Kære Ditte.

Jeg skriver til dig, da jeg er temmelig fortvivlet, og ikke ved, hvem jeg ellers skal rådføre mig med. Sagen er den, at vi er en nybagt lille familie. Min kæreste og jeg fik vores lille datter (vores første) for 8 måneder siden, og alt er, på den front, lykkeligt. Men det er stadig ikke lykkedes min kæreste og jeg at komme i gang med et samliv efter fødslen, og jeg kan mærke en stigende utålmodighed fra hans side. Det skal selvfølgelig nævnes, at jeg heller ikke er tilfreds med situationen, jeg ved bare ikke, hvordan jeg skal gå til selve handlingen. Hvis det har nogen betydning for dit svar, så vil jeg også nævne, at jeg er blevet tjekket ved egen læge, og jeg er helet fint op, så min udfordring grunder ikke i frygt for smerter.

Jeg synes ikke at jeg kan tale med min mødregruppe om det, for de er alle i gang igen – det er i hvert fald, hvad de giver udtryk for. Så jeg føler mig ensom i denne problematik. Min kæreste er smadder sød og forstående, og han presser på ingen måde, samtidig med at jeg kan mærke, at vi driver længere og længere fra hinanden i forhold til intimiteten mellem os. Hvordan stopper jeg denne trælse spiral, som jeg har fået placeret mig selv i?

Den ”nybagte” mor.

Kære ”nybagte” mor.

Stort tillykke med familieforøgelsen, og hvor er det dejligt at høre, at I trods det manglende samliv, formår at få en lykkefølelse i det nye kapitel, som I sammen har skabt. Det gør det unægtelig nemmere for dig og jer at arbejde med udfordringen, når grundfundamentet ellers er på plads.

Først vil jeg lige normalisere jeres situation. Det er naturligvis godt at høre, at de kvinder du samles med i mødregruppen ikke er udfordret på dette punkt, men det er faktisk mere undtagelsen end det er reglen. Det forholder sig nemlig således, at 70 % af alle kvinder oplever at have det svært ved at komme i gang med sex igen efter en fødsel, og 1/3 har det stadig problematisk efter et halvt år.

Jeg kunne ikke læse af dit brev, hvorvidt du (stadig) ammer? Grunden til at jeg spørger, er fordi amning ikke altid går hånd i hånd med et spirende sexliv. Jeg bruger lige lidt fagtermer nu, men hæng lige på, selvom det lyder kedeligt. For at kunne producere mælk til din datter, skal din krop danne hormonet prolactin. Det hormon er ikke bedste venner med dit kønshormon, som er det der fremkalder lyst. Så kort fortalt: Det der er godt for det ene, kan være en hindring for det andet. Desuden udskilles hormonet oxytocin også, når du ammer, bedre kendt som kærlighedshormonet. Så den skønne stund, hvor du ammer din datter, fylder dig op med kærlighed, og du har derfor måske ikke behov for at søge mod din kæreste, for at få den hormonudskillelse, som f.eks. berøringer giver.  

Jeg siger ikke at du skal stoppe med at amme – slet ikke, jeg siger bare, at der kan være udfordringer forbundet med det, som I skal være opmærksomme på at komme rundt om på anden måde.

Når jeg har nybagte forældre i min praksis med lignende udfordring som jer, er det faktisk ikke unormalt at jeg giver dem dette råd: Prøv at gå i soveværelset og dyrk rigtig dårlig sex. Det er hvis de ønsker den ”hurtige” metode. Og det siger jeg til dem, for at fjerne alle de forventninger, der ellers kan ligge og ulme for at få lagengymnastikken i gang igen. Derved sænker vi barren fra start, og gør det acceptabelt mellem jer, hvis I kan opleve at det er akavet eller føles som om det er jeres første gang igen. Det kan tillige tilføje noget humor, så I sammen kan grine af potentielle fuck-ups.

Hvis I hellere vil forsøge jer med den lidt ”langsommere” metode, så kan I aftale en aften for nøgendate, hvor I sætter hinanden stævne i soveværelset, og begynder blidt. F.eks.  ved at aftale, at I ikke må dyrke sex, men at I må røre, pille, kysse og slikke, for på den måde at få de erotiske berøringer tilbage mellem jer. Aftal en tidsramme inden, så I begge kender spillereglerne på forhånd. Det vil også gøre det meget nemmere for din kæreste at være i. Husk at forberede de ting, du måske på forhånd ved, vil give dig en god følelse. Det kunne være lidt musik eller duftlys eller noget helt tredje. Sæt en varm stemning.

Jeg ønsker jer god fornøjelse med opstarten, og håber at I finder tilbage til det erotiske og intime, som skal holde jer sammen som elskende.

Kærligst Ditte

Hvis du ønsker at læse mere om min praksis som parterapeut og sexolog, kan du med fordel besøge min hjemmeside www.dittewinkel.dk . Sidder du selv med en problemstilling, som du kunne ønske rådgivning på, så kan du sende min en mail på kontakt@dittewinkel.dk , og så anonymiserer jeg naturligvis alle kendetegn, der måtte være. Du kan også følge min instagramprofil https://www.instagram.com/dittewinkel/ hvor jeg lægger forskellige feeds op om min praksis, kærlighed og sex.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer