Man læser næsten dagligt om danskere, der har gjort lykken i at investere i kryptovaluta, men for den helt almindelige menigmand, så kan det være svært at forstå, hvad det egentligt går ud på, og hvordan virtuel valuta kan være et investeringsobjekt. Her skal vi kigge lidt nærmere på, hvordan det fungerer.

Hvad er kryptovaluta?

Det er jo først og fremmest relevant at forklare, hvad kryptovaluta er. Kryptovaluta er en virtuel, altså en digital valuta, der ikke findes i fysisk form, men udelukkende manifesterer sig som en lille digitalfil. Den første kryptovaluta på markedet er også den mest kendte, nemlig Bitcoin. Siden er der kommet flere kryptovalutaer til, og de bygger alle sammen på variationer af den samme teknologi – blokkædeteknologi, eller blockchain. Denne teknologi kan også bruges til andre ting, som for eksempel sikkert at verificere dokumenter og kontrakter. Derfor er teknologien i sig selv revolutionerende, og svært værdifuld. Der er ingen der ejer de fleste kryptovalutaer, og et kendetegn ved dem er altså, at de er det man kalder decentralicerede. De reguleres altså ikke af en centralbank eller et pengeinstitut.

Mange vil måske kunne argumentere for, at de nyere tilskud til kryptoverden, som for eksempel valutaen Ethereum og Ripple, er mere effetkive end originalen Bitcoin. Det handler blandt andet om, hvor meget serverkapacitet man bruger for at kunne verificere en transaktion i blokkæden. Derfor er det mange som mener, at selv om Bitcoin er den største kryptovaluta lige her og nu, så er det ikke nødvendigvis sådan, at det vil forblive sådan i fremtiden. Derfor handler det ikke så meget om hvorvidt du skal investere i kryptovaluta, men hvilken en, du skal investere i – og hvordan. For hvordan investerer man i kryptovaluta?

Hvordan investerer man i kryptovaluta?

Det er ikke så svært at komme til at investere i kryptovaluta, som mange måske tror. Det er faktisk blevet meget nemmere med årene. Det første du skal gøre, er at oprette en konto på en handelsplatform, der lader dig handle med den kryptovaluta du gerne vil handle med. Når du har oprettet en konto, så er det bare om at sætte penge ind på platformen at handle for, så går du i gang.

For begyndere er det svært vigtigt at vide, at kryptovalutaer gerne er meget volatile. Det vil sige, at værdien svinger meget på kort tid. Derfor kan man ikke forvente sig en stabil investering, hvis man investerer i kryptovaluta, og det er essentielt at sætte sig ind i, hvilken risiko din investering indebærer. Alle investeringen indebærer en vis risiko, men kryptovalutaer og andre meget volatile finansielle instrumenter, kan være ekstra risikable. Derfor skal man aldrig investere mere, end det man potentielt set har råd til at miste, når man investerer i kryptovaluta.