentrene boomer af medlemmer, hvad så med vinen? Den skal man fortsatte drikke fortæller den glade vinmand i dette indslag.

Om Cline Zinfandel 2017

Pris: Cline 99,- fra mandag d. 6. januar til 1. februar. 85,-

Producenten
Det var Fred Cline, som i 1982 grundlagde Cline Vineyards nær Oakley og fortsatte således i sin bedstefar Valeriano Jacuzzis fodspor som vinproducent. Efter fire år fik han følgeskab af sin bror, kældermester Matt, og de to pionerer har siden arbejdet på at udvikle det, man i dag ofte kalder den amerikanske Rhônestil.

Månedens vine kan nydes og købes hos Vinoble. (Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen/Fredericia AVISEN)

I 1991 blev produktionsfaciliteterne flyttet fra Oakley til Sonoma Valley i en ny ejendom, som i dag udgør et areal på 140 ha. Stedet blev specielt valgt for sit kølige klima, der giver gode betingelser for Syrah, Viognier, Marsanne og Roussane, som vinmarkerne er beplantet med. Fra denne historiske ejendom, hvor der engang lå en Miwok landsby og som også har været en af de første lejre for Sonoma Mission, har man en fantastisk udsigt over Carneros Valley.
I dag råder Cline Cellars over ca. 400 ha. vinmarker i Contra Costa, Carneros, Sonoma Coast og Lodi. Carignan, Zinfandel og Mourvèdre druerne produceres på nogle af de ældste vinstokke i Californien. På vingården i Oakley kan man fx producere vine på Contra Costa vinstokke, der er mellem 80 og 110 år gamle.

Distriktet
Det var franciskaner munke, som plantede de første vinmarker nær Los Angeles i 1779. Derfra bredte vinen sig i Sonoma, Napa og Santa Clara og oplevede en sand opblomstring, indtil man hundrede år senere fra 1880 oplevede samme plage som i Europa – vinlusen Phylloxera, der lagde alle markerne brak. En plage mere skulle ramme de nybeplantede vinmarker – nemlig forbudstiden fra 1920 til 1933. Men fra 1970 til 1975 oplevede man i hele Californien kæmpe investeringer i både beplantninger af nye druesorter og indførelse af nyt udstyr i kældrene.

Vinen
Zinfandel ”Lodi” laves på druer som kommer fra 14 forskellige parceller i det klassiske Zinfandel-område Lodi. Her kommer vinen nærmest eksplosive karakter af kirsebær og hindbær fra. En vin lavet på Zinfandel er altid en udfordring for kældermesteren. Bl.a. er en skrap udvælgelse af druerne nødvendig. Gæringen foregår på ståltanke men vinen overføres derefter på franske egefade, som tilfører vinen en delikat karakter af vanille og nødder.
I Clines Zinfandel finder man karakter af mørke bær (sort kirsebær og hindbær) i duften. I smagen er vinen meget frugtrig med krydrede toner og en flot finish med nuancer af vanille og bløde tanniner. Det er en vin, som er meget behagelig i sin ungdom, men som får mere charme og harmoni med alderen.
Server Zinfandel ”Lodi” til svinekød – gerne røget, fjerkræ, pastaretter eller grønsagsretter. Serveringstemperatur: 16-18 grader.

Skål (Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen/Fredericia AVISEN)

Om Sa Natura Organic 2013

Pris: 149,- fra mandag d. 6 til 1. februar. 119 ,-

Producenten
Vinhuset Celler Piñol ligger i Batea i Terra Alta og ejer ca. 75 hektarer vinmarker. Desuden supplerer man produktionen af egen druer (75%) med druer fra udvalgte dyrkere, som man har langtidskontrakt med, og hvor man kontrollerer dyrkningen.
Celler Piñol dyrker foreløbig deres egne marker efter økologiske principper. På længere sigt vil de marker, hvorfra man køber druer, også være dyrket økologiske, således at man vil kunne deklarere alle sine vine økologiske.
Selv om de ydre stenvægge er bygget i klassisk spansk middelalderstil, er kældrene hos Celler Piñol udstyret med alt det, man kan ønske sig for at lave topvine. Juanjo Piñol er tilhænger af en separat vinificering, både hvad parceller og druesorter angår, for at fremhæve hver parcels særlige karakteristika og hver druesorts særpræg. Således kan man frembringe vine med stor personlighed og karakter, hvilket også har udløst internationale topudmærkelser til flere af vinene fra Celler Piñol.

Distriktet
Terra Alta er det sydligste vindistrikt i Catalonien, i Tarragona provinsen og som navnet antyder, samtidig det højeste, med vinmarker helt oppe i 400 m. højde. Vindyrkningen i området kan føres helt tilbage til romerne, men det er først med klostrene i middelalderen, at området oplevede en opblomstring. Hele distriktet blev ødelagt af phylloxera i slutningen af 1800-tallet og blev først seriøs genbeplantet mellem 1920 og 1950 – i konkurrence med oliven.
Terra Alta fik sin DO-status i 1982, men traditionen i området dengang var mest at lave kraftige og alkoholrige vine til det lokale marked. I løbet af de senere år har tingene ændret sig radikalt, og takket være en ny generation af entusiastiske vinmagere kan man i dag finde fremragende vine fra området, som i dag tæller ca. 6.500 ha. vinmarker. Terra Alta nyder godt af et bjergrigt klima med lange, varme somre og meget kolde vintre. Store temperaturforskelle mellem dag og nat giver langsom modning og derfor mulighed for at lave mere aromatiske og delikate vine.

Vinen
Sa Natura Organic er sammensat af Garnacha (ca. 50-60%), Cariñena og Syrah fra Celler Piñols egne marker, som alle er økologisk dyrket. Vinen er derfor certificeret økologisk. Høsten foregår i begyndelsen af oktober, og druerne transporteres under beskyttede forhold til kælderen, hvor de gæres separat på temperaturregulerede rustfrie ståltanke. Vinen bliver derefter sammenstukket og modnes i 12- 13 måneder på træfade af fransk eg.
Sa Natura har en flot, blank, dyb, purpurrød farve. Duften er meget betagende med delikate nuancer af mørke bær og mineralske, krydrede toner. Smagen er spækket til med nuancer af solbær, blåbær, peber, sødlige krydderier og en smule træ. Det er en meget intens, kompleks og harmonisk vin. Absolut en af de bedste og mest elegante spanske økologiske vine, vi har smagt! Den fortjener at blive serveret sammen med de bedste gastronomiske kreationer med f.eks. kalvekød, lam, and og kraftige grønsagsretter.

https://www.billet.dk/dizzy-mizz-lizzy#tour
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer