Forside EP19 Hvad kan en kulturredaktør erfare, efter at have spist Big Macs i...

Hvad kan en kulturredaktør erfare, efter at have spist Big Macs i tre europæiske lande?

DEL
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Fredericia AVISEN tog på roadtrip til Stettin i Polen og Berlin i Tyskland. Kulturredaktøren lagde ud med at spise en Big Mac på Vejlevej i Fredericia, men hvordan ville oplevelsen og prisen være de andre steder.

I forbindelse med valget til Europa Parlamentet ville jeg undersøge lighederne og forskellighederne med noget vi næsten alle kender, som er Big Mac. Det er nok den mest ikoniske burger, som er på menuen hos den amerikanske burgerkæde McDonald’s.

Big Mac blev introduceret i 1968 og består af en tredelt hvedebolle med sesam, heri 28 gram salat, Big Mac-sauce med syltede agurker, 3½ gram frysetørrede løg og to bøffer à 50 g oksekød. Big Mac-burgeren blev opkaldt efter Mark Cwzierski, der deltog i reklamerne af McDonaldland.

McDonald’s på Vejlevej i Fredericia. Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

McDonald’s Danmark

Første besøg var hos McDonald’s på Vejlevej i Fredericia, der var ikke så meget nyt i det, men det er her, vi skal have grundlaget for min undersøgelse. Jeg bestiller en Big Mac og en Cheeseburger på skærmen, den førstnævnte koster 30 kroner.

Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

I Danmark er den gennemsnitlige mindsteløn på 110 kroner, det er de to parametre vi skal sammenligne. Det er naturligvis vigtigt at slå fast, at Danmark ikke har en mindsteløn, men den debatteres.

McDonald’s Polen

Vi er i Stettin, som er en polsk havneby med et indbyggertal lidt større end Århus, i et storcenter er der en McDonald’s, den besøger jeg.

Billede af bestillingsskærmen i Stettin. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

En Big Mac i Polen koster kun 18 kroner, den er helt identisk med den jeg fik på Vejlevej. Både indpakning, ingredienser og smag er helt det samme. Udover at der er hele 12 kroner at spare så er det største udsving mindstelønnen. I Polen er mindstelønnen kun cirka 21 kroner.

McDonald’s Tyskland

Efter at have besøgt Polen var jeg lidt forudindtaget i tankerne omkring, at Big Mac i Danmark nok var den dyreste. Men det skulle vise sig, at jeg tog fejl. Jeg finder en McDonald’s i centrum af Berlin, går til selvbetjening og bestiller en Big Mac.

Skærmen i Berlin. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Her er mindstelønnen igen mindre end i Danmark, den er lige omkring 76 kroner i timen, men Big Mac’en viser sig at være dyrere. Her i Berlin koster en Bic Mac omregnet til danske kroner 31,30 kroner.

Der nydes en Big Mac på gaden i Berlin. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Det jeg ville undersøge var, hvor fælles vi er i Europa, prismæssigt var der forskel, men den største forskel var nok mindstelønnen. Det tog under 6 timer at køre til Stettin i Polen, hvor der var en mindstelønnen under en femtedel af lønnen i Danmark. Det eneste som var helt identisk var det amerikanske aspekt med samme koncept hele vejen. Alle måderne at bestille på var ens, smagen og indpakning den samme.

Man kan blive enige i Europa om en agurk skal være krum, men ikke om mindsteløn og priser. Det var også sammenfaldende, at man i Danmark betaler med danske kroner, i Polen var det både deres møntfod zloty og euro som var betalingsvalide og sidst men ikke mindst, tyskerne som er gået all in og kun har euro.

Køreturen bød også på flere krydsede grænser, her var ideen om et fælles Europa heller ikke til stede, det var ubesværet at køre til Polen fra Tyskland, der var igen ingen grænsekontrol overhovedet. Men når man skulle tilbage til Danmark viste mistilliden sig til et fælles Europa. Danmark har grænsekontrol ind i landet.

Jeg er nu sikker på, at min stemme til Europa Parlamentsvalget er vigtig, og bare rolig, jeg stemmer ikke Big Mac, men jeg kunne godt tænke mig et mere fælles og åbent Europa.

https://www.billet.dk/order/tickets/13260481/lars-lilholt-band-buelows-kaserne-2019-07-06-19-30-00?
DEL