Bededagene er tid til at holde en ekstra ferie. Desværre viser erfaringerne, at det også er højtid for indbrudstyve i private hjem.

Indbrudstyvene har nemlig travlt i bededagsferien, når de nemt kan se, at huset er alene hjemme. De gabende tomme huse sender et klart signal til indbrudstyve om, at her er fred og ingen fare – helt perfekte forhold for indbrudstyve.

Politiet opfordrer derfor til, at folk tjekker deres hjem godt og aktiverer naboerne, inden de forlader boligen, så de ikke står for skud, når indbrudstyvene rykker ud.

Aktiver naboerne

Politiets erfaring er, at den bedste måde at holde ubudne gæster fra døren er, at naboer hjælper hinanden, så huset aldrig er alene hjemme.

– Nabohjælp betyder, at de, der er hjemme i kvarteret, holder ekstra øje med mistænkelige personer og køretøjer på vejen. Ingen er bedre end naboerne til at observere ændringer i gadens normale billede. Hører denne mand eller det køretøj til i min gade? Kan det være en tyveknægt, som forbereder et indbrud? Tyveknægte bryder sig ikke om at blive iagttaget. Ved at få naboerne til at holde ekstra øje med mistænkelige personer, kan vi reducere indbrud med helt op til 26 %, fortæller Christian Østergård fra Det Kriminalpræventive Sekretariat hos Syd- og Sønderjyllands Politi.

Sig ’hej’ til indbrudstyven

Sig ’hej’ til fremmede i gaden. Bliver du hjemme i bededagsferien, kan du som god nabohjælper hjælpe dine bortrejste naboer ved at sige ’hej’, hvis du møder nogen i dit nabolag, som du ikke kender. Det gør tyven nervøs, at han bliver set.

Mange nabohjælpere – men der er brug for flere!

Stadigt flere syd- og sønderjyder organiserer sig på www.nabohjælp.dk . Her mødes naboer og aftaler at passe på hinandens hjem, så risikoen for indbrud bliver væsentligt mindre.

I Syd- og Sønderjyllands Politikreds er der nu 18.409 tilmeldte husstande. Der er stadig stor forskel på, hvor mange pr. 1000 indbyggere, de enkelte kommuner kan præstere. I spidsen ligger fortsat Sønderborg kommune. Tallene er:

1. pladsen Sønderborg 52,24

2. pladsen Haderslev 47,78

3. pladsen Aabenraa 46,37

4. pladsen Varde 42,20

5. pladsen Vejen 35,22

6. pladsen Esbjerg 35,00

7. pladsen Tønder 34,09

8. pladsen Fanø 20,36

Vi er glade for de mange nabohjælpere i politikredsen, men vi skal have mange flere med, så vi kan gøre de så bøvlet som muligt at være indbrudstyv, siger Christian Østergård.

Sikring af huset

God belysning ved indgangen/indkørslen/terrassedøren med et tænd/sluk-lys kan være med til at holde indbrudstyvene på afstand. Hus altid at låse dørene og tjek, at vindueshasper i hele huset er lukkede og i ordentlig stand. Sæt gerne tænd/sluk-ure på nogle lamper og på køkkenradioen.

Lad ikke stiger og værktøj stå fremme på din grund. Lås dem gerne ind, så tyven ikke kan bruge dem under sit indbrud.

Og er dit hus så stærkt – især døre og vinduer – at det kan modstå forsøg på indbrud med tyvens standardværktøj, som er en 7 mm skruetrækker eller et lille koben, fravælger tyven dit hus, viser hollandske undersøgelser.

Frist ikke svage sjæle

Se dit hus med indbrudstyvens øjne og stil spørgsmålet. Hvor vil jeg selv bryde ind? Tyven ser det samme, og vil formentlig bryde ind samme sted. Gør dig overvejelser over, hvad der kunne friste tyven til at lave indbrud i dit hus – fx en PH lampe i vinduet, en iPad fremme på et bord, anden elektronik eller andre let omsættelige varer? Der er ingen grund til at udstille eftertragtede tyvekoster.

Facebook

Reklamer heller ikke med bededagsferien på Facebook eller andre sociale medier. For bededagsferien er først rigtig god, når du er hjemme igen i din bolig, der står, som da du forlod den, og iPad’en og PH lampen stadig er på sin plads – og ikke er blevet stjålet.

Køb af hælervarer skaber flere indbrud

Esbjerg kommune og Syd- og Sønderjyllands Politi kører for tiden en stor kampagne for at få danskerne til at stoppe med at købe stjålne varer. Og hvis der ikke er noget marked at afsætte de stjålne varer på, bliver der heller ikke begået indbrud. Det er udbud og efterspørgsel, og hæleri og indbrud hænger derfor sammen som ærtehalm, slutter Christian Østergård.

Politiet har brug for din hjælp

Syd- og Sønderjyllands Politi vil gerne have alle, der tager på bededagsferie, men også alle der bliver hjemme, til at gøre en ekstra indsats for at begrænse indbrud i bededagene. Forebyggelse af indbrud er en vigtig samfundsmæssig udfordring. Politiet hverken kan eller skal klare opgaven alene. Vi har brug for, at borgerne sikrer deres huse bedre, etabler nabohjælp, og at alle naboerne har ekstra fokus på at nabohjælpe samt ikke køber stjålne varer.

Ser du noget mistænkeligt, så kontakt politiet døgnet rundt på telefon 1-1-4. I hastende tilfælde hvis tyven stadig er i huset eller på grunden 1-1-2.

Læs mere på www.nabohjæp.dkwww.stopindbrud.dk og www.stop-e-hæleri.dk