Forside Fredericia Hvad er det for sange som ender som hits til slutrunder?

Hvad er det for sange som ender som hits til slutrunder?

DEL
Foto: John Bo Jensen, 7evenphoto

Fredericia AVISENs kulturredaktør har snart fået nok af, For Evigt og at Voldbeat både skamroses og hades for en strofe, som de ikke selv synger. Men hvorfor er det, at nogle sange skiller vandene og pludselig bliver spillet over alt? Vi ser på nogle slutrundesange.

“For evigt, måske for evigt
Skal vi sammen, samme vej
Og når I morgen får øjne, og natten hviler sig
Skal vi for evigt måske samme vej”

Under håndboldens VM-slutrunde har der været fællessang til tonerne af Voldbeat. Sangen har i den grad splittet nationen. Håndboldfolket har elsket den specielt i Royal Arena og i Jyske Bank Boxen i Herning. Jeg skal med det samme sige, at jeg på ingen måde er fan af Voldbeat, men har altid “næsten” følt trang til at synge med, når Johan Olsen fra Magtens Korridorer synger den danske del af teksten på, For Evigt. Det er det One-Hit Wonders kan, og at den lige passer til en VM-begivenhed er måske tilfældigt, men det er også set før med andre sange til sportsbegivenheder. Typisk for One-Hit Wonders er også, at man kun kan huske dele af en sang, jeg kan for eksempel kun ordet “Memory”

https://www.youtube.com/watch?v=TAhyZegVkhw
Den omdiskuterede Voldbeat sang – For Evigt

Ofte når musik eller produkter skal promoveres, leder man efter såkaldte influencers eller personer med kulturel magt eller helt simple markedsføringskroner. Men i dette tilfælde er det Dansk Håndbold Forbunds DJ, 66-årige Poul-Erik Jensen som er bagmanden. Han fandt omkvædet meget “sing along-værdigt” og efter han trykkede på knappen efter en scoring første gang, har sangen vokset som slutrundefavorit.

2006 FIFA World Cup i Tyskland

I Danmark skrev Infernal med Lina Rafn i spidsen en hårdpumpende popsang med titlen, From Paris to Berlin. Sangen udkom i 2005 og må betegnes som Infernals største hit, da det gav dem et internationalt gennembrud.

https://www.youtube.com/watch?v=zgurcTTsIv0
Lina Rafn i front for Infernal

From Paris to Berlin,
And every disco I get in,
My heart is pumping for love,
Pumping for love.

Sådan lød omkvædet fra Infernal, men de engelske fodboldfans ville det anderledes og snart tonede den anderledes ud og hed From London to Berlin. Singlen var ikke klar på åbningsdagen til VM, men der gik originalversionen alligevel i top 4 på den engelske single chart.

https://www.dailymotion.com/video/x4olg
Den redigerede version, med Wayne Rooney som computeranimation

From London to Berlin
And every game that England win
Were gonna win the world cup
Win the world cup.

The White Stripes – Seven Nation Army

En af de mere anderledes sange, som nok ingen har set komme, men alligevel er blevet fast inventar til både sport- og koncertevents er, Seven Nation Army. Her er det faktisk bare, at en person skal synge tonerne og rytmen, “LÅ LÅ LÅ LÅ LÅLÅ”, så synger hele flokken af tilskuere med.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=31&v=0J2QdDbelmY
Meget populær skråle vise.

Jack White, som er forsanger i The White Stripes, er næsten alt modsat af at lave en kommerciel sportssang, men sådan er det med de sange, som får nyt liv til sport og slutrunder. Intet af teksten er brugt, det er bare lysten til at skråle med, der er i højsædet.

Til sidst kan man sige, at det er ukendte faktorer, der gør om nogle sange bliver brugt til sport og events, i de tre tilfælde her, er det Voldbeat, der løber med æren for Johan Olsens danske sang, en god sangskriver som Jack White, der bliver udskiftet af “LÅ LÅ” sang, og Infernal, der griber muligheden på en single, der kører godt i forvejen.

www.fhk.dk