Forside Fredericia Hvem bliver valgt? De personlige stemmer tælles i dag

Hvem bliver valgt? De personlige stemmer tælles i dag

DEL
Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

Godmorgen kære læser, i går aftes blev Folketingsvalget 2019 afgjort. Da 100% af stemmerne blev talt op stod rød blok til 91 mandater, Alternativet til 5 og blå blok til 79. I eftermiddag ved vi om nogen af de Fredericianske kandidater er at finde i Folketinget når det samles igen.

I Fredericia endte valget som følger:

 • Socialdemokratiet: 30,7% (9.427)
 • Radikale Venstre: 5,8% (1.782)
 • Konservative: 5,8% (1.774)
 • Nye Borgerlige: 3,6% (1.111)
 • Klaus Riskær Pedersen: 1,0% (300)
 • SF: 5,7% (1.756)
 • Liberal Alliance: 2,0% (617)
 • Kristendemokraterne: 1,8% (562)
 • Dansk Folkeparti: 12,6% (3.865)
 • Stram Kurs: 2,0% (611)
 • Venstre: 21,7% (6.659)
 • Enhedslisten: 5,5% (1.681)
 • Alternativet: 1,9% (586)
 • Michael Thomsen: 0,0% (16)

Socialdemokratiet er gået frem med 2,7% siden valget i 2015. Hos Socialdemokratiet i Fredericia har man sat sin lid til Jens Jonatan Steen, der i den seneste tid har været massivt til stede overalt i Fredericia. Har det været nok? Og har de socialdemokratiske vælgere sat deres kryds personligt? Der er stor efterspørgsel efter mandaterne blandt Socialdemokraterne i Sydjylland, hvor flere af de helt store navne også er opstillet. Men en fremgang giver formentlig flere mandater, så han har en meget realistisk chance for at blive valgt.

Konservative havde den lokale David Gulløv øverst på stemmesedlen, en mand der ved siden af valgkampen har passes sit fuldtidsarbejde som folkeskolelærer. Konservative har fået et historisk flot valg i Fredericia, med en fremgang på hele 3,8%. Om det er nok til et mandat er tvivlsomt, men der er ingen tvivl om at Konservative og David Gulløv er at kategorisere som en af valgets vindere i Fredericia.

Radikale Venstre går også markant frem i Fredericia. Her har man den Skærbæk-baserede Nanna Nørholm som den lokale kandidat, men om fremgangen er nok for Nørholm er noget tvivlsomt.

Hos SF var der også en stigning i Fredericia, flere vælgere fandt vejen til Liste F. Den lokale kandidat Lars Olesen vidste på forhånd, at det nok ikke var ham der ville trække alle stemmerne, men sandsynligvis vil det lykkes for spidskandidaten i Trekantområdet, Karina Lorentzen, at komme ind. Sidst manglede under hundrede stemmer, så alt tyder på at hun igen er at finde på Christiansborg.

Valgets helt store vinder i Fredericia var Venstre, men om det er lykkedes for partiet at overbevise vælgerne om at sætte deres kryds personligt ved den lokale kandidat, Tobias Jørgensen. Der er mange stemmer til Venstre, men der har været stor aktivitet fra flere kandidater, heriblandt to siddende ministre. Heldigvis for Tobias har han også en stærk kerne i hans hjemby Kolding, hvor han formentlig kan supplere sit stemmetal markant op. Det er lige på vippen hvorvidt det lykkes for ham at blive valgt.

Den helt store taber er uden tvivl Dansk Folkeparti, men i Fredericia er de ikke gået helt så meget tilbage som på landsplan. Den lokale Susanne Eilersen har de seneste fire år arbejdet hårdt for Fredericia, men om det hårde arbejde lønner sig i et bedre valgresultat end sidst må tiden vise. Hvis ikke, så ser det sort ud for Eilersen, der i går kunne fortælle til Fredericia AVISEN, at hvis ikke det lykkes, så er hun færdig i landspolitik.

Her på avisen følger vi med løbende, besøger optællingen, analyserer valgets resultater, taber med valgets vindere og tabere – og så krydser vi naturligvis fingre for, at en af de lokale kandidater bliver valgt, så Fredericia fortsat har en stemme på Christiansborg.

http://bit.ly/sofielindelecture
DEL