For første gang i mange år var værnepligtige mandag retur i Fredericia. Fredericia AVISEN gik i fodsporet på den første deling, kom med her.

D. 5. august 2019. Det er en dag, som de 104 værnepligtige, der mødte ind på Ryes Kaserne aldrig vil glemme.

Hvad enten de brænder for det eller er der af tvang er det en dag, som ikke går i glemmebogen. Flere mærkede allerede den militaristiske præcision, men sådan er det. Alting har sin begyndelse.

Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

Fra omkring klokken 09:30 begyndte de værnepligtige at troppe op ude foran gymnastiksalen, hvor de skulle registreres, fik et armbånd på som symbol på hvilken deling de skal i, og derefter blev de udstyret med en madpakke og så var det ellers ind i gymnastiksalen.

Herefter blev de værnepligtige delt op i hold med ti personer, hvor Fredericia AVISEN fulgte hold et fra første deling.

Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

Det var som at se en flok elever, der lige var kommet på højskole, men det er det langtfra. Selvom der kan gå lejrkuller i den er det her en helt anden sag. Tiden som værnepligtig kan komme til at kræve blod, sved og tårer.

Den strenge millitærstil fik flere fra deling 1 hurtigt at mærke. Cigaretter, e-cigaretter og snus var no go. Som det blev udtrykt måtte man tage en kold tyrker så.

Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

Med en leverpostejslignende lugt i luften gik turen udenfor, hvor første stop var ved værelserne, hvor de værnepligtige skal bo. Det var nøjagtig som man kunne forestille sig. I bedste lejrskolestil var der kun det mest nødvendige på værelserne, der består af to køjesenge, et badeværelse og skabe.

Inden turen gik videre på Ryes Kaserne var der én særlig ordre. Ingen mobiltelefon. I den moderne verden er det helt uhørt ikke at have den på sig, men som det blev udtrykt havde man ikke noget at bruge den til. Sker der noget, så ville kasernen underrette ens pårørende. Det er den virkelig, som de værnepligtige er mødt ind til – der er altså et kulturchok på nogen områder og det her er uden tvivl et af dem.

Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

Der er noget særligt over at gå rundt på militærgrund, og alle de autoriteter i militærtøj er noget, der skaber respekt for udefrakommende. Der blev også skulet meget til dem fra de nye værnepligtiges side.

Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

En af de vigtigste ting på turen rundt på kasernen var besøget hos udleveringsdepotet. Det er der, at man får udleveret al si udrustning til tiden som værnepligtig, og man kunne fornemme, at der var noget særligt over at få udleveret tøjet.

Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

Efter udleveringen af tøjet lod vi de værnepligtige slippe for verdenspressen.

Velkommen til soldaterkammeraterne.

https://www.billet.dk/order/tickets/13261438/tyrolerfest-i-fredericia-2019-eksercerhuset-2019-11-02-17-00-00