I december og januar har læserne af Hus Forbi mulighed for at få fornemmelsen af at sidde på gaden, imens de læser avisen. Ved hjælp af 3D lyd vil Hus Forbi skabe større forståelse for livet på gaden og forsøge at mindske distancen til de hjemløse.

Vinteren er kommet til Danmark. I takt med, at dagene bliver koldere og mørkere, foretrækker flere af os, at tilbringe det meste af vores tid inden døre i selskab med venner og familie. Det er dog ikke altid muligheden for de mange hjemløse danskere, som hvert år opholder sig på gaden døgnet rundt på trods af, hvad vejret måtte byde dem.

Vinteren er en barsk periode, hvis ikke man har et hjem. Vejret er ubarmhjertigt, koldt og vådt, og de ekstra mørke timer kan være udfordrende for sindet, hvis man i forvejen lider af en psykisk sygdom. I disse måneder er skellet mellem personer med og uden et hjem påfaldende stort. Derfor er det lige nu yderst relevant at gøre opmærksom på og skabe forståelse for, at ikke alle har mulighed for at trække sig inden døre.

3D lyd skal involvere danskerne
I anledning af vinterens indtog, vil de kommende måneders Hus Forbi avis indeholde et tema vedrørende det barske liv på gaden i de mørke vintertimer. Et tema, som bliver bakket op af et nyt digitalt lydbillede, som nemt vil kunne tilgås, hvis man har en musiktjeneste som eksempelvis Spotify. “Lyden af gaden”, som projektet hedder, er blevet optaget på en binaural mikrofon.

Denne type mikrofon er udformet som et menneskehoved og optager derfor lyden på samme måde, som et menneske ville have hørt den. Det giver lytteren en illusion af selv at være til stede der, hvor optagelserne har fundet sted. Dermed får læseren oplevelsen af at sidde på eksempelvis Nørreport Station, imens han eller hun læser om livet fra selv samme station. Avisens nye lag vil ikke kun fortælle og vise læseren, hvordan det er at bo på gaden, men i højere grad involvere læseren i håb om, at dette vil skabe en større forståelse for livet på gaden.

“Vi vil gerne give danskerne en fornemmelse af, hvordan det er at leve på gaden. Vi kan desværre ikke trække folk med ud på gaden, så derfor er vi nødt til at få gaden indenfor i folks hjem” siger Rasmus Wexøe, sekretariatsleder hos Hus Forbi, som er tovholder på projektet.

Mere end blot et job
Avisen giver ikke blot sælgerne muligheden for at tjene deres egne penge. Det er i lige så høj grad et værdigt job, som kan flytte sælgeren ud af klientrollen og give en følelse af at skabe værdi i en større sammenhæng. Derfor har det været vigtigt for Hus Forbi, at bevare fokus på avisen. Lyden skal derfor blot give læseren en ny og større oplevelse af at læse avisen. Rasmus håber på, at dette vil give folk lyst til at engagere sig i sælgerne, når de møder dem næste gang: “Hvis folk bare får en lille fornemmelse af, hvordan det er at sidde på gaden i vintermørket, er chancen for, at de stopper op og taler med deres lokale Hus Forbi-sælger forhåbentligt større”.

“Lyden af gaden” vil kunne opleves ved køb af Hus Forbi avisen i december og januar. Avisen kan købes af de ca. 2.750 registrerede sælgere, som befinder sig rundt om i landet.