Det er ’Store hyledag’. I dag kl. 12.00 testes sirenerne over hele landet. Ved du hvad det betyder, når sirenen hyler? I dag er der ingen fare på færde, men det er vigtigt, at du ved, hvad du skal gøre, når sirenerne lyder for alvor.

Når alarmerne lyder på alle andre dage end i dag skal du:

Gå inden døre og søge information hos DR eller TV 2

En beredskabsmeddelelse fra myndighederne vil hurtigst muligt efter sirenevarslingen blive udsendt via dr.dk og tv2.dk og vil kunne høres på DR’s FM-radiokanaler i det berørte geografiske område. DR og TV 2 bringer desuden beredskabsmeddelelsen på tekst-tv side 150. Afhængig af hændelsens karakter vil informationen blive udsendt via endnu flere kanaler, ligesom myndigheder ofte vil bringe beredskabsmeddelelserne via eksempelvis sociale medier og egne hjemmesider.

Ring ikke 1-1-2 for at få information 
Ring kun 1-1-2, hvis du eller andre er i akut fare. Andre opkald kan blokere for livsvigtige opkald til alarmcentralen.

Varsling med sirener 
Når der ved større ulykker og katastrofer er en akut situation af livstruende karakter for et større antal mennesker, kan befolkningen blive varslet om faren ved hjælp af det landsdækkende sirenevarslingssystem. 

Lyden af sirenerne 
Varslingssignalet er en tone, der stiger hurtigt og falder langsomt igen. Det gentages 4 gange, når der varsles fare. Samtidig sendes der en beredskabsmeddelelse til DR og TV 2 som informerer befolkningen. 

TV-stationerne kan også vælge at bringe meddelelserne på deres hjemmesider. Når faren er forbi, afvarsles med én lang tone. 

Årlig afprøvning af sirenerne 
Siden 1994 har afprøvning af sirenerne fundet sted én gang om året – altid den første onsdag i maj klokken 12. 

Alle sirener afprøves desuden hver nat uden lyd. 

Hvem varsler? 
Sirenevarslingssystemet drives og vedligeholdes af Beredskabsstyrelsen, men det er politiet, der beslutter at udsende varsel og starter sirenerne. Der kan udsendes sirenevarsling med alle sirener på én gang, eller der kan varsles i enkelte regionale eller lokale områder. 

Politiet kan også starte sirenerne enkeltvis og på den måde varsle i afgrænsede områder. 

Hvor kan sirenerne høres? 
Der er opsat 1.078 sirener på bygninger eller master i byområder med flere end 1.000 indbyggere. Sirenerne blev i sin tid sat op, så de kunne høres af omkring 80 % af befolkningen. Rækkevidden er 1-1,5 km. 

I områder uden for sirenernes rækkevidde kan politiet varsle med mobile sirener.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer