Herning Kommune har investeret et to-cifret millionbeløb i MCH Herning Messecenter for at redde virksomheden. Hele 61,7 millioner er likvidt sendt til koncernen for at sikre fremtiden for det hædrekronede midtjyske messecenter. En anden af landets store messeaktører, Bella Centeret har internationale ejerforhold med pakistanske Alshair Fiyaz, men mærker også krisen suse uden at ville sætte tal på tabet overfor AVISEN. Vi sætter fokus på de største aktører i messebranchen, hvor også fredericianske MesseC har måttet sige farvel til medarbejdere med stor anciennitet.

Imens COVID-19 raser i hele verden er store dele af underholdningsindustrien, restaurationsindustrien, rejse- og flyindustrien, men også konference- og messeindustrien er sendt til tælling. Gradvist har man i Danmark lukket dele af samfundet op, men messecentrene er vant til at drive messer med millioner af årlige gæster. Det kan de ikke pt. Det betyder kort sagt, at kasserne drænes for likviditet dag for dag, samtidig med, at kunderne, store som små, ønsker sikkerhed for fremtidige messedeposita, eller direkte ønsker pengene retur grundet aflysninger og generelt ikke ved om de vil booke deres næste messe eller stand på en messe, da ingen kender fremtiden. Et marked står i frit fald og tallene er blodrøde. Det fik Herning Kommune til at investere i MCH.

TV Midtvest dækkede Herning Kommunes økonomiske investering og redning. De skrev blandt andet:

Herning Kommune ejer 45 procent af aktierne i messecentret, og planen betyder, at kommunen køber tre af de fire tribuner på byens fodboldstadion MCH Arena  af MCH for 51,5 millioner kroner. Samtidig køber den anden af MCHs store ejere, Agromek, en del af de kommercielle faciliteter på den fjerde tribune for 10 millioner. 

»Det betyder, at MCH igen kan kigge fremad, og det er jeg sikker på, at alle politikere i Herning Kommune er glade for, sagde borgmester Lars Krarup (V) til TV MIDTVEST.

Det er coronakrisen, der har tvunget MCHs ejere ud i en akut redningsaktion. Siden statsministeren i marts lukkede store dele af samfundet, har MCH-koncernen mistet 95 procent af sin omsætning, og koncernen mangler ifølge TV MIDTVESTs oplysninger over 50 millioner kroner i kassen.«

TV Midtvest skrev også og spurgte om, hvorfor det overhovedet er en kommunal opgave at redde MCH.

Lars Krarup understreger, at Herning Kommune har sikret bistand fra revisions- og konsulentfirmaet Deloitte for at være sikker på, at konstruktionen er lovlig

»Kommunen ejer 45 procent af messecenteret, og vi politikere har taget den afvejning, om MCH er vigtig nok for Herning og for Midt- og Vestjylland til, at vi skal bruge penge på at redde virksomheden. Og der var svaret entydigt ja,« sagde Lars Krarup i juni 2020.

AVISEN kontaktede også Bella Centreret for at høre mere om økonomien og udfordringerne på nuværende tidspunkt.

»Regeringens seneste tiltag, og et møde- og eventmarked som er de facto lukket, gør det naturligvis besværligt at tilpasse virksomheden med de korte varsler som restriktioner og anbefalinger meldes ud. Alle opfordres jo til at aflyse hvilket sker i stor stil, og det er den virkelighed vi skal navigere i,« fortæller Pressechef i koncernen, Karen Østerbye, der dog ikke ønsker at oplyse de økonomiske konsekvenser i tal.

I Fredericia arbejder man hårdt på løsninger, ingen kender fremtiden eller kan spå om, hvornår man er på den anden side af Coronakrisen. Telefonerne kimer stadig, og mails tikker ind, men der er stille i de store haller, når man besøger det fredericianske messecenter. 

»Jeg og mit team arbejder benhårdt på at finde alternative muligheder for at udnytte vores mange kvadratmeter i en periode, hvor mange mennesker ikke må mødes længere. Det er en svær tid for hele branchen og jeg hører fra hele landet, at man er ualmindelig hårdt presset. Det gælder både inden for hotel- og restaurationsbranchen, men også flyindustrien – ja mange er presset. Her i MesseC har vi også svært ved at leve op til vores DNA, som er at øge danske virksomheders konkurrenceevne gennem udstilling. Det gælder også lokalt, hvor vi skal leve op til at skabe noget,« siger Adm. Direktør i MesseC, Grete Højgaard og fortsætter:

»Vi er vant til at samle rigtig mange mennesker, der bor på byens hoteller, spiser på restauranterne og køber alle fornødenheder ind i byens butikker, imens de er her. Derfor rammer det dobbelt så hårdt med krisen i disse tider. Det er som sagt ikke kun os, der påvirkes af krisen, og ingen kender fremtiden, så det er svært at vide, hvornår vi får lov at samle mennesker til de store ting igen, men vi har heldigvis stadig mange kunder, der henvender sig og tror på 2021 kunne være et vendepunkt.«

Om Messe C

Fonden MESSE C, som oprindeligt hed Fonden Dansk Købestævne, kunne i 2015 fejre 100 års jubilæum, og var således det første messecenter i Danmark.

Interessen var enorm ved det første købestævne, som fandt sted fra 1.-8. september 1913 i eksercerhuset ved Østervold i Fredericia. Driftige erhvervsfolk og politikere fra området fik derfor etableret Fonden Dansk Købestævne den 29. november 1915 og allerede året efter stod en ny udstillingsbygning klar på Prins Christians Bastion, tegnet af arkitekt Oscar Gundlach-Pedersen. Bygningen blev ad åre udvidet flere gange, men her blev det til sidst for småt og trangt, så i 1976 blev der opført en ny messehal på dengang 12.000 m2 på Vestre Ringvej i Fredericia.

MESSE C på Vestre Ringvej er også udvidet en række gange og har i dag 33.000 m2 under tag. I 2011 skiftede Dronning Margrethe Hallerne navn til MesseC.

Herunder ses i årstal, hvornår udvidelserne har fundet st

  • 1979: Hal A udvidet med 4000 kvadratmeter
  • 1985: Hal C på 4000 kvadratmeter bygget
  • 1988: Hal D + E på hver 4000 kvadratmeter bygget
  • 1989: Indgangsparti og cafeteria/restaurant på 2000 kvadratmeter
  • 1994: Konferencecenter, administration, køkken og restaurant på 3000 kvadratmeter
  • 2015: MESSE C kunne fejre 100 års jubilæum
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer