46 procent af danskerne mener, at opdelingen i pige – og drengelegetøj skal droppes, mens 42 procent synes, at den skal fastholdes. Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Søndagsavisen.

At omkring halvdelen af danskerne vil gøre op med kønsopdelingen, ser kønsforsker Kenneth Reinicke, som et tegn på, at strømningerne fra Sverige har gjort deres indtog.

”For 10 år siden ville man have betragtet opdelingen som mindre problematisk. Jeg tror helt sikkert, at vi vil opleve en endnu større tilnærmelse af kønnene, hvor ens køn ikke skal begrænse ens udfoldelsesmuligheder,” siger han til Søndagsavisen.

Siden 2015 har alle BR-butikker og nye TOYS”R”US-butikker opdelt deres legetøj efter funktion i stedet for køn. Anderledes ser det ud i Føtex og Bilka, hvor skilte over reolerne eller farver på hylderne i legetøjsafdelingen markerer, hvad der er legetøj til drenge, og hvad der er til piger.

”Det er ikke vores intention, at nogen skal føle sig forkerte ved at købe Turtles til piger eller prinsessedukker til drenge – tværtimod. Men for nogle kunder, især de, der køber fødselsdags- og julegaver, er det en hjælp med inddelingen,” forklarer sortimentschef i Føtex Tore Nederland i en mail.

Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen mener, at det er et forældet syn på børns leg og legetøj at opdele det i pige- og drengelegetøj.

”Børn gennemlever forskellige identiteter, og derfor er det også vigtigt, at man ikke siger, at noget er drengeting, og andet er pigeting,” forklarer hun til Søndagsavisen.

Søndagsavisen har forsøgt at få en uddybende kommentar fra Føtex om, hvad der skal til for at et stykke legetøj bliver vurderet til at være for henholdsvis piger eller for drenge, men de er vendt tilbage med et svar.