I Fredericia har vi to sportshold, der begge bejler til at spille i landets bedste række i den kommende sæson. Der er bare én udfordring, der har bragt flere sind i kog, inklusiv byens sportsjournalister: To kampe på samme tid.

“Det er fandme for dårligt planlagt!”, lød det vredt fra Fredericia AVISENs sportsredaktør, Patrick Viborg Andersen, da snakken på kontoret faldt på weekendens sammenfald i kampe hos FC Fredericia og Fredericia HK.

Sportsredaktøren og Chefredaktøren var, akkompagneret af undertegnede, i en ophedet debat om, hvem der egentlig skal flytte deres kamp, hvis man skal undgå en lignende affære i fremtiden. Jeg besluttede derfor, at nu må fakta komme på bordet – for er FCF eller FHK bundet af regler for, hvornår de må spille, således at det ikke kan undgås?

Vi kan starte med at tage det helt store overblik. Håndboldens 1. division har 26 spillerunder, der afvikles i perioden fra uge 36 til uge 14. I NordicBet Ligaen, fodboldens 1. division, er der 33 spillerunder, der spilles fra slutningen af juli til starten af juni.

I indeværende sæson har kalenderen ikke kollideret for de to lokale mandskaber mere end to gange – eller faktisk kun én gang indtil videre. Den første kollision skete i søndags, hvor FC Fredericia hjemme tog imod FC Helsingør kl. 13:45 på Monjasa Park, og Fredericia HK hjemme tog imod HØJ kl. 14:00 i thansen arena. Det resulterede i en kritisk kommentar både fra vores sportsredaktør og Fredericia Dagblads sportsjournalist, Jesper Banke. Men kunne det være undgået?

Fakta om håndboldens 1. division

Første sted, der var hul igennem på telefonen, var hos Dansk Håndboldforbund. Fakta for turneringsplanlægningen i håndbold ser således ud:

 • Turneringen planlægges fra maj til 1. august
 • Klubberne får tildelt hjemmekampe i givne spillerrunder, og skal herefter selv placere kampens i spillerunden
 • Der udskrives spillerunder med et interval af flere dage, oftest mandag-søndag
 • Tidspunktet for kampstart er fastlagt. I weekender må en kamp ikke starte tidligere end 13:00 og senere end 19:30.
 • Når først turneringen er fastlagt, så er den i udgangspunktet låst
 • Der kan undtagelsesvis flyttes kampe efter fastlæggelsen, men det kræver modstanderaccept samt et mindre gebyr
 • Der er kun én kamp på sæsonen der er endegyldigt fastlagt fra start og ikke kan flyttes. Sidste spillerunde kan ikke flyttes. I denne sæson er denne kamp d. 6. april kl. 16:00

Hvis Fredericia HK ender i den situation, som alt tyder på nu, at de rykker i Herrehåndbold Ligaen, så gælder andre retningslinjer. Der har TV2 rettighederne til at TV-transmittere kampene. Det er tilladt at takke nej til en kamp på TV2 Sport, men en kamp på TV2s hovedkanal er fast og kan ikke flyttes. Dette er en del af den TV-aftale som alle klubber indtræder i når de spiller i Ligaen.

Fakta om NordicBet Ligaen

Dernæst kom der hul igennem til Divisionsforeningen i Fodbold, der kunne fortælle om deres turnering. Fakta for fodboldens 1. division ser ud således:

 • Turneringen planlægges mellem to turneringer. Turneringen er planlagt medio juni.
 • Der er flere måneder i forvejen udsendt en datoplan for hvilke dage kampene skal afvikles, alt efter om det er weekend eller midtugekampe
 • Der er indgået en aftale klubberne i mellem om, at man vil spille alle søndagskampene kl. 13:45. Det er ikke en bindende aftale, men snarere en såkaldt ‘Gentleman-aftale’
 • Det er muligt at flytte kampen til et andet tidspunkt inden turneringen endeligt fastlægges
 • Hvis en kamp skal flyttes efter turneringens fastlæggelse kræver det modstanderaccept
 • Hvis TV ønsker at transmittere en kamp kan den også flyttes, det kræver dog stadig accept fra begge parter

Er der flere interesser på spil?

Men hvad ligger der bag fastsættelsen af kamptidspunktet? Hvilke andre motiver kunne ligge bag?

I NordicBet Ligaen ligger de ikke skjul på, at de kæmper hårdt med Superligaen om tilskuerne. Det er netop derfor man har indgået en aftale om et fast kamptidspunkt, fordi det ikke kolliderer med TV-transmissionen af de store Superliga-kampe, der oftest spilles kl. 16 og 18.

Uden, at det er sagt med ord, så kan det samme uden tvivl være tilfældet for Fredericia HK og de andre hold i håndboldens 1. division. Der skal også tages hensyn til TV-kampe i herrehåndboldligaen og Champions League-kampe.

Hvis man ser på de andre interesser, så kunne det være noget med behandlingen af sine sponsorer. Både FC Fredericia og Fredericia HK inviterer før hver hjemmekamp deres sponsorer til spisning. Dette har de begge en klar interesse i at ligge omkring frokost eller aftensmad. Andet ville kunne holde sponsorere væk fra arrangementerne, der betyder meget for klubbernes forhold til sponsorerne.

Men har de ikke begge en fælles interesse i flest mulige tilskuere? Jo, det har de da uden tvivl. Men hvem skal flytte sig for hvem der? I weekenden havde FC Fredericia en TV-kamp, der derfor ikke kunne flyttes. Men gør det så, at FHK skal flytte deres kamp? Interessen i Fredericia viser klart, at håndbolden er mere populær, det er fakta ud fra tilskuertal. Med 2.100 tilskuere i thansen arena og 655 på Monjasa Park viser tilskuertallene en forskel, men det er et stort men. Fodbold er en stor kommerciel sport, hvor håndboldsporten ikke kan spille med. Derfor er der også tv-rettigheder, der sikrer fodbold millioner af kroner. Det betyder set i helikopteren, at der i weekenden også var tusindevis af tv-seere, der fulgte med, da FC Fredericia slog FC Helsingør. TV-rettighederne sikrer i øvrigt næste år FC Fredericia godt seks millioner kroner.

Man kan diskutere, hvor mange af tilskuerne i hallen ville have set fodbold hvis ikke kampene lå samme tid? Og omvendt, hvor mange på stadion ville have set håndbold? Et forsigtigt gæt fra min side er omkring 150-200 mennesker.

Jeg har også i min undersøgelse fundet frem til, at man i sæsonen 2010-2011 forsøgte sig med en “dobbeltbillet”, hvor man fik fodbold og håndbold for 100 kr. Det var der tilslutning til, men ikke stor – faktisk omkring de 150, heri lå så koordinering, administration og meget andet, men de 150 fredericianere med baggrund i primært Fredericia fF og Fredericia KFUM fik en god eftermiddag, men det gav ikke nogen økonomisk gevinst, ej heller et boost i mennesker på lægterne.

Skal man flytte en kamp for de mennesker? Byens to sportsjournalister er helt enige om, at det skal man selvfølgelig gøre. Jeg er måske mere tøvende i den konklusion. Jeg vil endda gå så langt som at bede de to tage en chill-pill, for det er altså kun to gange på en hel sæson, der kolliderer. Jovist to gange tæt på hinanden, men ikke desto mindre kun to gange hele sæsonen.

Kunne man ikke have gjort noget for at undgå det? Jo, det kan man da. Begge klubber har muligheden for at flytte deres kampe, det er fakta. Der er ingen love eller regler der siger, at det kan de ikke. FC Fredericia havde TV på i søndags, men har det ikke næste gang begge hold spiller samme tid. Kunne man have fundet et godt kompromis hvor FHK havde spillet anderledes i den forgangne weekend, hvor FC var bundet af TV – men at FC så flyttede den næste, hvor de ingen bindinger har? Det havde da været en løsning, der ikke kunne sætte mange sind i kog.

Er der tale om et luksusproblem i Fredericia, hvor det kun er FHK og FCF der skal snakke sammen? Ja. Tag eksempelvis Odense. Hvem skal flytte for hvem når der både er fodbold, håndbold og ishockey samme tid? Eller tilsvarende i Aarhus? Det bliver nok nærmere en filosofi om hvilken sport man som person selv prioriterer højest.

De to vredeste mennesker i denne sag er nok i virkeligheden byens to sportsjournalister, der gerne ville være en del af begge byens sportsholds successer. Men tag lige en slapper I to, det er kun to gange på en hel sæson.

www.eventc.dk
Skal du med til nogle fede koncerter? Klik her og se mere.