Lige nu åbner Urbania Streetfood i Fredericia. Fredericia AVISEN var med og talte med Ulrich Nicolaisen, Andreas Brok-Hartvig og Brian Løkkegaard, der er idemændene bag det nye gastronomiske projekt, som skal tilfredsstille alles smagsløg. 15. januar fik de nøglerne til den gamle Centrum Biograf-bygning på hjørnet mellem Fynsgade og Gothersgade, få måneder senere slår de dørene op til en mad- og drikkerejse i et råt miljø med langborde, beton, glødepære, olietønder, baristakaffe, burgers, fish ‘n’ chips, Otto’s, Punk Pita, Nord urban gourmet food og Crepshytten.

“Projektet kan Fredericia være stolt af. Det er ikke vores. Det er hele byens. Et nyt værested, hvor alle er velkomne. Det er rå urbanitet blandet med ukrukket service”, sådan indleder Andreas Brok-Hartvig samtalen ved det sorte langbord, hvor vi sidder på en lang bænk.

“Ja, hårene rejser sig. Jeg får gåsehud, når jeg sidder her og fortæller om det hele. Processen har været fed. Vi er tre gutter; En bestyrelsesformand med struktur og to der knokler. Det projekt her er ikke båret af os. Det er alt fra håndværkere, til venner og familie. Vi har gået her meget længe”, fortæller den storsmilende kok.

 

 

 

Der er også handicapvenlige forhold, hvor man kan få alt fra kørestole til barnevogne med ind
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Hvad kan Urbania Steetfood? 

“Det kan samle folk til mad og hyggelig sammenkomst uden sammenligning. Man behøver ikke booke bord, her er plads til alle. Og køkkenerne er en historie i sig selv. De leverer noget hammergod mad fuld af specialiter og kærlighed,” siger Andreas.

Andreas Brok-Hartvig, Urbania Street Food. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Hvilken gastronomisk rejse kommer man på? 

“Det er en komplet rejse, hvor stort set alle smage er repræsenteret. Lige meget, hvilket køkken, man går til, så får man en oplevelse – det er det fede. Et format man kender fra storbyen, men gjort lokalt. God mad til fair priser, hvor man familien kan toppe det med en pandekage,” fortæller Andreas Brok-Hartvig.

Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Håndværkerne er næsten ude, men der sættes stadig lamper op. Køkkenerne er i gang med at forberede de sidste detaljer. Om lidt åbner Urbania Street Food – stedet, der skal skabe rammerne til mindeværdige oplevelser, hygge og livets sjove momenter.

“Til drikkekortet hører sig 49 øl på flaske, 16 på haner og leverandøreren er ingen bedre end vores eget husbryggeri fra Carlsberg. Vi har også øl fra Stone i England, amerikanske øl, belgiske øl og den prisvindende danske ølkonge-øl Mikkeller,” fortæller Brian Løkkegaard.

Brian Løkkegaard, Urbania Street Food.
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Hvilken rejse skal vi på i baren?

“Det er klart en kvalitetsrejse, hvor jeg vil fremhæve vores gin og cocktails. Vi skal igennem en stor rejse med masser af spændende drinks og smagsvarianter i alle farver, smage og alle med kant. Vi bestræber os på at levere det bedste og så har vi vores kaffebar med en rigtig lækker baristakaffe,” siger fødselsdagsbarnet Brian Løkkegaard, der i dag fejrer fødselsdag imens han pisker rundt og får styr på de sidste små detaljer.

Fra starten af blev der bestilt kaffe i baren.
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.
Historien om streetfood

Historien om streetfood går årtusinderne tilbage til det gamle Grækenland, hvor man spiste stegte fisk på gaden, eller i det antikke Rom, hvor et Thermipolium var datidens ”streetfood-tilbud” til nutiden, hvor et kulinarisk gastronomisk udbud mætter og glæder mennesker til smil.

I dag er streetfood en hurtigvoksende trend, der får mundvandet til at løbe hos glade madspisere, når de præsenteres for et overflødighedshorn af lækkerier, ingredienser og ideer serveret med kærlighed til de gode råvarer, madhåndværkstraditioner og dedikation for den gode smag.

Streetfood er i høj grad inspireret af de udenlandske køkkener, men i de senere år har de nordiske streetfood køkkener spillet med på trenden, og er i dag berømte verden over for de smagfulde retter med nordisk DNA.

Urbania Street Food på hjørnet mellem Fynsgade og Gothersgade.
Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen, Fredericia AVISEN.

Om Urbania Streetfood

Street Food  er lækkert, anderledes og in. I flere og flere byer blomstrer Street Food-markeder, hvor man får gastronomi fra forskellige kontinenter drevet af dybt og ærligt passionerede menneskers madkultur. Urbania Street Food er placeret på en af byens mest attraktive placeringer mellem gågaden, Tøjhuset og den urbane nye bydel ”Kanalbyen”. Seks køkkener sørger for lækre måltider, hertil kommer muligheden for byens bredeste ginsortiment, barista- og kvalitetskaffe fra hele verden og lækre specialøl, som gæsterne kan nyde i vores hyggelige rammer inde og ude.

Konceptet er gademad i øjenhøjde. Urbania ønsker at udvikle et urbant samlingspunkt for gastronomi og hyggelige oplevelser. Et fristed, hvor rammerne indbyder til et “quick-meal”, et møde med vennerne eller kvalitetstid med familien og hvor man får et dejligt måltid til en fair pris, samt en god cocktail eller specialøl til at skylle lækkerierne ned med.

Det helt unikke ved streetfood-steder er den uformelle og rå iscenesættelse blandet med super fede madkoncepter.  Der er plads til alle og man kan næsten altid finde et køkken der rammer ens smag og præferencer, hvilket jo er lidt smart hvis man selv er til burger og ens veninde er mere til vietnamesisk salat eller Fish & Chips.

Fra Centrum Biografen til Urbania Streetfood

Omkring år 1900 startede de første fremvisninger af levende billeder i byen og i 1905 vistes den første rigtige film med scener fra den russisk-japanske krig i teatersalen. I starten var der to ugentlige filmforestillinger. Kontrollør ved biografen var cigarmager Andreas Frederik Rønnebech. Hanne Beth Bertelsen og Ib Bruun Bertelsen forpagtede en årrække en af byens briografer; Bio ved teaterbygningen. Ib Bertelsen opførte også en biograf med to sale på hjørnet af Fynsgade og Gothersgade, som han kaldte Centrum Bio. De to biografsale blev senere lavet om til spillehal.  Oprindeligt var der i bygningen Grens Musikhus. Og nu kommer der igen liv i den smukke bygning med Urbania Streetfood, hvor også kulturen, livet og oplevelser er i centrum.