I dag, tirsdag den 3. november, er den store dag i USA for hvem der får posten som præsident de næste fire år. Bliver det Joe Biden eller Donald Trump, og hvad betyder det overhovedet for os danskere og vores arbejdspladser? Der er især to områder, som er væsentlige for os at kigge nærmere på, når den nye amerikanske præsident bliver valgt. De er handelspolitik og klima/miljø. Kan det amerikanske valg overhovedet påvirke din danske arbejdsplads? Kommer der flere i jobs i Danmark, hvis samhandlen styrkes og eksporten stiger? Håber du er ligeså nysgerrig som jeg, så læs med her. 

Vi er afhængige af vores eksport

Arbejder du i en virksomhed, som eksporterer varer eller tjenester ud af Danmark til USA, har I måske kunne mærke en ændring de seneste par år. Danmark er, som vi ved, et lille land, og vi er afhængige af vores eksport, hvor USA anses som et af vores største eksportmarkeder. I 2019 lå den samlede eksport af varer og tjenester på knap 159 mia., så det må anses for væsentligt hvilken præsident der gør det nemmere for os at kunne afsætte vores varer på den anden side af Atlanten.

Det store revisionshus PwC har i oktober adspurgt 421 danske erhvervsledere i en pulsmåling, hvem de foretrækker som USA’s præsident og svaret er klart; 8 ud af 10 peger på Joe Biden.Grunden til de foretrækker Joe Biden, er fordi de blandet andet mener, at han kan stabilisere de seneste års spændinger, som Trump har skabt mellem Kina og USA. Trump har f.eks. lagt straftold på import af fødevarer fra EU, og det påvirker vores afsætning af varer, at der skal lægges 25% oveni til told. Biden vil ikke umiddelbart tilbagerulle straftold, som det første, men han har dog afvist fremadrettet at bruge told og sanktioner til at presse allierede.

Hvem der skulle være den bedste kandidat, når vi kigger på dansk eksport og handel, er stadig svær at spå om. Vil du læse mere omkring USA’s handelspolitik, kan du finde mere info her: https://www.danskindustri.dk/di-business/arkiv/blogs/2020/10/trump-eller-biden–hvad-betyder-valget-for-usas-handelspolitik/

Verden er afhængige af at USA kommer ind i klimakampen

I Danmark er vi meget fokuseret på at omstille til grøn vedvarende energi, og vi har mange store virksomheder her i landet, der arbejder for at opnå regeringens og EU’s klimamål. Danmark er dog blot en lille spiller på vores planet, så vi er, ligesom mange andre mindre lande, afhængige af, at blandt andre USA gør en langt større indsats for den grønne teknologiske udvikling. 

Det er ikke uforståeligt, at de danske erhvervsledere peger på Joe Biden, som deres favorit til præsidentposten, når vi snakker klima. Hele 93% af de adpurgte ledere i PwCs måling, peger på Joe Biden, som favorit til posten. Joe Biden har også præsenteret det mest ambitiøse energi- og klimaoplæg nogensinde. Det indbefatter blandt andet etablering af 60.000 vindmøller og energirenovering af 4 millioner bygninger, krav om energineutralitet i al nybyggeriog ambitionen om at USA har en 100 procent grøn økonomi i 2050.

Er det en fordel for os i Danmark, at det bliver Joe Biden og hans klimapolitik? Ja det vil jeg mene, hvis man er man forkæmper for et bedre klima og miljø generelt og samtidigt har handelskasketten på, så må Biden anses for det bedste valg. I Danmark kan vi noget med vindmøller og vedvarende energi. Vi er verdensførende når det kommer til eksport af generatorer til vindmøller, det viser en opgørelse fra 2019 lavet af organisationen EurObserv´ER.  

Opgørelsen viser, at Danmark i 2016 og 2017 var det land i verden, der eksporterede vindmøllegeneratorer for den største værdi med henholdsvis 21 og 13,4 mia. kr. Til sammenligning havde Tyskland, der var den næststørste eksportør i 2016, en eksport på 13,3 mia. kr. og Spanien en eksport på ca. 7 mia. kr., hvilket gjorde det sydeuropæiske land til nummer to på listen i 2017. Sammenlagt stod de tre lande for 90 pct. af verdens eksport af generatorer til vindmøller i 2017, der er det seneste år med tilgængelige data.

Med Trump på posten fire år endnu, så kan USA se frem yderligere investeringer i kulkraft på bekostning af grønne teknologier. Dette både påvirker vores planet, men også de grønne danske teknologiske virksomheder, der eksporterer til USA. Trump mener desuden også, at USA skal stå uden for Parisaftalen, der forpligter de deltagende lande til at modvirke den globale opvarmning ved at holde den globale temperaturstigning på under 2 celsius. 

Men hvem er så det bedste valg for Danmark?

Vi er meget politisk interesserede i Danmark, men vi er også samtidig et meget velfungerende demokratisk velfærdssamfund. Vi har alle mere eller mindre forstået, hvor vigtigt demokratiet er for vores hverdag og dermed hvor vigtigt det er, at vi stemmer på vores politikere. De er ikke helt kommet til samme overbevisning i USA. Ved sidste valg i USA i 2016 var den amerikanske valgdeltagelse kun på knap 58% af de stemmeberettigede. I Danmark var den ved sidste valg på knap 85%. Det forventes at valgdeltagelsen i år, er højere end ved sidste valg. 

Mens vi venter på, at de sidste stemmer bliver talt op, kan vi jo tænke lidt over hvem af de to kandidater, der vil bevirke en mere stabil samhandel i fremtiden, som vil lede til skabelsen af flerejobs i Danmark.

Klummen er skrevet af Nadja Søndergaard Fuglsang, ejer af virksomheden Optimum HR i Fredericia. Hun arbejder som virksomhedskonsulent med fokus på blandt andet bæredygtig talent tiltrækning, ledelses- og organisationsudvikling.  

Læs mere på www.optimumhr.dk

[1] https://www.dst.dk/da/Statistik/bagtal/2017/2017-03-28-Forholdet-mellem-Danmark-og-USA-i-tal

[2] https://www.pwc.dk/da/publikationer/2020/pulsmaaling-usa-valg-2020-highlight.pdf

[3] https://www.eurobserv-er.org/18th-annual-overview-barometer/

[4] https://www.fairvote.org/turnout_in_the_2016_presidential_election

[5] https://www.dr.dk/nyheder/politik/resultater/folketingsvalg

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer