Tyskerne har været i stemmeboksene, hvor de havde to stemmer, som danner fundamentet for det kommende parlament, Forbundsdag, samt kandidaterne i de 299 valgkredse.

Det endte med, at de tyske socialdemokrater, SPD, fik flest stemmer til forbundsvalget, selvom de havde et tæt kapløb med de konservative kristendemokrater fra CDU/CSU.

Armin Laschet er blevet anset som Angela Merkels efterfølger, men det var ikke en sensation, da stemmerne blev talt op i løbet af søndagen, der viste, at Olaf Scholz skal stå for den kommende regeringsdannelse. Det er til trods for, at de konservatives Armin Laschet og De Grønnes Annalena Baerbock har oplevet stor medgang i meningsmålingerne.

Intet tyder på, at forhandlingerne bliver lette, da en regering i Tyskland er afhængig af et bredt flertal. Det parlamentariske demokrati er omdrejningspunktet for regeringskonstellationerne, og med Olaf Scholz i spidsen er det ikke fordi, at Tyskland går ind i en opsigtvækkende periode. Tværtimod repræsenterer han dyder som tryghed og beskedenhed, hvilket er nogle træk, som kendetegnede daværende kansler, Angela Merkel.

Han har nemlig holdt sig i baggrunden i valgkampen, mens Armin Laschet og Annalena Baerbock har haft en rodet valgkamp. Armin Laschet fik skarp kritik for at grine under en tale, som handlede om oversvømmelsernes kolossale konsekvenser, hvilket gav liv til sloganet ’’Laschet griner, mens hele landet græder’’ i Tyskland. Derudover var Annalena Baerbocks troværdighed dalende, idet hun blev fanget i en plagiatskandale og et misvisende CV. Det skabte en stor tvivl hos den tyske befolkning, hvorvidt de to nævnte politikere kunne leve op til ansvaret, og tilbage var der den rolige og rutineret politiker, Olaf Scholz.

Han formulerede letforståelige og håndgribelige visioner, der talte sig ind i tyskernes hjerter. Med ambitioner om et mere retfærdigt og socialt Tyskland har hans parti fået flest stemmer ved forbundsvalget. Hans potentielle partnere er De Grønne og Tysklands liberale, FDP, men det handler lige så meget om, hvor meget, socialdemokraterne er villige til at rykke mod højre. Der er opstået to mulige regeringskoalitioner, der bliver betegnet som ’’Trafiklyset’’ og ’’Jamaica’’.

Socialdemokraterne har en historie for at sidde i regering med både FDP og De Grønne, uden at det er sket på samme tid. Dog tyder det på, at en centrum-venstre-regering kan blive en realitet, hvis partifarver tilsammen udgør et trafiklys.

Det andet scenarie er uden Olaf Scholz og resten af SPD. Her er det Armin Laschet fra CDU, der danner regering med FDP og De Grønne, hvor farverne tilsammen udgør Jamaicas flag.

I øjeblikket er det svært at spå om, hvilket scenarie, der bliver til virkelighed. ’’Trafiklyset’’ vil dog være den overraskende løsning, idet partierne, FDP og De Grønne, der ikke har samme ideologiske ideer til fordelingspolitikken. FDP vil nemlig ikke gå på kompromis med centrale økonomiske spørgsmål, og de er insisterende på at få finansministerposten. Dermed er der udsigt til, at der opstår kampe i kampen, hvor forhandlingerne kommer til at spidse til mellem partierne.

Spørgsmålet er, hvorvidt støttepartierne ønsker Olaf Scholz’ eller Armin Laschets vej.

Sådan stemte tyskerne:

Socialdemokratiske SPD: 25,7 procent

De konservative CDU/CSU: 24,1 procent

Miljøpartiet De Grønne: 14,8 procent

Liberale FDP: 11,5 procent

AfD: 10,3 procent

Die Linke: 4,9 procent

Andre: 8,7 procent

Der er tale om et foreløbigt valgresultat, så der kan stadig forekomme mindre ændringer.