I 2006 trådte socialdemokraten Christel Schaldemose første gang ind som medlem af Europa-Parlamentet. 15 år senere har hun fået større roller – og hun har ikke i sinde at stoppe nu. Der er for mange kampe forude, som hun gerne vil sætte sit præg på.

Hun er født og opvokset på Fyn og på sin hjemmeside beskriver hun Ritt Bjerregaard og Nelson Mandela som værende hendes store forbilleder. Christel Schaldemose har dedikeret de sidste 15 år af hendes liv til Europa-Parlamentet.

Med 15 år i Europa-Parlamentet har Christel Schaldemose været med til at træffe store og afgørende beslutninger. I samme periode har både unionen og omverdenen udviklet sig markant – blandt andet på en af de store områder for Christel i 2021: Techgiganterne.

Tiden er en anden

Den yngre generation mærker måske ikke meget til den store udvikling, men når Christel Schaldemose tænker tilbage på de første år for hende i Europa-Parlamentet er der sket meget.

– Det er gået stærkt. Men når jeg tænker tilbage, så var mine børn, 3, 6 og 9 år gamle. Når jeg ringede hjem kostede det 1 krone i minuttet – og FaceTime fandtes slet ikke. Så det var super svært at holde kontakten hjem til. Det store platforme var ganske vist på vej, men der var ingen sociale medier som vi kender dem, forklarer Christel Schaldemose.

– Det var måske på mange måder en mere optimistisk tid jeg kom ind. Vi havde lige udvidet unionen i 2004 og finanskrisen var der ingen der så komme. Vi havde en stor opgave i at integrere østlandene, men vi troede på det. Det var et komplet anerledes EU end vi kender det i dag, fortsætter hun.

De politiske dagsordener har også skiftet meget gennem de seneste 15 år. Fokus på ”det grønne” handlede mere om miljø end klima, kriserne har givet vigtig læring til fremtiden – og kriserne har skabt og drevet EU’s udvikling, forklarer Christel Schaldemose.

– Det har vist sig, at med krise kommer der udvikling. Finanskrisen viste de store problemer i forskellige lande, blandt andet i Grækenland. Dengang forsøgte man at spare sig ud af krisen, men det har vi heldigvis lært meget af. Det er kriserne der skubber samarbejdet frem, det er jeg ikke i tvivl om, siger Christel Schaldemose.

Teknologien skal tæmmes

Noget af det der har udviklet sig mest gennem Christels 15 år i Europa-Parlamentet er teknologien. På mange måder i samfundet lader vi os være afhængige af teknologien, bag tag udgangspunktet for den grønne omstilling, hvor man satser meget på fremtidens teknologi.

– Samfundets udvikling finder i dag sted på en helt anden måde på grund af globalisering og teknologi. Vi er mere påvirket af globale strømninger. Det der sker i ét EU-land, det påvirker os i andre lande. Det er meget mere nu end i 2006. Vi er kommet meget tættere på hinanden på grund af teknologien, siger Christel Schaldemose og fortsætter:

– Der er det vigtigt, at vi taler om hvordan vi får reguleret det, så vi sætter reglerne fremfor dem. EU har forandret sig, samfundet har forandret sig – og jeg har forandret mig. Det har ikke forandret sig, at jeg er tilhænger af EU. Men jeg er blevet mere realistisk for os at arbejde med. Vi skal holde fokus på det rigtige, det indre marked, techgiganter og lignende – ikke på løn og sociale dagsordener.

Christel Schaldemose kan sagtens huske en tid før de sociale platforme og de store mængder af teknologi. Det tror hun selv giver en fordel i arbejdet med at sætte rammerne.

– Jeg tror jeg kan være med til at sætte rammerne på en bedre måde. For jeg er vokset med dem – og jeg kan huske en verden uden. Jeg kan sagtens leve uden Facebook, de kan ikke leve uden os. Jeg siger ikke vi skal tilbage til verden før, men vi er nødt til at regulere dem, så de ikke dikterer samfundsudviklingen. De afgør hvad der bliver en stor debat. De har på alle leder og kanter en stor indflydelse, forklarer Christel Schaldemose og fortsætter:

– Det her må ikke lyde som om vi ska begrænse ytringsfrihed, men vi skal sætte rammer op. Unge mennesker bliver dårlige af at bruge dem. Det er vores ansvar som politikere. Det er på samme måde som vi gør med alt muligt andet. Så længe vi gør det af hensyn til fællesskabet, så skal vi gøre det. Det skal være et politisk valg.

Klar på 15 år mere

Christel Schaldemose er ikke klar til at lægge EU og Europa-Parlamentet på hylden. Langt fra. Når hun ser 15 år frem, så forudser hun også sig selv som værende en del af Europa-Parlamentet. Men hun spår også, at dagsordenerne skifter.

– Om 15 år fylder klimadebatten ikke det samme, for vi har påbegyndt arbejdet for alvor. Jeg er ikke fremtidsforsker, men jeg tror vi er mere digitale og arbejder mere hjemmefra. Jeg tror samfundet ser meget anderledes ud, siger Christel Schaldemose og fortsætter:

– Jeg er ikke et sekund i tvivl om at EU findes. Jeg tror det er et større EU end nu, men ikke markant større. Jeg håber vi har løst udfordringerne med de nye medlemslande. Men vil de ikke acceptere vilkår skal vi overveje om de hører hjemme i EU.

Er du stadig i Europa-Parlamentet om 15 år?

– Det vil jeg bestemt ikke afvise, svarer Christel Schaldemose afslutningsvist med et grin.