Det høje digitale forbrug er noget, der bekymrer de danske forældre. Ny undersøgelse viser, at mere end hver tredje forælder er bekymret for, at deres børn bliver ensomme af for meget tid foran skærmen, og flere end halvdelen oplever en uhensigtsmæssig adfærd fra deres børn som følge af digitalt brug. En bekymrende tendens som man ifølge legetøjsforsker Jørn Martin Steenhold selv kan påvirke. 


De fleste forældre kender til dage, hvor børnene ikke er til at hive væk fra iPad’en og hvor seancer med skrig og skrål udspiler sig, når den eller tv’et bliver slukket. En ny undersøgelse foretaget af Epinion for PLAYMOBIL viser, at mere end hver anden forælder til børn mellem 0-12 år oplever, at deres børns brug af digitale enheder, såsom tablet og smartphone, har en negativ indflydelse på børns adfærd.

Vi frygter ensomhed og tidlige voksenvaner
At børn har svært ved at aktivere sig selv, eller at de bliver irriterede, er de konsekvenser efter tid foran en skærm, som flest forældre kan nikke genkendende til. Den negative indflydelse giver anledning til bekymringer. Næsten hver tredje danske forælder er bekymret for, at deres børn bliver ensomme, som følge af tiden foran skærmen. 38 % er bekymrede for, at deres børn ikke bruger fantasien nok, og næsten halvdelen (47%) frygter, at børnene får for tidlige ‘voksenvaner’. 

Børns kreativitet og fantasi kan stimuleres via leg
Ifølge legetøjsforsker Jørn Martin Steenhold skal danske forældre dog ikke gå i panik, men i stedet finde tryghed i, at de kan tage legetøjskassen frem, og så skal den nok stimulere børnenes kreativitet og fantasi:

“Børn udvikler deres fantasi gennem leg med legetøj. De afprøver, eksperimenterer og opfinder fantastiske og kreative muligheder, og det skaber glæde og samvær. Det giver dem også mulighed for altid at lære noget nyt, der kan snakkes om. Legetøjet forsvinder ikke, ligesom det gør ved leg med tablets. Det er altid synligt og nærværende, og det udvikler børnene både fysisk og intellektuelt,” siger Jørn Martin Steenhold.

At børn bruger fantasien mere og bliver mere sociale af at lege med legetøj, er en sammenhæng, som flere danske forældre har oplevet. Flere end to tredjedele af forældrene (69%) oplever, at deres børn bruger fantasien, knap hver tredje forælder (31%) oplever, at deres børn bliver gladere, og hver fjerde forælder (26%) oplever, at deres børn bliver mere sociale, når legetøjskassen findes frem.

For legetøjsproducenten PLAYMOBIL er udviklingen af børns fantasi og kreativitet et mål: “Vi ved, at leg med legetøj fremmer børns kommunikative evner, og når de leger sammen, får de en interaktion, som er med til at stimulere disse. Det er vigtigt for PLAYMOBIL, at vores legetøj inviterer børn til at skabe små, eventyrlige universer, som de kan leve sig ind i. Derfor har vi i udviklingen af legetøjet altid fokus på at inkludere mange små detaljer, der netop kan invitere børnene til at fordybe sig i rollelege, som er med til at slippe deres fantasi og kreativitet løs,” siger Leen Van Reeth, kommunikationschef hos PLAYMOBIL.

Opfordringen lyder derfor, at skærmforbruget reduceres og legetøjet findes frem, så der kan skabes optimale rammer for udviklingen af børns fantasi og for deres generelle fysisk og intellektuelle udvikling.