Mange af os synes ikke, vi besøger vores forældre nok, og det giver dårlig samvittighed. Det er konklusionen på en ny undersøgelse, som Ældre Sagen og forsikringsselskabet Codan står bag. Et besøg fra Ældre Sagens Besøgstjeneste kan være en af løsningerne.

En ny undersøgelse viser, at lidt over halvdelen (53 pct.) af danskerne over 18 år i Region Syddanmark får dårlig samvittighed over, at de ikke besøger deres forældre nok.

Et flertal (63 pct.) svarer i undersøgelsen, at de føler et ansvar for, at deres forældre ikke skal føle sig ensomme. Til gengæld ved mere end 3 ud af 10 (35 pct.) ikke, hvad de skal gøre for at løse og håndtere følelsen af ensomhed. 

Det er problematisk, mener Ældre Sagen og Codan, der står bag undersøgelsen. I fællesskab har de to aktører sat fokus på netop ensomhed blandt ældre og lanceret en kampagne, der opfordrer til at gøre mere for at hjælpe ensomme.

”De voksne børn spiller en betydelig rolle for forældrenes trivsel, og kigger man på undersøgelsens resultater, så står det klart, at mange af os godt er klar over netop den pointe. Det er derfor, vi får dårlig samvittighed. Men samvittigheden kan også være første skridt til at få gjort noget ved det. Med 50.000 ældre i Danmark, der føler sig svært ensomme, skal vi blive bedre til at tale om ensomheden,” siger marketings- og kommunikationsdirektør i Codan, Mette Pontoppidan.

Ældre Sagens Besøgstjeneste mangler besøgsvenner

Selvom størstedelen af danskerne i Region Syddanmark bekymrer sig om sine forældre, så er det ikke lige nemt for alle at besøge dem. Det kan for eksempel være et problem, hvis de bor i udlandet eller i en anden del af landet.

”Det er meget positivt, at så mange føler et ansvar for deres forældre. Det behøver ikke være svært eller krævende at hjælpe. Det handler om at få sat ord på ensomheden og turde tale åbent om den. Man må ikke være bange for at spørge, hvis man fornemmer, at ens forældre føler sig ensomme. Måske tage en snak om at få en besøgsven,” siger Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen

Besøgstjenesten kan være en af løsningerne og et fint alternativ for dem, der måske ikke har en tæt relation til deres familie, eller hvor familiemedlemmerne bor langt væk.

”Ældre Sagens besøgstjeneste mangler i øjeblikket besøgsvenner landet over. Derfor er vi gået sammen med Codan for at rekruttere 1000 nye besøgsvenner. Det vil sige mennesker, der for eksempel har lyst til at spille kort, gå tur eller tale med et ældre menneske, der savner nogen at snakke med,” siger Bjarne Hastrup.

Læs mere om Ældre Sagens besøgstjeneste på www.besøgsvenner.dk.

Leave a Reply