Hunde i Danmark er i fare for at blive smittet med fransk hjerteorm. Problemet er størst i Hovedstadsområdet, men ved grænsen i Sønderjylland, Trekantområdet og på Fyn er der også registreret flere tilfælde. Forekomsten af fransk hjerteorm hos hunde i de geografiske risikoområder anslås til at være op til to procent, viser forskning fra Københavns Universitet.

“Smittefaren er størst i Hovedstadsområdet, der er tættest befolket. Ormetrykket er derfor markant højere i den del af landet, og det er et stort problem,” siger Jakob Willesen, der er dyrlæge og forsker i fransk hjerteorm ved Universitetshospitalet for Familiedyr på Frederiksberg.

Hvis en hund er smittet med fransk hjerteorm, kan den blive alvorligt syg, og det kan blive en bekostelig affære hos dyrlægen, hvis hunden eksempelvis skal have en blodtransfusion. Jakob Willesen fastslår dog, at en hund med fransk hjerteorm kan kureres, selv om den akut bliver meget syg. Det kræver dog, at hunden får den rette behandling i tide.

Hvis hunden ikke er dækket af en sygeforsikring, skal ejeren selv til lommerne, når dyrlægeregningen skal betales. Derfor kan hundeejere ende i et frygteligt dilemma om hundens liv, hvis en hund uden sygeforsikring bliver smittet med parasitten.

“Sygeforsikringen dækker dyrlægeregningen, hvis hunden bliver syg eller kommer ud for en ulykke. Vi hører stadig fra dyrehospitalerne, at de må aflive dyr, fordi ejeren ikke har råd til behandling. Det dilemma undgår man at bringe sig selv i, hvis man tegner en sygeforsikring,” siger Sonja Karaoglan, landechef i Agria Dyreforsikring, og forklarer, at mange hundeejere først opdager, at hunden er syg, når de kommer hjem fra arbejdet om eftermiddagen – netop hvor dyrehospitaler går over på aften- og nattakst.

Kan ikke forebygges

Det er svært at forebygge smitten, da ormen overføres til hunde via snegle, og man kan ikke vaccinere sin hund mod parasitten. Derfor er det vigtigt at holde øje med symptomer, selvom det kan være svært. Symptomerne på fransk hjerteorm kan forveksles med mange andre sygdomme. De hyppigst forekommende symptomer stammer fra luftvejene, eksempelvis hoste og vejrtrækningsbesvær, som hundeejeren ikke nødvendigvis vil forbinde med den farlige orm, forklarer Jakob Willesen. Han anbefaler, at man taler med sin dyrlæge om smitterisikoen i lokalområdet og eventuelt får undersøgt afføringsprøver fra sin hund.

Fakta: Ormens livscyklus

Fransk hjerteorm lever i den danske rævebestand. Ormen overføres til hunde via snegle, både havesnegle og skovsnegle.

Snegle spiser rævens afføring, der indeholder larver fra ormen, og bliver smittebærere.

Når hunden spiser en snegl med larver, borer de sig ind i hundens tarmvæg, og bliver via blodkar ført op til hjerte og lunger, hvor de færdigudvikler sig til orm.

Ormene lægger æg – voksne orme kan lægge flere tusind æg dagligt. Når æggene klækkes vandrer larverne ud i luftvejene og kan forårsage vejrtrækningsbesvær.

Der går mellem 30 og 60 dage fra hunden spiser sneglen, til man kan finde larverne i hundens afføring og derved konstatere smitten.

Ormen smitter ikke direkte fra hund til hund.

(Arkivfoto)