Sundhed – spørgsmål til specialisten

Carsten Bruun, rygkirurg på Privathospitalet Kollund, forklarer tilstanden på følgende måde.

Spinalstenose betyder “forsnævring af rygmarvskanalen” og opstår p.g.a. aldersrelaterede “slid-forandringer” i  diskus, som er bruskskiven der ligger mellem ryghvirvlerne.

Diskus bliver smallere/ tyndere da indholdet i diskus mister væske og elastisitet. Når diskus, der løfter hvirvlerne fra hinanden bliver smallere, bliver også kanalerne, hvor nerverne løber i,smallere og det begynder at give påvirkning af nerverne.

Derudover dannes der med alderen brusk- og knogleudvækster omkring de slidte led, hvilket gør kanalen yderligere snæver ogtil sidst klemmer nerver og rygmarvshinder sammen. Som følge heraf opstår der smerter og føleforstyrrelser i benene, specielt ved gang, hvor folk oplever at deres gangdistance bliver kortere og kortere. Benene “syrer til” og de må holde pause igen og igen, når de er ude at gå. Nogle gange kan man ikke gå mere end 50-100 meter, før man er nødt til at standse op, for at få generne til at forsvinde. Typisk har man derimod ingen problemer med at cykle, da den foroverbøjede stilling ligesom åbner for rygkanalen og gør den større. Mange oplever at de har brug for at gå og “hænge” over kundevognen, når de er i supermarked og handle. Så kan de ofte gå helle butikken rundt  uden problemer.  

Generne ved spinalstenose starter typisk snigende, idet forandringerne langsomt udvikler sig. Man vænner sig til det og mange bliver først opmærksom når de ikke kan følge med familien på gåture og ferie. Nogle gange kan det opstå ret pludseligt i forbindelse med at fald eller en overbelastning, hvor det kan hæve til i ryggen og der er så ikke nogen “fri plads” at give af, når der allerede har dannet sig en forsnævring.

Tilstanden ligner meget den såkaldte “vindueskiggersyge”, hvor problemerne skyldes åreforkalkning i benene, men hvor det ved spinalstenose drejer sig om tryk på nerverne i ryggen.

Hvordan undersøges der for spinalstenose?
Undersøgelse for spinalstenose omfatter, udover undersøgelse hos specialisten, MR-scanning, hvor man let kan afsløre om der er tale om spinalstenose. Man kan se om nerverne til bl.a. benene har frit “løb” og ikke bliver trykket og man kan afgøre hvor udbredte forandringerne er. Det har betydning for den efterfølgende behandling.

Hvordan behandles for spinalstenose?
Ofte er eneste mulighed operation, hvor der fjernes de brusk- og knogleudvækster, som giver forsnævringen i rygkanalen, også en eventuel diskusmateriale. Operationen foregår gennem et lille snit bagtil over lænden, hvor muskulaturen løsnes i begge sider. Vi bruger typisk mikroskopisk teknik, som er meget skånsom. Der laves et lille vindue ind til rygkanalen, og der “renses” op, indtil nerverne ligger synligt frie.

Vil du vide mere, så kan du kontakte Privathospitalet Kollund i Fredericia her