Borgmestersagen bliver til Horten-sagaen, fordi en aktindsigt givet til Danske Digitale Medier viser, at Fredericia Kommune har betalt fakturaer for mere end 9 millioner kroner til advokatfirmaet. To gruppeformænd ærgrer sig over prisen, men siger at den var uundgåelig.

Borgmestersagen har kostet Fredericia Kommune dyrt. Ikke kun i omdømme i det ganske land, men også økonomisk. Der er en lang række omkostninger forbundet med borgmestersagen, der alle sammen løber op. Det gælder advokatregninger, kommunikation, intern jura, direktion og meget mere. Dertil kommer de afskedigelser og eventuelle voldgifter og kompensationer der følger med her. Det kan være svært at regne sammen hvad Borgmester-sagen ender med at koste Fredericia Kommune økonomisk.

Ganske vist er det, at én af de største poster hos advokatfirmaet Horten, der har varetaget kommunens juridiske bistand i løbet af sagsforløbet fra slutningen af 2019 til i år. De har hele vejen været kommunens samarbejdspartner på det juridiske, hvorfor der også hos Horten ligger en kæmpe regning for Fredericia Kommune.

En aktindsigt viser, at Horten har faktureret Fredericia Kommune for mere end 9.000.000 kroner. Ni millioner kroner. Det beløb gælder alene juridisk bistand hos Horten siden slutningen af 2019 til juni 2022. Dette til trods for, at Fredericia Kommune har en juridisk afdeling, der i det daglige varetager den juridiske rådgivning i kommunen.

To af de personer der fik en uventet hovedrolle i sagen er den socialdemokratiske gruppeformand, Søren Larsen, og Dansk Folkepartis gruppeformand, Susanne Eilersen. Begge har de ved flere lejligheder været en del af genopretningsprocessen. Både Susanne Eilersen og Søren Larsen udtrykker ærgrelse over, at beløbet er blevet så højt, men begge understreger de, at det ikke kunne have været anderledes.

Søren Larsen: Vi kunne ikke bare stoppe

Søren Larsen (A) Foto: Matthias Niels Runge Madsen, Fredericia Avisen.

Gruppeformand for Socialdemokratiet, Søren Larsen, bestred også posten som gruppeformand da borgmestersagen rullede. Han fortæller, at det har været afgørende, at man kom til bunds i sagen.

– Det er penge vi gerne ville have brugt anderledes, men med den situation vi stod i, der så vi ikke andre muligheder. Vi var nødt til at få belyst det og vi var nødt til at bruge eksterne kræfter til at få det gjort. Sagen voksede bare rigtig meget. Det er ærgerlige penge, men vi har gjort det ordentligt. Vi har ikke gemt noget og puttet med noget. Det er penge vi hellere ville have brugt på andre ting, lyder det fra Søren Larsen.

Skulle man have stoppet før? Og var det at gå for langt med en bortvisning og en politianmeldelse? Anklagemyndigheden har jo ikke fundet anledning til at rejse tiltale?

– Ja, vi bortviste en kommunaldirektør. Anklagemyndigheden har ikke fundet anledning til at rejse en sag mod Jacob Bjerregaard, men der kan godt være andre forhold i forbindelse med den tidligere kommunaldirektør. På det tidspunkt var der ikke nogen tvivl. Det var et enigt byråd der var enige om i første omgang at hjemsende Anne-Marie Zacho Broe og siden et enigt byråd der valgte at bortvise hende, forklarer Søren Larsen.

– Jeg kan sagtens forstå, hvis borgerne undrer sig. Det er penge vi gerne ville have brugt på noget andet. Vi valgte at køre fuld åbenhed med uvildige folk. Der skulle ikke være nogen tvivl om det arbejde der blev lavet. Der var ingen der havde en mistanke om, at det skulle udvikle sig som det gjorde. Omvendt havde det også set helt anderledes ud nu, hvis vi havde stoppet undervejs, lyder det fra Socialdemokratiets gruppeformand, Søren Larsen.

Susanne Eilersen: Det kan skade demokratiet ikke at følge sagen til dørs

Viceborgmester og gruppeformand for Dansk Folkeparti, Susanne Eilersen, fortæller, at det er ærgerligt, men uundgåeligt – for demokratiets skyld.

– Jeg synes det er rigtig, rigtig ærgerligt, at der skulle bruges så mange penge på advokater, for de penge ville jeg hellere have brugt på varme hænder ude ved borgerne. Når det er sagt, så var der to mennesker på rådhuset der gjorde, at vi var nødt til at gøre som vi gjorde. De to er der ikke mere. Det var den tidligere borgmester og kommunaldirektør, der traf valg og agerede sådan, at vi var nødt til at sætte det her i gang, som vi forhåbentlig snart kan sætte et punktum for. Jeg er ked af, at det skulle koste så dyrt. Men den daværende borgmester og kommunaldirektør gav os ikke muligheden for, at det førte til noget andet, forklarer Susanne Eilersen.

Skulle I være stoppet noget før?

– Nej, vi skulle ikke være stoppet før. Det tror jeg ikke man skulle. Den her sag er så uhørt og den er så principiel for demokratiet lokalt og i byrådene. Det er meget principielt som jeg ser det. Vi ved ikke hvordan den anden sag ender ud, men jeg mener, at man bliver nødt til at følge denne helt til dørs. Derfor kan jeg ikke udtale mig helt klart, før jeg har set voldgiftssagen. Men det er så principielt for demokratiet hvordan en borgmester og en kommunaldirektør agerer. Så kan jeg ikke sige mere om det, før jeg ved hvordan voldgiftssagen ender, siger Susanne Eilersen og fortsætter:

– Man skal tænke på, at når man har sat sådan en proces i gang, så er man oftest tvunget til at fuldføre den. Skulle vi have stoppet da vi nåede fem millioner? Det er sådan det er med processer. Når de er sat i gang, er man nødt til at følge ting til dørs. Jeg synes faktisk, i forhold til demokratiet, at det er sådan en speciel sag, som vi er nødt til at følge til dørs. Det handler om hvorvidt man kan have et demokrati som vi har lokalt, eller om man er nødt til at gøre noget andet fremadrettet. Det frygter jeg vi kan blive nødt til, hvis ikke man tager læringspunkter ud af Fredericia-sagen. Demokratiet er det fundament som hele samfundet er bygget op på. Det kan komme i knæ.

– Jeg vil til gengæld sige, at det her også har været en læring for det byråd der sad. Jeg vil gøre mit for, at sådan noget her aldrig igen vil komme til at ske i Fredericia Kommune, lyder det afslutningsvist fra Susanne Eilersen.