Den mørke tid på året har for alvor ramt Danmark, og otte ud af ti bilister har svært ved at se cyklisterne i mørket. Faktisk har hver anden bilist overset en cyklist, så det skabte en farlig situation. Det viser en ny undersøgelse lavet af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring.

Otte ud af ti bilister har svært ved at se cyklisterne i mørket. Og i disse dage bliver det kun mørkere på de danske veje. Til sammenligning med sidste år kan der desværre konstateres en stigning i, hvor mange, der har overset cyklister, så det har skabt en farlig situation. Hvor det i 2017 var hver tredje, er det i 2018 hver anden, der har oplevet det.

“Det er tankevækkende, at flere og flere bilister ikke er i stand til at se cyklisterne på vejene. I løbet af året hører vi om vi mange uheld, som skyldes, at trafikanter har overset hinanden, og især i vinterperioden, kommer mange til skade i trafikken i døgnets mørke timer. Alle bilister har nok oplevet, at der pludselig er dukket en cyklist eller fodgænger op ud af det rene ingenting. Derfor er det vigtigt, at alle er ekstra opmærksomme, når mørket falder på, så vi kan undgå, at der opstår trafikulykker,” siger Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige Forsikring.

Gør dig selv bemærket

Det er vigtigt, at bilisterne er ekstra opmærksomme, når mørket falder på, men det er også vigtigt, at cyklisterne gør alt for at gøre sig bemærket. Selv om cykellygter er lovpligtige, er det stadigvæk 7% af danskerne, der ikke gør brug af dem.

“Det er selvfølgelig beklageligt, at der stadigvæk er en gruppe cyklister, der ikke bruger cykellygter. De udsætter både sig selv og andre for fare, når de cykler rundt og er nærmest usynlige. Det gør en stor forskel, om der er godt lys og gode reflekser på cyklen eller ej, derfor opfordrer vi til, at man altid bruger udstyr, der gør det let for bilisterne at orientere sig om, hvor de ‘bløde’ trafikanter er,” siger Henrik Sagild og uddyber:

“Vi hører fra flere af vores bilkunder, at nogle modeller af de meget populære magnetlygter og diodelygter kan være meget svære at se. Derfor er det vigtigt, at man monterer gode lygter rigtigt på cyklen, så man er synlig for andre trafikanter.”

Gode råd til cyklister i den mørke tid

Husk lygterne!

Det er lovpligtigt både at have lys foran og bagpå din cykel. Lyset skal kunne ses på 300 meters afstand, hvor lygten bagpå skal være rød, mens forlygten skal være hvid.Hvis du ofte glemmer dine lygter, kan du med fordel investere i lygter, der kan fastmonteres på din cykel.Du skal tænde dine lygter fra solnedgang til solopgang.Husk at supplere med reflekser – både på cyklen og på tøjet. Det gør det lettere at se dig, både for andre cyklister, men også for bilisterne.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring blandt 1678 repræsentativt udvalgte danskere i oktober 2018.

Har du som bilist nogensinde overset en cyklist, så det skabt en farlig situation?

Ja, og det skabte en trafikulykke 4 %
Ja, men det skabte ikke en trafikulykke 45 %
Nej 47 %
Ved ikke 5 %

Synes du, det er svært at se cyklister, fodgængere og motionister i den mørke tid/i vintermånederne/når det er mørkt?

Ja, det kan være svært at se cyklister 82 %
Ja, det kan være svært at se fodgængere 69 %
Ja, det kan være svært at se motionister 60 %
Nej 6 %
Ved ikke 3 %
https://goo.gl/MSbg7k